Jussi Valtonen: Nem tudják, mit cselekszenek

Olyan jó, ha az ember lányának van néhány megbízható, kedves ismerőse, akire számíthat, ha olvasnivalóra van szüksége. Na nem mintha munkahelyemen, a székelyudvarhelyi könyvtárban hiányt szenvednék jó könyvekben, de az újdonságok csak később érnek el intézményünkbe.

Ezt a regényt is egyik kedves ismerősöm ajánlotta, és bár elsőre megriadhatunk a méreteitől, minden oldala izgalmas, tele súlyos mondanivalóval, és korunk olyan nagy problémáira figyelmeztet, mint a kütyüktől való függőség, a gyerekekkel való bánásmód, az elhidegülés, a bizalom akár családtagok, akár a hatóságok iránt.

Alina és Joe történetén keresztül megismerhetjük a finn és az amerikai kultúrát, különböző nézőpontokat, értékeket és életmódokat, valamint Samuelt, a fiukat, aki mindkét kultúrát képviselve, az Y generáció fiataljainak egyikeként szeretné megváltani a világot, mindenekelőtt azonban szeretne megfelelni az apjának, aki kiskorában elhagyta őt és édesanyját.

Gálovits Rózsa

A szerző remekül használja a fenti szereplőket, bemutatva általuk a finn és az amerikai társadalmat, de közben olyan sok problémát feszeget, hogy csak úgy kapkodjuk a fejünket olvasás közben. Rendkívül izgalmas, thrillerszerű elemekkel gazdagítva, kivesézve a szülő-gyermek viszonyt, a közösségi média szerepét, az állatkísérletek/állatvédelem kérdését, a biztonság/terrorizmus problémáját és a mindennapjainkba beleszövődött médiaeszközöktől való addikciót: „Ki ne nézegetné az e-mailjét a telefonján beszélgetés közben, ki ne frissítgetné az állapotát, miközben éppen valamiben meg kellene egyezni, ki ne szörfölgetne a neten, miközben valaki konferencia-előadást tart?” Elgondolkodtató mindezek hatása az alapvető emberi kapcsolatokra, nem igaz?

A regény 2014-ben elnyerte hazájának legrangosabb irodalmi elismerését, a Finlandia-díjat. 

A cikk nyomtatott változata a Nőileg magazin 2018. januári lapszámában jelent meg. 

Előfizetésért látogasson el webáruházunkba >>>