Nálunk alhat a szerelmem?

Betoppanunk az ajtón – családi, baráti összejövetelre jöttünk – , ám a házigazdák gyerekeinél ezúttal a barát, barátnő is vendégeskedik. Bemutatnak, oldott, kellemes a hangulat. Semmi para, pusmogás a fiatalok háta mögött. Nem utópia ez: igenis vannak olyan családok, ahol zsigerből ilyen természetesen kezelik a helyzetet. (A teljes cikk a 2020-as Nőileg magazin októberi számában jelent meg.)

„Azt hiszem, korábbi időszaktól kellene kezdeni az egész történetet: a családok zömében még mindig tabutéma a párkapcsolat, a szexualitás. Nem beszélnek róla. Az első perctől sem, amikor a két-három éves gyerek fölteszi az első ártatlan kérdéseit, ami a nemiséggel kapcsolatos, akkor a szülők zárnak, terelnek, hazudnak, félremagyaráznak” – kezdi Asztalos Lehel pszichológus.

Azért beszélek ezúttal vele, mert iskolai tanácsadóként kifejezetten jól rálát a tizenéves korosztály ügyes-bajos dolgaira is. Éppen ezért mondja: ha kis korban elzárkózik a szülő az ilyen kérdések elöl, akkor nagyon korán kialakul a gyerekekben,  hogy erről a témáról nem lehet beszélni otthon. Eljön azonban a serdülőkor, amikor felerősödik az igény a párkapcsolatokra, előtérbe kerül a nemiség kérdése, olyannyira, hogy majd minden emögé kerül. A szülő ekkor már elvárná, hogy rálátása, ráhatása legyen a serdülő gyereke életére, hogy neki meséljen, hogy tőle kérdezzen, de nincsen, nem alakult ki az a bizalmi viszony, amelyben ezeket a kérdéseket fel lehetne tenni. (…)

Hogyan beszéljünk a tinivel

Én úgy érzem… Én ezért szorongok… Én úgy vélem erről a helyzetről… Ezek a félelmeim szülőként… Egyébként hogy vagytok ti ketten? Hol tartotok a kapcsolatban? Hol tartotok a szexualitás terén? – ezek lennének a helyes, célravezető, segítő kérdések.

„Azt látom, hogy a szülők zöme egyáltalán nem tudja, fogalma sincs róla, hogy a gyereke ebben a szexualitás-barát-barátnő kérdésben hol tart. Szülőként nagyon nehéz megbirkózni azzal a ténnyel, hogy a gyerekem már nem gyerek, hanem felnőtt nővé vagy férfivá válik.

Mivel semmit nem tud róla, arról sem tud semmit a szülők nagy része, hogy mennyire tájékozott a csemete, mennyire felvilágosult ebben a témában, hogy mennyire felkészült érzelmileg” – sorolja Lehel. 

Hirdetés

Amennyiben azonban a fenti kérdésekről nyíltan tudunk beszélni a gyermekünkkel, akkor a szakember véleménye szerint is felkészült, eljött az idő: ott aludhat a barátnő, a barát. Ugyanis nem életkor kérdése, hogy mikor jön el ez a pillanat, hanem az érettség, érzelmi érettség függvénye. 

Máshol úgyis megtörténik

Ha nem is fogalmazza meg magának minden szülő, de tudja vagy tudhatná: ha óvni akarja a gyerekét – a túl korai vagy a traumatizáló szexuális kapcsolattól –  és megtiltja, hogy a tini „hazahozza” a párját, attól még meg fog történni az a bizonyos aktus.

„Megtörténhet szünetben az iskolavécében, a strand öltözőjében, a házibuliban vagy a hétvégi osztálykiránduláson, de a szórakozóhely vécéjében is.

Biztos, hogy nem olyan lesz az élmény, amilyen lehetne egy biztonságos környezetben. Ha meg kell történnie, a lehető legoptimálisabb körülmény a nyugodt saját szoba, ahol biztonságban érzi magát a gyermekünk” – hangsúlyozza a szakember. (…)

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

Friss lapszámunkat alább kérheted: