Gyerek nem akadály? – Anya társat keres

Válás után az egyedül maradt anya legtöbb esetben talajvesztettséget, bizonytalanságot él meg, önértékelési problémákkal küszködik. És miközben életünk mégiscsak egy társsal lenne kerekebb, a bizalomban megtört nő előbb-utóbb párkeresésre adja a fejét. Hogyan vágjon bele, milyen esélyekkel számolhat? Egyedülálló anyák mesélnek, szakemberek beszélnek a helyzetről. (A teljes cikk a 2020-as Nőileg magazin novemberi számában jelent meg.)

Az ember természetes szükséglete, hogy valakivel megossza az életét, örömét, bánatát, fejlődését, hanyatlását. És igen, gyereke(i) nevelését is. Egy egyedülálló anya párkeresésének első lépésekor rögtön akadályba ütközik: a laza, könnyed találkozgatásokra a lehetőség szűkös. A kötetlenség illúziója, ami sok esetben jellemzi a párkapcsolatok kezdetét itt kicsit másképp alakul. Egyből ott lebeg a kérdés a levegőben: a közös moziba járás mellett (esetleg helyett) akarsz-e velem gyereket nevelni? A stabilitás imperatívusza, hogy tudatosan vagy tudattalanul mindenki érti, hogy itt van valaki(k), akinek nagyon fontos a kiszámíthatóság.

Több egyedülálló anya: Annamari, Krisztina, valamint a noileg.ro egyik szerzője, Zillmann Zsuzsa segített jobban belelátni a párkereső anyák lehetőségeibe.  (…)

Az ismerkedés buktatói

Amikor már ott tartunk, hogy belevágnánk a párkeresésbe, adódhat néhány akadály. Először is a saját csalódottságunk. És az idillek, melyeket kergetünk. Valamint azok az idillek, melyeket a párkereső férfiak is kergetnek. No meg adódik a kérdés: hol és mikor ismerkedjünk? 

Krisztinának szüksége volt egy kis időre, míg bele mert vágni az ismerkedésbe.

„Ősszel ment el tőlünk a gyerekeim apja. A következő nyárig tartott, míg feliratkoztam egy online társkeresőre. Élőben ismerkedni szóba se jött. Két kisgyerek mellett néha már délután háromkor azt néztem, hogy mennyit kell még kibírni estig.

A túlélésre hajtottam. Este viszont hallani kezdtem a gondolataimat: Vajon lesz még valaha valaki? Egy nagynéném harsány leintése visszhangzott a fülembe, áh, két kisgyerek mellett biztos nem fogsz találni senkit. Kérdés volt, hogy a társkereső oldalra milyen fotót tegyek fel. Aztán kis gondolkodás után feltettem több közös gyerekest, és egyet, amelyiken én voltam egyedül. Jöttek a like-ok, jöttek. De a legtöbben értetlenkedve kérdezték, hogy az enyémek-e a fotókon a gyerekek. Aztán olyan is került, aki lelkesedett. (…)

„Délutáni alvásidőre időzítettem a találkozót, és szerencsére épp elaludtak mindketten, mire a randim megérkezett. Hálás vagyok neki most is. Már az első pár percben hangot adott annak, hogy mennyire el van ragadtatva tőlünk, és annak, hogy szerinte a gyerekek apja valamilyen mentális problémával kellett rendelkezzen, hogy elment. Legnagyobb meglepetésemre nem bírt eleget áradozni arról, hogy mekkora értékek a gyerekek, hogy a gyerek mindig, minden körülmények között kincs. Még egy-egy szakaszon a babakocsi tolását is átvette. Aztán visszavettem. Kisváros. Ismerhetnek az emberek.” 

Nyílt lapokkal, bátran érdemes a párkeresésbe belevágni – tanácsolja Pásztor Boglárka (lenti kép)pszichológus. 

Hirdetés

– Első pillanattól vállaljuk fel azt, hogy számunkra a gyerekünk elsődleges szempont. Új társunk és gyerekünk találkozásának akkor kell megtörténnie, amikor mindkét fél felkészült rá. Ha úgy érezzük, egy ideig inkább egyedülálló anyaként élnénk hétköznapjainkat, azzal sincsen semmi gond.

Az a fontos, hogy bátran merjünk önmagunknak megfelelni. (…)

Beszélgetőtársaim közös tapasztalata, hogy aki számára nem akadály a gyerek, az már előzőleg átment valamilyen érzékenyítő, az idilli családképet relativizáló folyamaton. Például őt magát is egyedül nevelte az édesanyja, vagy a családban valaki magára maradt egy/több gyerekkel.

Zillmann Zsuzsa

Talán azok a férfiak tudják jobban kezelni a gyermek-kérdést, akik maguk is szülők, vagy már nagybácsik, mondja Zillmann Zsuzsa. Ők talán képesek arra, hogy a teljes képet lássák, szülői minőségedben is megerősítsenek.” (…)

Éretté tesz a helyzet

A válás különösen, de a korábbi kapcsolatok lenyomatai is azt sugallták, hogy valami irtó nagy felismerést kell tennem magamban ahhoz, hogy ezeket a hibamintákat ne ismételgessem, magyarázza Zsuzsa. Krisztina szerint is éretté, bölcsebbé tesz, ha egyedül maradsz a gyerekekkel, mert olyan dolgokat kell elsajátítani, megoldani, amit eddig más végzett el. (…)

Hinni, hogy jó irányba változnak a dolgaink

Barabás Irma (lenti kép) párkapcsolati szakember szerint párkereső anyaként a legfontosabb feladat önmagunk felépítése.

Egy ilyen helyzetben gyakran előfordul, hogy az önképünk torzul. Hogyan segítsünk ezen? A szakember egyszerű, tudat alatt ható technikákat szokott a klienseinek javasolni.

Például azt, hogy – bármilyen furán hangzik – mondogassák rendszeresen „értékes vagyok, elég vagyok, megérdemlem a legjobbat”. Akár írják is le, és tegyék olyan helyre, ahol szembeötlő. Az önbizalom fontos tényező, és ennek rendbehozása nem az új társ feladata. A másik tényező a hit, mondja Irma. Elementáris fontosságú, hogy a párkereső anya higgyen benne, hogy neki ennél még sokkal szebbet tud tartogatni az élet, hogy ez a folyamat a fejlődésének az útja. (…)

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

Friss lapszámunkat alább kérheted: