Depresszió – gyermekkorban is lehetséges!

Szakemberek mondják: egyre gyakrabban találkoznak depressziós serdülővel, és a depressziós tünetek a kisebbeket sem kerülik el. Az elmúlt néhány hónap a maga bizonytalanságával „jó” táptalajt biztosított a hangulati zavaroknak – sajnos, a gyerekeknél is. Kedves szülők, segítünk, hogy mire érdemes figyelni. (A teljes cikk a 2021-es Nőileg januári számában olvasható.)
Hirdetés

A major depresszió előfordulása 1–2 százalék gyermekkorban, 3–8 százalék serdülőkorban, és 10–20 százalékának van depresszív hangulata időnként későbbi korban – mondja dr. Száva Iringó gyermekpszichiáter. A tüneteket gyakran fedik társbetegségek tünetei, nem ritka, hogy szomatizációs tünetek miatt (hasfájás, fejfájás) már több szakorvosnál is megfordul egy gyerek, amíg pszichiátriai szakvizsgálatig jut el. 

Tünetek és diagnózis

A gyerekkori depresszió tünetei (főleg kisgyerekkorban) eltérőek a felnőttek tüneteitől. A kisgyereket kedvetlenség, ingerlékenység, alvás- és táplálkozási zavar jellemzi, akár növekedésben is elmaradhat egyéb szervi ok nélkül. Középső gyerekkori depresszióra jellemző, hogy gyakrabban látunk szorongásos tüneteket:

nincs kedve játszani, fél egyedül lenni, gyerekek közé menni, testi panaszok jelentkeznek, csökken iskolai teljesítménye, akár iskolai agresszivitásig is erősödhet ingerlékenysége, a pedagógusok korábban nem fennálló koncentrációs zavarokat jeleznek a szülőknek. A serdülők depressziója már kicsit hasonlít a felnőttekére –

tudjuk meg Száva Iringótól, de a legjellemzőbb nem a szomorúság, hanem az ingerlékenység, alvászavarok (nem vagy sokat alszik), táplálkozási zavarok (étvágytalan vagy túl sokat eszik, falási rohamai is lehetnek), csökken az önértékelés, megjelennek az önbántalmazások, gyakran éles tárgyakkal vágják karjaikat, combjaikat, öngyilkos-, illetve halálgondolatok jelennek meg, szociálisan elszigetelődnek, kedvetlenek és céltalanok. Depresszióról akkor beszélünk, ha a leírt állapot több mint két hete fennáll, és a gyerek mindennapi életére kihatással van. 

Hogy mire érdemes figyelni, illetve gyógyulásról a januári lapszámunk Lurkó rovatában olvashatsz bővebben.

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

Friss lapszámunkat alább kérheted:

Hirdetés