Sízők legszebb álma: Kaprun

Az itthoni szegényes infrastrukturális lehetőségek, illetve az észszerűtlenül magas árak miatt sízőként a külföldi, jól felszerelt pályákat nagyon megkedveltük. Mivel jól összehangolt felvonórendszerre, gleccseren és erdő között kanyargó, hosszú pályákra vágytunk, az ausztriai síparadicsomban egyáltalán nem csalódtunk. Maradandó élményt jelentett a Salzburgtól délre található Kaprun több száz kilométeres lejtőivel, mennyei kulináris kínálatával, lélegzetelállító természeti adottságaival. 

Hirdetés

Bár utazási irodán keresztül, szervezett formában is megoldható, mi ezúttal is saját magunk számára szerveztük mind az utazást és a  szállást, mind pedig az étkezést. Mivel nagyobb, húsz fős csoporttal mentünk, ezért elsősorban a több szobás házakat kerestük. A Kapruntól 5 km-re található Piesendorfban foglaltuk le egy kétgyermekes család házának két felső szintjét. Csodálatos élmény volt egy héten keresztül bizonyos szempontból együtt élni egy, a hagyományos osztrák életformát követő családdal a rusztikus, ám mégis modern környezetben.

Fotó: Angyalosi Bea

Bátran kell keresgélni a szállást kínáló oldalakon, amelyek egyébként teljesen megbízhatók. A varázslatos napfelkelték, a pék által személyesen kiszállított friss zsömlék, a verőfényes sízős napok, a hangulatos naplementék a forró vacsora vagy tea mellett, mind megfizethetetlenek.

Fotó: Angyalosi Bea

Az egyhetes sízést a gleccseren kezdtük. Hosszú, széles pályák indulnak a 3029 méter magasan lévő Gipfelstation-tól. Ha jók a hóviszonyok, és minden pálya sízhető, akkor több mint ezer méter szintet ereszkedhetünk, egészen a panorámafelvonó tetejéig. Ezek a gleccserpályák jellemzően kék és piros jelzésűek, így kezdők számára ideális, tapasztaltabb sízőknek pedig jó bemelegítő terepet jelentenek.

Fotó: Angyalosi Bea

A gleccseren semmiképpen sem szabad kihagyni a panorámateraszt, ahonnan tiszta időben csodálatosan be lehet látni az osztrák Alpokat. A hegycsúcsok végtelenje lélegzetelállító.

Fotó: Angyalosi Bea

Másnap a szomszédos Zell am See körüli sípályákat hódítottuk meg. A széles lejtők után jólesett a fenyőerdőben suhanni. A gyakorlottabbak pedig itt már igazi kemény, technikás fekete pályákat is találnak.

Fotó: Angyalosi Bea

A Schmittenhöhéről indulva számtalan útvonal közül választhatunk, pihenőként pedig megannyi hütte csalogat finomabbnál finomabb illatokkal. A germknödelt, a krémleveseket, a vaníliasodóval kínált almás rétest vagy a sajtos-szalonnás nokedlit mindenképpen ki kell próbálni. S ha már finomakat eszünk, akkor érdemes az itallapon szereplő helyi specialitásokat is megkóstolni. A változatosság kedvéért egy napot a Dachstein- gleccserrel szemközti oldalakon, a planai-i és schladmingi pályákon töltöttünk. Mind a táj, mind pedig a sportélmény varázslatos volt.

Fotó: Angyalosi Bea

Ha nem egész hétre szóló síbérletet váltunk, akkor izgalmas kikapcsolódást nyújt bármelyik tóparti település feltérképezése is. Zell am See a magyar királyné, Sissi kedvelt pihenőhelye volt. A parton sétálva, vagy akár valamelyik szimpatikus kis kávézóban üldögélve könnyedén érthetővé válik, hogy miért. A nyugalom, a festői táj és a helybéliek kedvessége tökéletes harmóniát alkot. Most is jó visszaemlékezni arra a késő délelőtti habos kávéra, amelyet a tóparti kávézó otthonos teraszán, takaróba burkolózva kortyolgattam.