Bagossy Brothers Company: Hittünk az álmainkban

Elkötelezett környezetvédők, lokálpatrióták, önzetlen jótékonykodók. Saját bevallásuk szerint unalmasak. Szerintünk mesébe illően jók. A 2013-ban Gyergyószentmiklóson alakult Bagossy Brothers Company zenekar öt tagjából kettővel, Bagossy Norbert frontemberrel és Tatár Attila zenekarvezetővel interjúztunk. És hálát adtunk a technika vívmányainak, főleg a videotelefonnak. (A teljes cikk a 2020-as Nőileg magazin májusi számában jelent meg.)

– Először is tisztázzuk: ki hol él?

Ata: Két éve a zenekar az otthont tekintve kettészakadt, hárman Magyarországon laknak életvitelszerűen, és ketten, Zsombi és én maradtunk Székelyföldön, így mi heti szinten ingázunk. Ez az alapfelállás, de most a világjárvány miatt változott a helyzet. Laci is visszajött Gyergyóba, Szilárd Budaörsön vészeli át ezeket a heteket, és Norbi a Balatonnál.

(…)

– A rajongóitok ostromolnak benneteket a közösségi médiában, hogy tartsatok egy online koncertet.

Ata: Igen, tudjuk, látjuk, érezzük a várakozást, vágyakozást, de sajnos azt kell mondjuk, ez nem kivitelezhető, bárhogy gondolkodunk rajta. Egy online stúdiókoncert normális lebonyolításához és közvetítéséhez a zenekaron kívül kb. tizenöt ember közös, egész napos, összehangolt munkája szükséges. A járvány jelen helyzetében húsz embernek tizenkét órán át egymás nyakába lihegve dolgozni hatalmas felelőtlenség lenne, mind saját magunkat, mind a családunkat és környezetünket veszélyeztetnénk ezzel. 

Norbi: Nem beszélve arról, hogy a koncertek attól igaziak, hogy ott van a közönség, és szeretjük, amikor a rajongók kiordítják a fülmonitorokat a füleinkből. Ha ez nincs, ez a lelkesedés, lelkesítés, az egész nem ér semmit. Ugyanakkor mi komolyan vesszük a felszólítást, hogy „maradj otthon!”, és erre biztatunk mindenkit. Bízunk abban, hogy hamarosan vége lesz a kényszerszünetnek, és újult erővel állhatunk a színpadra.

Nagy dobásra készülünk, ha helyreáll a világ, december 18-án Budapesten, az Arénában lépünk fel, ennek befogadóképessége kb. 12.000 fő. Lelkiekben már erre hangolódunk.

– Ekkora ismertségnél, népszerűségnél hogyan lehet a normalitásban megmaradni?

Norbi: Kb. fél éve elkezdtük nézni híres rock and roll arcok életrajzi filmjeit, de valahogy nem kaptunk kedvet ehhez az életmódhoz. Egyébként a mai világban már nem is annyira trendi, amit képviseltek régebben a sztárok, hogy ittak, drogoztak, szétcsapták magukat minden éjjel. Úgy látjuk, a zeneiparban kezd tudatos lenni az, hogy odafigyelünk egymásra, magunkra és az egészségünkre.

Hirdetés

Egyszóval megváltozott a rock and roll műfaj, és mi soha nem is kívánkoztunk a mély bugyrába, mindig olyan zenekarokra néztünk fel, akik nem ezt a durva életmódot képviselik. Nyilván nem azt mondom, hogy szentek vagyunk, meg fiúk is vagyunk (nevetnek), tehát tudunk mi bulizni akár reggelig is, de nem esünk át a ló másik oldalára. Nekünk ez jön természetesen, és semmit nem fogunk magunkra erőltetni azért, mert divat vagy menőség, ha nem értünk egyet vele.

Ata: Még valami. A zenekarban mindenki párkapcsolatban él. Ez egy fegyelmezett társaság, igazi úriemberek gyülekezete (mosolyog). 

(…)

Bagossy Brothers Company

indie rock, alternatív rock, folk-rock zenét játszó erdélyi magyar zenekar

Tagok: Bagossy Norbert: ének, gitár /Bagossy László: basszusgitár, vokál /Bartis Szilárd: dobok /Tatár Attila: gitárok, vokál /Kozma Zsombor: hegedű, harmonika, billentyűk

Díjak:

Petőfi Zenei Díj, 2019: Az év akusztikus koncertje

Fonogram-díj, 2020: Az év hangfelvétele

A zenekar tagjai meséltek arról, hogy hogyan tudnak alkalmazkodni a világban bekövetkezett változásokhoz, és bepillantást nyertünk abba is, hogy mi zajlik a BBC túrnébuszában.

Minden részlet kiderül májusi lapszámunkból.

 A magazint lapkézbesítőink házhozszállítják, Neked így nincs más dolgod, mint ellátogatni webáruházunkba, és leadnia rendelésedet: www.noileg.ro/elofizetes. Lapszámaink digitális formában is elérhetőek!

Fotó: Bátori Jim Gábor – Sinco, Hegyi Júlia Lily