Mit kezdj most a szabadidőddel? Vannak tippjeink

Válsághelyzetben az egyik legfontosabb teendő a lelki nyugalmunk megőrzése, hiszen épp azáltal segíthetünk pánikoló hozzátartozóinknak, ha mi magunk nyugodtak maradunk. Épp ezért tanácsolják a pszichológusok, hogy ebben a nehéz időszakban ne csak testi egészségünkre figyeljünk, hanem lelki jólétünkre is. Ezt számos tevékenység révén megtehetjük, melyek közül most hármat emelnék ki: a mozgást, a jógát és a meditációt.

Vegyük sorra mindet:

Mozgás – kint vagy bent

Mens sana in corpore sano, azaz Ép testben ép lélek – tartották a rómaiak és az ókori mondás napjainkban is ugyanúgy megállja a helyét. Főleg az ilyen zavaros időkben, hiszen köztudott, hogy a pánik, szorongás nemcsak a lelket betegíti meg, a testre is kihat. Feszültté tesz, valósággal megbénítja az izmokat, görcsöket idézve elő, különböző blokkokat hozva létre, melyeket ajánlatos mihamarabb feloldani. Erre pedig aligha létezik alkalmasabb módszer a testmozgásnál. Nemcsak amiatt kiváló eszköz, mert nyomán endorfin termelődik, hanem amiatt is, mert a szabadban, friss levegőn végezhető. Ráadásul számos formája létezik, így mindenki megtalálhatja a neki megfelelőt. 

Mivel a szükségállapottal együtt járó óvintézkedések a társas érintkezést tiltják, a természetben való tartózkodást nem, ez lehet a közeli erdőben, folyóparton tett séta, de lehet szaladás, biciklizés is. (Vigyázzunk arra, hogy feltétlenül másoktól távol, egyedül műveljük.) 

Sőt, a tavasz érkezése a kertészkedésnek is kedvez, ássuk fel a kertet, ültessünk növényeket! Ha pedig semmiképp nem tudunk a szabadban lenni, szobabiciklizhetünk, aerobikozhatunk, tornázhatunk is. Mire várunk? 

Jóga – már online is

A mozgás egyik speciális formája a jóga: nemcsak a feszült izmaink lazításában, nyújtásában segít, de tudatossá tesz, a közérzetünkre is jó hatással van. Az indiai 

technikának számos válfaja ismert Nyugaton a hatha jógától kezdve a tovább fejlesztett gerincjógáig vagy az áramlásszerű mozgást feltételező vinyasa flow-ig. Ahhoz, hogy elkezdjünk jógázni, nem kell feltétlenül tisztában lennünk az összes szanszkrit kifejezéssel, sőt valamennyi póz, ászána elnevezését sem kell tudnunk. Elegendő, ha van egy oktatónk, aki számunkra érthetően, követhetően elmagyarázza, hogy éppen mit kell tennünk. Ez akár online is történhet, a koronavírus-járvány miatt ugyanis jelentősen megnőtt a Youtube-on, Facebook-on közvetített jógaórák száma.

Én kettőt ajánlok: a magyarországi Belső Béka jógastúdió számos videót tett közzé Youtube-csatornáján, melyek közül kezdők, haladók, hátfájósak, még fogyni akarók is válogathatnak. Sőt, kihívás elé is állítja az elszántabbakat: Szokj rá a jógára! mottóval 21 napos tanfolyammal várja őket, és  minden nap az előzőnél kicsit nehezebb pózokat mutat be. Katt ide a megtekintésért.

Aki közvetlenebb, élőbb kapcsolatot akar, azoknak az online közvetítést ajánlom, például a szintén magyarországi Jóga Róka Facebook-oldalát, ahol a jóga számos válfaját megtalálható, és be is lehet kapcsolódni. Ez pedig itt található.

Meditáció – nézzünk az orrunk elé!

A feszültség oldására és az agy megnyugtatására kiválóan alkalmas a meditáció is, a szintén keleti technika révén viszont egy helyben ülve érhetjük el azt, amit a jógánál mozgással. A Nyugaton egyre nagyobb népszerűségnek örvendő mindfulness meditáció a tudat megnyugtatására törekszik, a buddhizmusból, hinduizmusból vett meditációs technikákat és a modern pszichológia felfedezéseit ötvöző módszer

lényege, hogy kilépve a napi mókuskerékből kiürítsük a fejünket, kikapcsoljuk az agyunkat és arra figyeljünk, ami az orrunk előtt van. 

Azaz megpróbálunk a jelenre összpontosítani ahelyett, hogy a múlton bánkódnánk, vagy a jövő miatt aggódnánk. Nem is kell ehhez mást tenni, mint megpróbálni a lehető legegyenesebb háttal ülni (akár ülőpárnán, lótuszülésben, akár széken), és találni egy nekünk megfelelő technikát. Meditációs appokban, videókban szintén nincs hiány az interneten, de nem árt résen lenni, ezen a téren sok az önjelölt guru. 

Az angolul tudóknak olyan applikációt ajánlok, melyet több éves vagy évtizedes meditációs tapasztalattal rendelkező nyugatiak fejlesztettek ki a meditációval csak most ismerkedők számára. A testtartástól kezdve mindenre találunk itt magyarázatot, tanácsot, vezetett meditációkban, sőt, többrészes tanfolyamokban is bővelkedik az egy hónapig ingyen kipróbálható applikáció. Mire várjunk hát?  Itt is van!

Aki inkább anyanyelvén próbálná ki az agy edzésére alkalmas módszert, annak a Tudatossag.net oldalt ajánlom, ahol nem csak utánaolvashatsz a mindfulnessnek, de le is töltheted a vezetett meditációt. Ráadásul a koronavírus-járványra való tekintettel az oktatók Facebook-on is közvetítenek élőben vezetett meditációt. Itt lehet kipróbálni.

Jó lazítást kívánok! 

Kiemelt kép: Shutterstock