Gyerekeink láthatatlan barátai

Ő mindent tud. Órákig el lehet játszani vele. Megvéd a sötétben. Akkor jön, amikor akarom – mesélik gyermekek képzeletbeli barátjukról. Mert van egy bizonyos korszak, amikor „megszületnek” ezek a képzelt társak, megfogják gyermekünk kezét, és átsegítik egy nehéz, megfelelésekkel, félelmekkel és szorongásokkal teli időszakon. Kell-e tartani ettől? Okozhat-e problémát vagy egyáltalán, hogyan kell kezelni a helyzetet? – jönnek a szülői kérdések, amelyekre most megpróbálunk választ adni. (A teljes cikk a 2021-es Nőileg magazin márciusi számában jelent meg.)
Hirdetés

(…) Sok szülőt megrémít, ha gyermekük egy képzeletbeli baráttal beszélget. Pedig az elmúlt évek során bebizonyosodott, hogy hétéves korig a gyermekek 65 százalékának, öt-tizenkét éves kor között pedig a gyermekek közel felének van jelen képzeletbeli szereplő az életében. Dr. Kádár Annamária pszichológus szerint a képzeletbeli barátnak sok szülő azért nem örül, mert attól tartanak, gyermekük elszigetelődik, nem alakít ki kortárs-kapcsolatokat, és beszéde is szegényes lesz. „Szeretném megnyugtatni őket, ezen félelmek közül hosszú távon egyik sem igazolódik be. Éppen ellenkezőleg:

felmérések igazolják, hogy akiknek van képzeletbeli barátjuk, jobban ki tudják fejezni magukat, szebben beszélnek, nagyobb szókinccsel rendelkeznek.

A képzeletbeli barát segítségével biztonságos környezetben tudják gyakorolni az ismeretlen helyzeteket és a társas kapcsolatok működését. A gyermek bármilyen érzését elmondhatja, kifejezheti barátjának, így csökken a szorongása, és könnyebben legyőzheti félelmeit, fájdalmait.” (…)

Egy barát a szorongás leküzdésére

A képzeletbeli barát a fantáziálás és a fantáziajáték egyik megnyilvánulási formája. Minden olyan lényt annak nevezhetünk, amely legalább egy napig jelen volt a gyermek életében, és vele beszélgetett, tanácskozott, játszott. Ez lehet ember, ismert személy, állat, tárgy, rajzfilmfigura vagy nem létező fantázialény, akit a gyermek megszemélyesít. Ma már a pszichológia nemcsak a láthatatlan barátokat sorolja ide, képzeletbeli barát lehet egy plüssállat is, ha azt a gyermek stabil személyiségvonásokkal ruházza fel. Sok gyermek akkor talál ki magának láthatatlan barátot, amikor unatkozik. (…)

A család részévé válik

Míg a harmincas években a pszichológusok a képzeletbeli barátokra problémaként tekintettek, ma már tudjuk, hogy társaságuk megtapasztalása része a gyermekkori fejlődésnek, és nagy fontossággal bír a lelki egészség szempontjából. Szakemberek szerint nagy baj, ha a szülő nem érti meg ezt a jelenséget, s a gyermek úgy érzi, hogy el kell titkolnia társát. Éppen ezért, véletlenül se mondjuk neki azt, hogy Ne hülyéskedj már, nincs is itt senki!”. Jó, ha felnőttként csatlakozunk ehhez a játékhoz, megéljük ezt a közös élményt is a gyermekünkkel, és tisztelettel bánunk a képzeletbeli baráttal, nem parodizáljuk, nem beszélünk róla cinikusan.

Kádár Annamária tanácsokat is ad arra, ha a szülő azt tapasztalja, hogy a gyerekének képzeletbeli barátja van, de könyvek is segítenek a hasonló helyzetek megfelelő kezelésében. Bővebben minderről a márciusi Nőileg Lurkó rovatában olvashatsz. 

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstuck

Friss lapszámunkat alább kérheted:

Hirdetés