Körömrágás, és ami mögötte van

Kenjük be csípős paprikával vagy keserű lakkal az ujjakat, ha a gyerek rágja a körmét – szól gyakran a tanács. De büntetés helyett inkább nézzünk a dolgok mögé: a kényszeres körömrágás csupán a tünet. A lelki okokat kell megfejtenünk. (A teljes cikk a 2021-es Nőileg magazin májusi számában olvasható.)
Hirdetés

Rágja a gyerek a körmét. Vagy csípkedi a körömágyát, harapdálja az ajkait. Közel sem új keletű jelenség. Amennyire elterjedt, éppen annyira félreértelmezett tünet ez a gyerekeknél: hiszen a körömrágás az első jele annak, hogy a kicsi szorong, hívja fel a figyelmet Krizbai Tímea klinikai gyermekpszichológus. „Főleg kisgyermekkorban kezdődik el a körömrágás. Fontos azonban, hogy ezt ne tévesszük össze a csecsemőkori kóstolgatással: a kisbabának is folyton a szájában van a keze, de az egy teljesen más folyamatnak a része” – avat be. A körömrágás nagyon gyakori, mint a beszélgetésünkből kiderül: mi magunk is rágtuk a körmünket valamikor gyermekkorunkban. Bizonyára életünk akkori feszültségeinek lecsapódásaként, de ma már nem emlékszünk az okokra. (…)

Gyakori, de nem elhanyagolandó

„Közösségbe, napközibe kerül, teljesen új környezetbe, amely számára nyugtalanító lehet. Nem érzi teljesen biztonságban magát, olyasmivel szembesül ebben az új helyzetben, ami zavarja. De megtörténhet az is, hogy a napköziben nem kap elég figyelmet, vagy legalábbis nem annyit, amennyit otthon kapott.

A környezetváltás okán és az új hatásokra szorongani kezd, ezt azonban nem tudja kifejezni.

Elsősorban még túl kicsi ahhoz, hogy ezt az érzést önmagában beazonosítsa, illetve a megfelelő kifejezések is hiányoznak az eszköztárából” – vezeti le a pszichológus a folyamatot. (…)

Az otthoni feszültség mutatója is

Ellenben sokszor a családi feszültségek jele is az, ha a kisgyerek rágja a körmét. A család ugyanis – különböző okokból kifolyólag – nem mindig nyújtja a megfelelő érzelmi biztonságot a gyereknek: a szülők veszekszenek, feszültség van a családban, vagy a testvérek közötti konfliktusok is kiválthatják a problémát. (…)

Mit tegyél, és mire figyelj, ha ez nálatok is jelenség? – Megtudhatod a májusi Nőileg Lurkó rovatában.

Kiemelt képünk illiusztráció: Shutterstok

Friss lapszámunkat alább kérheted:

Hirdetés