Április a művészetek vonzásában

Művelődjünk, fejlődjünk, tanuljunk és szeressük a zenét, legalábbis az áprilisi kultúrajánlónk erre ösztönöz, no meg arra is, hogy érezzük jól magunkat.

Művelődjünk, fejlődjünk, tanuljunk és szeressük a zenét, legalábbis az áprilisi kultúrajánlónk erre ösztönöz, no meg arra is, hogy érezzük jól magunkat.

Kollázselőadás a Kolozsvári Állami Magyar Színházban – a Lát(hatatlan) című előadás témája a sebezhetőség a bizonytalanság korában.  A törékenység kerül a középpontba, az előadás egyfajta utazás az érzések világában, amelynek kiindulópontja az egyedüllét, végpontja a magány. Rendező: Leta Popescu. Az előadás megtekinthető április 1-jétől április 18-áig a Kolozsvári Állami Magyar Színházban.

A XI. Nemzetközi Ifjúsági Jazzverseny és Fesztivált rendezik április 10. és 13. között a marosvásárhelyi Jazz&Blues Clubban. Fellép a Bari Lacika Trio (HU), Petra Acker & the Band (RO), Zolbert Duo (HU), Sorin Zlat - Groove Garden (RO), Mike Nielsen (IRL) és Szőke Nikoletta (HU). A verseny és az esti koncertek mellett izgalmas kísérőprogramok, borkóstoló, bakelitlemez-hallgatás, jam session kínál kiváló lehetőséget a szórakozásra!

Hogyha a személyes rugalmasságoddal való szembenézésben és a kapcsolataid egyensúlyban tartásában úgy érzed, hogy segítségre szorulsz, illetve hogyha a stresszes helyzeteket szeretnéd máshogy megközelíteni, akkor ott a helyed a személyiségfejlesztő, önismereti hatású találkozásokon. „Stressz mint a kreatív megoldásaink előfeltétele” ajánlott dózisa kéthetente másfél óra. A szervezők április 23-án és május 7-én várják az érdeklődőket a csíkszeredai Barátság Kuckóban. A beszélgetések házigazdája Geréd Ildikó.

 

Rákász Gergely Erdélyben gyönyörködteti a lelkeket/ fotó: Rózsa Erika

Rákász Gergely elismert koncertorgonista erdélyi turnéra indul, és májusig meg sem áll. Brassóban április 24-én, Sepsiszentgyörgyön 26-án, Kézdivásárhelyen 27-én, Csíkszeredában április 29-én tartja koncertjeit. A koncerten Bach és Vivaldi művei szólalnak majd meg, ahol vélhetően a szellem találkozik az érzékiséggel.

Dr. Reisinger János művészet- és irodalomtörténész Világszem néven futó előadásokat tart a következő hónapokban Sepsiszentgyörgyön. A magyar költészet fontos vetületeire és alkotóira nyújt rálátást. Előadásait versmondással, verselemzéssel színesíti. Április 25-én Magyar költők az igazságról, május 23-án pedig Magyar költők a szeretetről lesz majd a téma. Az irodalomtörténész az előadásai után szívesen válaszol a közönség kérdéseire, illetve dedikálja a könyveit.

 

Live Óperentzia: éjszakai táncmulatság elektró- és rock'n'roll-érzéssel

Live Óperentzia: érdekes koncertnek ígérkezik mindez április 26-án Sepsiszentgyörgyön, Kolozsváron április 25-én, Temesváron április 24-én. A banda 2005-ben alakult, nevét a hazai népmesék elképzelt vidékétől kölcsönözte. Bemutatkozó anyaga 2008-ban jelent meg, melyet 2009-ben követett a One Week című album, 2010-ben jelent meg a zenekar harmadik nagylemeze, a Mr. Hat. 2011-től kollaborálnak a Freak Fusion Cabaret előadóival. Az autentikus népi énekek köré dub, chill és trance műfajból táplálkozó sajátos zenei világ épült.

 Kiemelt kép: Rákász Gergely, Kovács Róbert fotója

Aktuális lapszámunkat most itt kérheti >>> 

Előfizetésért látogasson el webáruházunkba >>>