A sziget, amelyet több mint 7000 éve laknak: Málta

Meleg, Afrikát idéző levegő nehezedik a repülőből levezető lépcsőkre, s ahogy a máltai reptéren a háztetők nélküli, sárgás homokkő épületeket nézem, amint a pálmafák legyezgetik, a régmúlt történelmére gondolok. A hőséget, ami egy hegyekhez szokott szervezetnek már nyárelőn is kihίvás, enyhίtik a tenger felől érkező hol lágy, hol már-már agresszίv fuvallatok. Mikor milyen kedvében ébred Neptun.
Hirdetés

A baloldali forgalom, a magányukba burkolózott telefonfülkék és az angol nyelv ellenére, előhozta bennem az olasz- és horvát tájakat, embereket. Bár saját máltai nyelvük olykor számomra megfejthetetlen nyelvek keverékének tűnt, az angolt mindenhol beszélik.

A sziget bővelkedik a látnivalókban, történelme szorosan összefonódott a földközi-tengeri népek, különösen Szicília és Észak-Afrika történetével.

A világ legrégebbi templomai, bronzkori kőfejtők, föníciai sírok, római villák emlékeztetnek a sziget régmúltjára. 

A keresztény-, arab-, lovagkori- és brit örökség pedig a mai máltaiak életét is mélyen meghatározza. Az élő történelem szigetének tűnt Málta. Első lakói több mint 7000 éve érkeztek. A három máltai világörökségi helyszín közül kettő (Hal Saflieni Hypogeum, Megalithic Temples of Malta and Gozo) a történelem hajnalából való. Régészek szerint az első ember a neolit korban, i.e. 5200 körül lépett a szigetre. A piramisoknál, sőt a Stonehengenél is több mint 1000 évvel korábbról származó templomok egyik legrégebbi és máig legjobb állapotban megmaradt darabja a Ggantija, Gozo szigetén található.

Ez az épület a világ legrégebbi-, szabadon álló-, ember alkotta építménye. 

Meglepődtem, mikor egy szállodakomplexum kertjében is Kr. e. 4000-ből való Dolmen tárult elém (The Bugibba Temple). Szinte felfoghatatlan, hány emberi generáció váltotta azóta egymást, és ezek az épίtmények még mindig állnak.

Megfordultak a szigeten a bizánciak, arabok, normannok, aragónok, a hódítók vezető családjaiból alakult ki Málta nemessége. Az akkori főváros, Mdina máig őrzi ezeknek a különféle nemesi családoknak a szépséges palotáit. Varázslatos utcái közt sétálva megáll az idő, s az ember akarva-akaratlanul hatása alá kerül: mintha az ezeregyéjszaka meséiben bódorogtam volna.

A sziget UNESCO által jegyzett fővárosa Valetta, Európa egyik legnagyobb kikötője, amelyet a világ egyik leghatalmasabb erődítménye vesz körül. A város történelme a jeruzsálemi Szent János lovagokhoz nyúlik vissza, egy 11. századi rendhez, amely menedéket nyújtott a zarándokoknak a Szentföldön, és katonai szerepet vállalt a kereszténység védelmében.

1530-ban V. Károly spanyol király a lovagoknak adományozta Máltát. 

Szűk kis utcáin egymást váltják a barokk kápolnák, a levegő az óceán illatával bódίt, a Felső Barrakka kert lélegzetelállító kilátást nyújt a három városra – középkori erődítmények: Birgu (Vittoriosa), Senglea (Isla) és Bormla (Cospicua) –, valamint a kikötőre. Ha szerencsénk van, még a „Máltai Sólymot” (luxusvitorlást) is megpillanthatjuk, napnyugtakor pedig az arany minden árnyalatában pompázó város mintha lángra kapna. Érdemes 12 vagy 16 órakor ott lenni, elsütik az ágyúkat, mintegy emlékezve a VI. századra, a törökök máltai ostromára.

Valetta leglenyűgözőbb épülete számomra a Szent János-Társkatedrális volt, amely 1577-ben készült el,

Európa egyik legnagyobb barokk temploma, lélegzetelállίtó belső terével. 

A templomban található legismertebb műalkotás Keresztelő Szent János lefejezése, Caravaggio festménye. A székesegyház kápolnái a máltai lovagok különböző régióit tükrözik, akik Európa számos országából érkeztek.

