Minden helyzet más megoldást kíván – Heti válogatás

Múlt heti inspiráló, elgondolkodtató írásainkból válogattunk.
Hirdetés

Mindenkinek megvan a maga igaza

A kriminalisztika is érdekelte, de hamar rájött, hogy a semlegességet, az igazságot meg a békét sokkal jobban szereti, így mediátor lett a marosvásárhelyi Henter Zsuzsánna. És alig harminc évesen már a Maros Megyei Mediátorok Szakmai Szervezetének elnöke is. Bár évek óta próbálják népszerűsíteni a mediációt országszerte, még mindig nagyon sokan nem tudják, hogy mi is ez a mesterség.

Henter Zsuzsánna békéltető: Minden konfliktus mögött sérelmek vannak

Bizalmi viszony: idejében kell elkezdeni

Betoppanunk az ajtón – családi, baráti összejövetelre jöttünk –, ám a házigazdák gyerekeinél ezúttal a barát, barátnő is vendégeskedik. Bemutatnak, oldott, kellemes a hangulat. Semmi para, pusmogás a fiatalok háta mögött. Nem utópia ez: igenis vannak olyan családok, ahol zsigerből ilyen természetesen kezelik a helyzetet.

Nagyi Kolozsváron járt – Elvittek egy mólba, azt hittem, hogy megkukulok

„Eltelt vagy három óra is, mire mondtam, ha nem hoztok ide nekem egy taligát vagy valamit, többet egy tapodtat se mozdulok. Egyszer is: volt egy olyan üzlet, ahol azt se tudtam, hol vagyok. Akkora volt, mint itt nálunk az egész felszeg… Aztán egy másik üzletbe is bevonszoltak, ott egy rakás ruha volt egymás hegyén-hátán: ilyen szvetter, olyan ing, amolyan nadrág. Egyik csiricsárébb, mint a másik.”

Maga olyan ügyes ember, hogy azt meg fogja nekem csinálni

„Itt minden a kegyelmes úré, de egy az enyém, azt jegyezze meg! A tudás az enyém, és azt semmiféle kegyelmes tőlem el nem veheti!” – mondta egy alkalommal gróf Bánffy György intézője a vincellérnek. A gróf és a szőlő esete – az intéző lányának emlékei szerint.
Hirdetés

Gróf Bánffy György esete a szőlővel

Családja mellett a legfontosabb, hogy valami maradandót tegyen le az asztalra

Ady-szakértő kultúrantropológusként, a nagyváradi Ady Endre Emlékmúzeum igazgatójaként ismerte meg Nagyvárad és a sajtó közvetítésével talán az egész Kárpát-medence. Aztán megismertük benne a rockzenészt, a képzőművészt, a családapát, és a mostani beszélgetésünkkor arra is fény derült, hogy mélyrehatóan foglalkozik a buddhizmussal, olyannyira, hogy ebből írja készülő doktori disszertációját.

Ijesztő nevű hozzávalók

Nem a márka ígéretei szerint, hanem a hozzávalók alapján kellene kiválasztani azokat a kencéket, amelyeket használunk. De nem vagyunk mind vegyészek, ezért meglehetősen zavarba ejtő a kimondhatatlan neveket mind megfejteni.

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

Hirdetés