Tanítható a hit?

„A hitben való nevelés nem úgy kezdődik, hogy bibliai történeteket tanítok neki, hanem amiért én szeretem Istent, ahogyan napi kapcsolatban vagyok vele, imádkozom, megköszönöm az ételt az asztalomon, az maga a nevelés.” Gyerekek hitbeli neveléséről vallja a fentieket Demeter Irén valláspedagógus.

A novemberi Nőileg Lurkó rovatában arra keressük a választ, mi a szülő szerepe ebben a kérdésben. Hitelesség, ez a fő szempont, hiszen a szülő mutat példát azzal, ahogy éli mindennapjait, és ahogyan megéli a hitét. A valláspedagógus hangsúlyozza, a szülővé válással a felnőtt életében elkezdődik egy tanulási folyamat, a gyereked tanít téged, ugyanakkor te formálod őt, értékrendet adsz át neki. Korának megfelelően elmesélhetjük a bibliai történeteket, imákat taníthatunk meg a gyermeknek, ellenben ha saját tapasztalatunkat visszafogjuk, ha az, amiről neki beszélünk, életünkből hiányzik, nem leszünk hitelesek. Magyarán, fölöslegesen papoltunk.

Zselyke (5 éves): „Isten fent van a mennyben, és szeret engem. Ezt onnan tudom, hogy én is szeretem Őt.”

A nem hitben élő szülők, családok gyerekeinek vallásos nevelésére is kitér a pedagógus, és az is kiderül a cikkben, hogy miként gondolnak Istenre a kicsik.

A novemberi Nőileget keressék a lapárusoknál, vagy rendeljék meg a noileg.ro honlapon. 

 Aktuális lapszámunkat most itt kérheti >>> 

Előfizetésért látogasson el webáruházunkba >>>