A másik, számomra kihagyhatatlan látnivaló a nagymesteri palota, amely egykor a Szent János Lovagrend székhelye volt, a brit uralom alatt a kormányzó palotájaként működött, napjainkban a máltai elnök hivatalának ad otthont.

A palota fegyvertára pedig a világ legnagyobb fegyver- és páncél gyűjteménye: 

a lenyűgöző, több mint 5000 tárgyat bemutató gyűjtemény bepillantást enged az elmúlt évszázadok és a vívott csaták világába.

Hirdetés

 

Mosta a sziget közepén található városka, ékessége az 1871-ben felszentelt, kerek dómja, a rotunda, amelynek kupoláját a római Pantheon inspirálta. A 39 méter átmérőjű kupola Európa harmadik legnagyobb, alátámasztás nélküli kupolája. A II. világháborúban – Valletta bombázásának másnapján – 1942. április 9-én

egy bomba, átszakítva a kupolát a templomban, éppen a 16 órai imára összegyűlt, mintegy 300 fős tömeg közé esett, ám nem robbant fel. A helyiek ezt csodaként élték meg, 

s a bomba replikája ma a templom oldalsó kis termében van kiállítva. S ha már ott vagyunk, érdemes a templom előtti katakombákba is lemenni, amelyek a háború alatt menedékként szolgáltak.

A szigetet azonban – történelmi látványosságai mellett – elsősorban a strandjai miatt látogatják. Aki nyugalmat szeretne, az látogasson el a San Blas Bay-re, aki aktívan nyaralna, annak irány Golden Bay. Ha pedig a képeslapokon látott strandra vágyunk, akkor kihagyhatatlan a Comino szigetén található Kék Lagúna.

Közlekedés

Ha van jogosítványunk, és nem riadunk vissza a bal oldalon való közlekedéstől, bérelhetünk autót. Felpattanhatunk egy robogóra is, de Máltán nem annyira jellemző közlekedési eszköz, mint más dél-európai régiókban. Mindemellett ott a kerékpár, a quad vagy a gyaloglás, de ezeket inkább egy-egy kirándulásra, túrára javasolnám. De busszal is felfedezhetjük a szigetet. A buszmegállókban a menetrend, valamint a buszhálózat térképe nem a legjobban kiismerhető, így az utazás megtervezéséhez ajánlott inkább mobil applikációt használni. A helyi tervező a Tallinja app, de a Google maps is jól működik Máltán. A buszsofőrnél vásárolhatunk jegyet, és többféle bérlet lehetőség közül is választhatunk. Ami azonban fontos, hogy

a buszt le kell inteni, hogy megálljon a megállóban. 

Mi egy olyan buszra, amely 20 percenként kellett volna járjon, több ίzben másfél órát is vártunk, de a helyiek megnyugtattak, ez ott megszokott, ίgy megpróbáltunk alkalmazkodni, s vidáman várakoztunk, mint mindenki. Jó alkalom volt szóba állni helyiekkel, akik mindig kedvesen eligazίtottak, s a turistákkal is megbeszélhettük a tapasztalatainkat. Comino és Gozo szigetére rendszeres komp- és kishajó-járatok vannak.

Amit érdemes megkóstolni:

  • helyi jellegzetesség a Pastizzi – leveles tésztás péksütemény, ricotta túróval, vagy borsókrémmel töltve
  • nyúlfogások
  • borok, sörök (Cisk) és Kinnie üdítőitalok

Valettában érdemes a Soul Food vegán éttermet kipróbálni, vagy ha az alternatίvabb helyeket kedveljük, ehetünk egy Maltija-t (kapribogyós-, olivás-, pestós-, paradicsomos-, babkrémes szendvics), többféle változata kapható, akár gluténmentes kenyérrel is. Mdinában az Il-Bitha Ta’-Doni-ban ajánlom kipróbálni a kacsamelles salátát, vagy Buggiba-ban a Tava Terrace török ihletésű ételeit, ami mellé igazi török kávét is kaphatunk.

Kiemelt kép: Shutterstock / Fotók: Antalka Ágota

Utazás – mert megérdemlem!

Hirdetés