Közös a vagyon?

Sokszor jó lenne tanácsot kérni valakitől, aki kérdésünkre tudja a választ. Sokszor jólesne a bátorítás, egy hozzáértő vélemény, hogy jó úton járunk-e, merre tovább. Rovatunkkal segítséget szeretnénk nyújtani azoknak, akik táplálkozással, lelki problémákkal kapcsolatban szeretnének útmutatást, vagy jogi ügyekben szakember véleményét kérnék.

Tisztelt ügyvéd úr!

Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy hány évig kell együtt éljenek az élettársak vagy házastársak ahhoz, hogy a szerzett vagyonuk közös legyen. (Városi érdeklődő)

Marosi György ügyvéd válaszol:

Tisztelt Érdeklődő!

Az élettársi vagy házassági együttélés éveinek száma nem befolyásolja a vagyon helyzetét. A vagyon nem attól lesz közös, hogy 1, 3, 5, 10, 15 vagy 50 évet élnek együtt a felek. A törvény különbséget tesz az élettársi viszony alatt és a házasság alatt szerzett vagyon között.

Marosi György

A házasság megkötése után szerzett vagyon közös vagyon, függetlenül attól, hogy melyikük szerezte, és ehhez nem kell eltelnie 1, 3, 5 vagy 50 évnek. Élettársak esetében a vagyon csak akkor válik közös vagyonná, ha azt együtt szerezték. Például: ingatlanvásárlás esetén, ha a szerződésben mindkét fél szerepel mint vásárló – tehát ebben az esetben az ingatlan közös vagyonuk lesz.

 

Rovatunkkal segítséget szeretnénk nyújtani azoknak, akik táplálkozással, lelki problémákkal kapcsolatban szeretnének útmutatást, vagy jogi ügyekben szakember véleményét kérnék. Írjanak, kérdezzék Tófalvi Beáta pszichológust, Marosi György ügyvédet, Pap Enikő étkezési tanácsadót. Minden hónap 5-éig érkező leveleiket a hónap végéig megválaszoljuk, néhányat a lapban meg is jelentetünk – név nélkül vagy csak a levélíró keresztnevével. Ha nem teljesen érthető a megfogalmazott kérdés, úgy érdemben válaszolni sem tudnak szakértőink.

Leveleiket e-mail-címünkre várjuk: level@noileg.ro

A közölt információ tájékoztató jellegű, nem minősül tanácsadásnak.

Kiemelt kép: Shutterstock

A cikk nyomtatott változata a Nőileg magazin 2019. októberi lapszámában jelent meg.