Hogyan mozdítsam ki a férjem otthonról?

A férjem, aki korábban kapható volt minden kimozdulásra, bulira, az utóbbi időben nagyon begubózott, nem tudom kimozdítani a négy fal közül. Mit tegyek, hogy segítsek neki? – kérdezi Tófalvi Beáta pszichológust Emma nevű, 60 éves olvasónk.

Sokszor jó lenne tanácsot kérni valakitől, aki kérdésünkre tudja a választ. Sokszor jól esne a bátorítás, egy hozzáértő vélemény, hogy jó úton járunk-e, merre tovább. Rovatunkkal segítséget szeretnénk nyújtani azoknak, akik táplálkozással, lelki problémákkal kapcsolatban szeretnének útmutatást, vagy jogi ügyekben szakember véleményét kérnék.

Tófalvi Beáta pszichológus válaszol:

Kedves Emma!

Először is azt szeretném hangsúlyozni, hogy a noszogatás, erőltetés nem vezet eredményre. Valószínűsíthető, hogy krízist (megterhelő helyzetet, amelyben az eddig alkalmazott megküzdési stratégiák nem bizonyultak hatékonynak) él meg.

A fokozott figyelem, őszinte beszélgetés segíthet – tanácsolja a szakember

Hasonló élethelyzetekben gyakran fordul elő, hogy a baráti kapcsolatok leértékelődnek, kevésbé keresik mások társaságát. Érzelmileg kimerült lehet, szorongást élhet át, vagy akár nehezebben tudja kontrollálni az érzelmeit. Ez nem egy betegség, ez egy átmeneti állapot, viszont betegséget okozhat.

Amit Ön tehet: nagyon fontos, hogy fokozottabban figyeljen párjára. Kezdeményezzen nyugodt körülmények között beszélgetést, ami alatt elmondhatja, hogy mi az, ami történt vele (akár a munkahelyén, akár Önök között stb.), mi az, ami most zajlik benne. Ha értő figyelemmel tudja őt meghallgatni, ezzel segíteni fogja az érzései tisztázásában, a gondolatai rendezésében, a megfelelő megoldás megtalálásában.

Leveleiket a level@noileg.ro e-mail címünkre várjuk.

A közölt információ tájékoztató jellegű, nem minősül tanácsadásnak.

Kiemelt kép: Shutterstock

A cikk nyomtatott változata a Nőileg magazin 2019. decemberi lapszámában jelent meg.