ARCHÍV A tenyéren hordozott ház

Gyergyószárhegy a sajátos hangulatát elsősorban az épített örökségének köszönheti, s ahogy a kicsi utcácskákat járjuk, valódi kincsekre bukkanunk. Ilyen a Vargyas-Moni család otthona is, egy több mint százéves, nem szokványos parasztházból kialakított, meleg családi fészek, ahol az eredeti formavilágot megőrizve, napfényes, élhető tereket alakítottak a házigazdák. Gabi és Lajos – valamint két kislányuk, Janka és Dorka – megmutatták az állandóság és a változás csodás egyensúlyát. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. szeptemberi lapszámában jelent meg.)

A kapun ízléses kerámia tábla hirdeti, hogy a Vargyas-Moni családhoz érkeztünk, s ahogy belépünk, tágas udvar közepén pillantjuk meg a hívogató otthont, ahol a praktikum, a terek maximális kihasználtsága és a házigazdák remek ízlése ötvöződik. 

Kerámia tábla jelzi: jó helyen járunk

A házat az 1900-as évek elején építtette Puskás Balázs falubíró a lányának, és azért különlegesebb a többinél, mert nem jellegzetes tájolású. Télen a napfény egész nap bejárja, nyáron pedig csak felülről süti, hogy ne melegedjenek át túlságosan a falak. A belmagasság így nagyobb, mint egy átlagos parasztháznál, ezért nyáron kellemesen hűvös van, télen pedig bőven van részünk napfényben – a házigazda, Vargyas Lajos ezeket az adottságokat is kihasználva, tudatosan nem változtatott a ház méretein, formáján, csupán néhány kisebb, helynövelő megoldással alakította a meglévő tereket.

Ilyen volt a ház, amikor megvásárolták, majd elkezdődött a felújítás izgalmas útja

A tornác egy részének beépítésével nemcsak a teret növelték meg a konyha-étkezőben, hanem egy világos, remek kilátással kecsegtető helyiséget is kaptak. A beépített rész kívülről fa burkolatot kapott, illeszkedve a ház stílusához.

A ház minden oldalról hálás fotós téma

Az előző lakók ebben a térben élték a mindennapjaikat, a másik két szobát alig használták – meséli a konyhában a háziasszony, s megmutatja a gerendás mennyezeten azoknak a szögeknek a helyét, ahová az egykori lakók a bölcsőt és a szalonnákat akasztották. A konyhából nyíló kis alvófülke ma fürdőszobaként funkcionál: padlózata a környezettudatosság jegyében svéd fenyőből készült.

A fürdőszoba padlója svéd fenyőből készült

A többi lakóhelyiségben is fapadló adja vissza a parasztház hangulatát, a nappali különlegessége pedig a hátsó ablak, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a Lázár-kastélyra és a ferences kolostorra. 

Okosan hasznosított adottságok

Az alsó szint egy dolgozó- és vendégszobának is helyet ad, ez készült el a legkésőbb, meglepetéseket és újabb felismeréseket adva a Vargyas családnak.

„Két évvel ezelőtt láttunk neki, hogy megerősítsük az alapot a háznak ezen a részén: ásás közben a föld felszínétől hetven centire találtunk egy ablakot és egy külső bejáratot. Ahogy a szomszédoktól érdeklődve megtudtuk, egy időben szűcsműhely volt a hátsó szoba alatt, amelyet később betemettek. A ház másik végében, a konyha alatti részen pince van, azt most is használjuk” – tudjuk meg vendéglátóinktól. 

A tetőtérben is tágas nappalit alakítottak ki

A tetőtérbe falépcső vezet, itt egy újabb nappali, hálószoba és gyermekszoba kapott helyet: mivel a ház formáján semmiképp sem szerettek volna változtatni, a tetőszöget emelték meg két fokkal, így kényelmesen elfér minden funkcionális helyiség. A ház eredeti kéményét meghagyták, amely elvesz ugyan a térből, de a későbbi tervek között szerepel egy búboskemence építése a konyhában, így fontossága megkérdőjelezhetetlen.

Otthonra találni, megérkezni

„Mindig ötletelünk, változtatunk, a ház állandó átalakulásban van” – mosolyog Gabi, miközben a karantén ideje alatt épült tyúkólat mutatja, a veteményest, majd a szilvafa árnyékában mesélnek arról, hogyan találtak rá a Házra. 

A takaros tyúkudvar a lezárások ideje alatt készült

„Sok évvel ezelőtt egy ismerősöm megkért, hogy néhány használaton kívüli reklámtáblát hozzak le Szárhegyre, éppen ebbe a házba. Már akkor megtetszett, és megfordult a fejemben, hogy ha majd eladó lesz, talán megveszem. Tíz év múltán egy ismerősöm mesélte, hogy megnézett egy házat a településen, de jelenleg nem tudja megvásárolni, esetleg érdekel-e engem. Ez a ház volt… Akkor már biztosra tudtam, hogy meg akarom venni, habár nagyon leromlott állapotban volt, 12 éve nem lakott benne senki. 2007-ben vásároltuk meg, és 2009-ben költöztünk be az alsó szintre, ahol egy csempekályhával fűtöttünk” – idézi fel az emlékeket Lajos, s hozzáteszi, az elmúlt 14 év a folyamatos változás, megújulás időszaka volt. 

„A felújítás során fontos szempont volt, hogy a modern és a hagyományos összhangban legyen, azt hiszem, sikerült megvalósítani. Környezetbarát szigetelőanyagot használtunk, az ajtó-ablakokat igyekeztünk az eredeti formájukra visszaállítani, a padlózat – habár nagyon érzékeny – mindenhol fából készült. A munkálatokat gyergyócsomafalvi mesteremberek végezték, a lépcsőt és a konyhabútort gyergyószentmiklósi asztalosok készítették” – egészíti ki a felesége. 

A konyha tágas, világos és nem utolsósorban: otthonos

Bár teljesen késznek és minden igényt kiszolgálónak tűnik, otthonukkal kapcsolatban rengeteg tervük van még a házigazdáknak.

„A ház mindig változásban van, akárcsak mi… családok, sorsok emlékeit őrzi, száz év története sokasodik benne, és még mindig képes megújulni” – búcsúzik a Vargyas-Moni család apraja-nagyja, s útravalóul zsenge zöldborsóval kínálnak a veteményesből.

Fotó: Benedek Helga

korábban írtuk

A ház, ami folyton változik
A ház, ami folyton változik

Kis Provence egy Marosvásárhely melletti faluban: a kreativitás legyőzte a határokat, és sikerült e házba varázsolni azt a mediterrán hangulatot, ami a francia vidékies, elegáns otthonokra jellemző. A ház asszonyában, Csernik-Vass Kármenben gyakran feltörő ötleteknek köszönhető, hogy ez az otthon folyton változik. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. júliusi lapszámában jelent meg).