Hogy kerül a cipő a vállfára?

Cipő itt, cipő ott, cipő az előszoba minden szegletében. Belebotlunk, félrerúgjuk, rendszerezzük, próbálunk rendet teremteni a cipőbirodalomban. Dobozba dugjuk, vagy ingatag cipőhegyet építünk nagy gonddal, amely pillanatok alatt leomlik, amikor egy mozdulattal kirántjuk a gúla aljáról kedvenc csizmánkat. A megoldás, hogy ne legyen láb alatt a lábbeli: egy praktikus cipőtároló. Szekrény vagy polc, esetleg állvány legyen? Tippek, nem csak cipőmániásoknak.

Cipő itt, cipő ott, cipő az előszoba minden szegletében. Belebotlunk, félrerúgjuk, rendszerezzük, próbálunk rendet teremteni a cipőbirodalomban. Dobozba dugjuk, vagy ingatag cipőhegyet építünk nagy gonddal, amely pillanatok alatt leomlik, amikor egy mozdulattal kirántjuk a gúla aljáról kedvenc csizmánkat. A megoldás, hogy ne legyen láb alatt a lábbeli: egy praktikus cipőtároló. Szekrény vagy polc, esetleg állvány legyen? Tippek, nem csak cipőmániásoknak.

Cipőmániás vagyok. Abból a fajtából, akinek minden problémájára megoldás tud lenni egy gyönyörű pár cipő vagy csizma. A gond csak ott kezdődik, hogy ahogy halmozom a cipőket, úgy felejtem el a régebbi darabokat, hiszen esélytelen, hogy egyszerre lássam őket. Pedig nagyon jó megoldások vannak cipőtárolásra, amelyek nemcsak láttatják a teljes kollekciót, hanem helyet spórolva rendszerezik is őket. A cipőtárolás tulajdonképpen arra szolgál, hogy megszüntesse a káoszt, ne foglaljon nagy helyet, és jól nézzen ki. Lássunk néhányat a legjobb ötletek közül, néhány csináld magad verzióban is alkalmazható, ezt a DIY (do it yourself) felirattal jelöljük. 

Cipőszekrény

A klasszikus. Első ránézésre egy sima szekrénynek tűnhet, viszont fiókjait kihúzva cipőhotellé avanzsál. Nagy előnye, hogy igényes dekoráció lehet az előszobába, folyósóra, főleg ha illeszkedik a berendezéshez. Pakolni is lehet rá. Hátránya lehet, hogy a polcok mérete nem állítható, így nem minden méretű és fajta cipőt lehet benne tárolni. Például a csizma kihívás lehet. Inkább ne gyömöszöljük be ide. 

Cipőállvány

A cipőszekrénnyel ellentétben nem mindig dekoratív darab, de mindenképpen praktikus. Egyetlen pillantással felmérhetjük a teljes kínálatot, így aki sokat hezitál, nem kell az összes fiókot kinyitnia. A tetejére pedig feltehetünk hosszú szárú csizmákat is. Kapható a pár sorostól egészen a komplett plafonig érő állványokig mindenféle típus.

Cipőkörhinta

Létezik olyan állvány is, amelyen körkörösen fülek vannak (kiemelt kép), és ha belehelyezzük a cipő orrát, tökéletesen megtartja azt. A cipőkörhinta többszintes, így sok cipő tárolására alkalmas. Előnye, hogy forgatható, ezáltal könnyen átlátható is. Lapos topánok és magas sarkú cipők tárolására egyaránt megfelelő, hátránya, hogy csizmát nem lehet ráakasztani. 

Egyéb megoldások

Ha olyan álomgardróbunk van, mint Carrie-nek a Szex és New Yorkban, nyugodtan tarthatjuk cipőinket vitrines szekrényben, akár a kincseket. De jó megoldás lehet az ülőkeként és tárolóként egyaránt szolgáló puff, amiből kényelmesen elő lehet kapni egy lábbelit. Jó megoldás lehet a könnyen beszerezhető, ágy alá tolható, átlátszó fedelű tároló is vagy a szintén átlátszó, az ajtó belső falára rögzített műanyag zsebes tároló. Rejthetjük a lábbeliket lépcsőbe is, vagy a lépcső alatti részt is alakíthatjuk cipőtárolóvá. De dönthetünk cipőkiállítás mellett is, ha van egy nagyméretű, többrekeszes polcunk. A cipőfogas is jó ötlet lehet, nem kell túlbonyolítani, mindössze annyi a dolgunk, hogy egysoros fogast vásároljunk, azt pedig a lehető legalacsonyabbra fúrjuk fel.

 Cipőtárolás vállfákon – DIY

Ha nagyon kevés helyünk van, a cipőket csíptethetjük vállfákra, egyszerű ruhacsipeszekkel.

 

Ládából cipőtartós ülőke – DIY

Mindössze egy régi ládára van szükségünk, egy méretben hozzá illő párnára, és némi anyagra a párna bevonásához. Ha megvagyunk a párna beburkolásával, a széleit rögzítsük a láda tetejére. A cipőket tegyük a ládába, a már ülőkévé előléptetett ládát pedig helyezzük az előszobába dekorációként. Igazán praktikus és nem is költséges megoldás.

 

A természetesség jegyében 

Cipőmúzeum zöldséges rekeszekből – DIY

Ebből bármilyen magasságban vagy szélességben alakíthatunk ki cipőtárolót, igazából csak a képzeletünk szabhat határt. Ha a zöldséges rekeszeket különböző színre festjük, még trendibb lesz a „múzeum”. 

Sárfogónak – DIY

Egy nagyobb tálcára ragasszunk kavicsokat, és máris kész a sárfogó cipőtartó.

 

Rakd raklapra! – DIY

A lecsiszoláson és festésen, lakkozáson túl egyéb tennivaló nemigen akad a raklappal, mindössze a falra kell akasztani, és máris megoldott a magas sarkú cipők tárolása.

 

Falétra – DIY

Akik szeretik az igazán nem szokványos lakberendezést, választhatnak cipőtárolásra egy már nem használt falétrát is. A létra fokaira a magas sarkú cipők kitűnően ráhelyezhetők, de úgy is praktikus, ha egy deszkát átcsúsztatunk a fokok között, így azon több cipőt el tudunk helyezni. A létrát kedvünk szerint mázolhatjuk pinkre, kékre, fehérre, zöldre.

 

Díszlécre felakasztva - DIY

Egy falfelületre rögzített, lefestett szegélylécre a magas sarkú cipőket tökéletesen elhelyezhetjük. Nagyon mutatós megoldás, főleg, ha a hátteret tapétával, textillel burkoljuk, vagy színesre  festjük. 

A cikk nyomtatott változata a Nőileg magazin 2017. márciusi lapszámában jelent meg. 

Előfizetésért látogasson el webáruházunkba >>>