Vakációs házi feladat – jobb lenne elfelejteni

A szünidős házi feladat nagy dilemma, sokan – szülők és tanárok egyaránt – úgy vélik, azért van rá szükség, mert egyébként a gyermek elfelejti az év közben tanultakat. A vakáció azonban a pihenés, feldolgozás ideje kellene legyen, és főként most, a járvány alakította mindennapjainkban, a szakember szerint teljesen el kellene felejteni a tanulást a szünidőben. (A teljes cikk a 2020-as Nőileg decemberi számában jelent meg.)
Hirdetés

(Részlet)

Kötelező helyett választható

Általában véve néhány ismétlő feladat beiktatása a szünidőben is rendben van, véli Krizbai Tímea klinikai szakpszichológus, gyermekpszichológus, egyetemi oktató. „Tulajdonképpen az ismétléssel lehet elmélyíteni, rögzíteni a megtanult ismereteket. Ellenben a vakációs házi feladatok esetében figyelembe kell venni a gyermekek életkori sajátosságait, illetve a feladat maga inkább ajánlás-szerű kellene hogy legyen” – magyarázza a szakember. 

(…)

Házi olvasmány: kötelező tortúra?

A nagyobb diákok esetében a házi feladat mellett hasonló „gyötrelem” a számtalan kötelező házi olvasmány is: Krizbai szerint egyébként már alapvetően az szomorú, hogy saját iskolai évei óta gyakorlatilag semmit nem változott ilyen tekintetben a tanterv, a mai diákoknak ugyanazokat a könyveket kell elolvasniuk, mint a húsz évvel ezelőttieknek. „Szomorú ez a helyzet, elsősorban azért, mert a mai gyerekeknek már teljesen más az igényszintje, arról nem is beszélve, hogy azóta született számtalan kötetnyi kortárs irodalom, sőt kortárs gyermek- és ifjúsági irodalom is” – jegyzi meg. A mennyiséggel itt is gond van: irreális elvárás például minden nyolcadikos diákkal szemben, hogy a nyári szünidőben tíz regényt elolvasson, szögezi le a szakember. 

A vakáció legyen vakáció!

Hirdetés

A járvány azonban a feje tetejére állította a világot az elmúlt hónapokban, az otthoni online tanulás az oktatásban résztvevő mindhárom felet – a gyermeket, a szülőt és a pedagógust is – leterheli. Az iskolát csak most kezdő  kisgyerekeknek nehéz, mert ők még nem tudják, hogyan kellene tanulni, a nagyok viszont már tudják, hogy mi lenne a „normális”, és ezért nehéz számukra megszokni a jelenlegi helyzetet. Ráadásul a digitális oktatás összefolyik a gyerekek folyamatos digitális jelenlétével, így a tanhéten is fontos lenne, hogy a gyerekek minél gyakrabban elszakadjanak a képernyőtől, az órák végeztével tartsanak szünetet, menjenek levegőzni, mozogni. „Ebben az időszakban, például a soron következő téli vakációban teljesen el kellene felejteni a vakációs házi feladatokat, és arra kellene buzdítani a fiatalokat, hogy minél többször mozduljanak ki a lakásból” – ajánlja a szakember.

(…)

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

Friss lapszámunkat alább kérheted:

Hirdetés