Nadia Comăneci: A honvágy sosem szűnik bennem

1976. július 18. Montreál, Nyári Olimpiai Játékok. A 14 éves Nadia Comăneci magabiztosan kezdi meg tornagyakorlatát. Tökéletesre sikerül, a közönség tapsvihara is ennek szól. Ő is érzi. Majd megjelenik az eredményjelzőn az 1.00. Csak néhány másodperc után fogja fel mindenki, hogy ez tízest jelent, csak a pontjelző nem képes ezt helyesen megjeleníteni, mert nem készítették fel erre. Nadia, első gyakorlata után, további hat csillagos tízest szerzett Montreálban.
Hirdetés

„A sportág ikonikus alakja”, „az abszolút tökéletesség” – olvashatjuk róla. Ő a világ egyetlen tornásza, aki valaha csillagos tízest kapott tornagyakorlatára, s bár az 1980-as moszkvai olimpia már nem sikerült hibamentesre, akkor is két csillagos tízessel jött haza. 13 éves volt, amikor Károlyi Béla és Márta lettek az edzői, ez a döntés határozta meg karrierjét, sikereit, életét. 1984-ben vonult vissza a versenysportból, gyerekeket tanít. Tizenegy állami és nemzetközi kitüntetése van. Férjével, a szintén tornász Bart Connerrel közös akadémiát vezetnek, melyben a jövő tornászait képezik ki. Nadia közben román állampolgárságát sem feledi, évente többször jár vissza jótékonysági eseményekre, valamint támogatni a nevével fémjelzett kórházat, amely hátrányos helyzetű gyerekeken és időseken segít. A kommunista rezsim korlátozásai üldözték el Romániából, 1989-ben szökött ki Magyarországra, majd onnan kért menedékjogot az Amerikai Egyesült Államoktól. Jelenleg is ott él, alapítványán keresztül értük el néhány kérdés erejéig. (…)

– Milyen volt hazatérni a versenyek után a kommunizmus szürkeségébe?

– A montreáli olimpia előtt is értünk el szép eredményeket, csak azt nem mediatizálták annyira. De kétségkívül, a Montreálban elért eredményeink toltak előtérbe bennünket. Sosem fogom elfelejteni azt a pillanatot, amikor megérkeztünk a reptérre az olimpiáról… rengeteg melegséggel fogadtak az emberek. Éreztem meghatottságukat, szeretetüket. Magukénak érezték sikerünket, büszkék voltak ránk. De amint eltűnt a mámor, visszamentünk az edzőterembe, és készültünk a következő megmérettetésre. (…)

Hirdetés

A teljes cikk a Nőileg magazin 2020. augusztusi számában olvasható.

Augusztusi lapszámunk korszakos mellékletének címoldala

Kiemelt kép: Shutterstock

 

Hirdetés