László Lujza: „Ételben és életben az egyszerű a legjobb”

Vannak rivaldafényben élő emberek, és vannak azok, akik nélkül nem tudnának sikeresek lenni az első sorban állók. Ők azok a háttéremberek, akiknek teljesítménye legalább akkora, mint a főszereplőké, mégis, róluk ritkán ejtünk szót. A rugonfalvi panziótulajdonos, László Lujza is ilyen: mindene a vendéglátás, de az ő gyakorlatiassága áll a Székelyföldi Tánctáborok hátterében is. Ha a vendéglátás művészete tanítható lenne, Lujzika professzora lehetne. (A teljes cikk a 2020-as Nőileg magazin decemberi számában jelent meg.)
Hirdetés

Nyitott kapu és a vidáman szökdécselő Bársony, a bársonyos szőrű, éjfekete mudi kölyök fogad a rugonfalvi kúriában. László Lujza kiváló kapcsolatápoló és vendégszerető háziasszony hírében áll, évszázados házában egymásnak adják a kilincset a barátok. „Érzed a rezgéseket, ha valaki szívesen fogad. S ha valaki csak úgy, ímmel-ámmal, azt is. Ne legyél képmutató, ne legyél mumus, és tényleg érezzék, örülsz annak, hogy ott vannak. Szerintem mindössze ennyi az igazán jó vendéglátók titka” – fogalmaz a ház asszonya. (…)

Lujzika

 „Van például egy nagyon jó egyetemi barátnőm – 34 éve végeztem az egyetemet Jászvásáron –, aki odavaló, és nemrég eljött hozzám, meglátogatott. Hát én olyan boldog voltam, olyan jó délutánunk volt, hogy nem is tudom elmondani! A Ceauşescu korszakban nagyon nehéz világ volt, étel sem volt, de ők mindig meghívtak ebédre, amikor egyetemisták voltunk. Azóta is tartom a kapcsolatot az ottani barátokkal.

30–40 éves barátságaim vannak, a gyerekkori barátnőmmel hetente találkozom, s a táncházas csapatot is nagyon-nagyon szeretem”

– meséli kapcsolatairól Lujza. (…)

„Én spontán ember vagyok. Ahogy érzem, úgy fogadom a vendéget.” És ebben a percben váratlan vendég lép a meghitt konyha kövére. „Reggel óta ez megy” – magyarázza Lujza nevetve. Dióból és gyógynövényekből készült, rugonfalvi „Zsuzsikum” – Unikum szerű házi keszítésű ital, gyomorkeserű – kerül az asztalra, a vendég fehér bort és tiramisut kap kérdés nélkül, azonnal. 

Vígan költözik a disznó a túlvilágra

„Oroszhegyen – mivel én oroszhegyi vagyok – mindig karácsony és újév között vágtunk disznót, úgy mondtuk: két karácsony között. Mostanában azonban minden évben január második hétvégéjén vágjuk. Mi nagyon lazák vagyunk olyankor, nem vagyunk stresszesek:

reggel ügyesen kicsi pálinkával meg kell locsolni a disznót, Barni fiam tud hegedülni is, s az egyik évben, hogy a disznó nehogy bánatosan menjen a túlvilágra, végig húzta, amíg a dinszót ölték.

Ez is egy jó ünnep, nagyon szeretem. Gyerekkoromban még kézi darálón őröltük le az összes véres-májasnak valót, mindent, ma már megnyomunk egy gombot az elektromos darálón. De annak is megvolt a maga szépsége… Régebben édesanyám csinált gömböcöt, az került a karácsonyi töltött káposztába, nagyon-nagyon finom volt. (…)

Kedvencei

Szőnyegfoci nélkül nincs karácsony

Hirdetés

Húsleves és töltelékes káposzta, mákos és diós bejgli nélkül Lászlóéknál nincs karácsony. Utána almatorta, tiramisu kerül az asztalra, vagy bármilyen sütemény, amit a fiúk szeretnének. „Amióta a sógornőmék szembe költöztek velünk – nekik is két fiuk van – minden karácsonykor együtt vagyunk” – magyarázza Lujza. Amíg készülünk, Csaba nagyon vagány lemezeket tesz föl, énekelünk, megjön az Angyal, s akkor átjönnek a férjem testvéréék. Közben lehozzuk anyósomat is Brassóból. S

mivel Csaba „blokkos” gyermek volt, s télen nem lehetett kint focizni, a szomszédjával kitalálták a szőnyegfocit, mint beltéri sportot. Minden karácsony szombatján ez a hagyományos program nálunk:

a gyerekszoba szőnyegén megépítik a pályát, van két kicsi kapu, a pingpong labda a focilabda, s a sakkbábukkal fociznak. Minden fiú egy országot képvisel, lejátsszák az adott ország himnuszát, s kezdődik a meccs. Minden évben eldől, hogy ki a bajnok. Ezt nagyon élvezik.” 

Az egyszerűség a jó étel titka

„Van a fiaimnak egy kedvenc almatortájuk, aminek a receptjét Jászvásártól Medgyesig mindenkinek odaadtam, szenzációs, pedig a világ legegyszerűbbje: megpergeled a cukrot, beleteszel egy vajat, azzal lesz egy ilyen egyveleg, közben az almát meghámozod, jó sűrűn ebbe beleállítod az almacikkeket. Csinálsz egy piskóta alapot sütőporral, tojásból, lisztből, cukorból, s be a lerbe. Amikor megvan, kiborítod. A pergelt cukros íz beszivárog a piskótába, erősen finom!” – osztja meg Lujzika a család kedvenc receptjét. (…)

Fotó: Cris Black

Friss lapszámunkat alább kérheted:

Hirdetés