Testvérféltékenység – lépjen közbe a szülő, vagy sem?

Féltékeny a nagy a kicsire? Nem biztos, hogy mindent rosszul csináltunk. Jótanácsok aggódó szülőknek.

Nyolcéves fiam nagyon féltékeny a három évvel kisebb öccsére. Mit javasol, hogyan kezeljem a helyzetet? 

Tófalvi Beáta pszichológus válaszol:

Kedves Szülő!

Jó, ha szakítanak időt külön is a gyerekekre. Például esténként, ha a kicsit már lefektették, a naggyal még játszhatnak vagy beszélgethetnek. Szervezhetnek külön programot is a nagyobbnak, ahová csak őt viszik el. Minél inkább úgy érzi, hogy kellő figyelmet és törődést kap, annál kevésbé lesz féltékeny.

Ha néha „birokra kelnek”, viszont nem erőszakosak és nem durvák egymással, nem kell közbeavatkozni, mindössze a mozgáshiányukat vagy a feszültséget vezetik le.

Ha eldurvul a helyzet, akkor az elején esélyt kell adni arra, hogy próbálják meg maguk között megoldani. Ha ez nem sikerül, a szülők valamelyikének közbe kell lépnie és le kell csillapítania a kedélyeket. Ezután érdemes mindkettőjükkel külön-külön elbeszélgetni.

Érdemes a szerepjátékot kipróbálni, melynek során egymás bőrébe bújhatnak, ez segíti őket egymás álláspontjának megértésében, empatikusabbak lesznek egymás iránt.

A testvéri kapcsolatok kiegyensúlyozottabbá tehetők, ha sokat játszunk hármasban vagy négyesben, vagy ha bevonjuk őket a ház körüli teendőkbe is. A család együtt végezheti például a hétvégi nagytakarítást, ki-ki a neki megfelelő feladatkörrel, a végén így jár a közös dicséret.

Kérdéseiket a level@nileg.ro e-mail-címünkre várjuk. A közölt információ tájékoztató jellegű, nem minősül tanácsadásnak.