Érezzük jól magunkat! – Programok júliusi hétvégékre (és nem csak)

Székelyföld a szentendrei Skanzenben

Új tájegységgel bővült a szentendrei Skanzen, bepillanthatunk általa az erdélyi falu-, valamint a székelyföldi kisvárosok lakóinak polgárosodó életébe is. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Erdély épületegyüttese mindenképp megér egy látogatást: egy helyen láthatjuk a nyárádgálfalvi templom pontos mását, a néhai székelyudvarhelyi postahivatal épületét, egy sepsiszentgyörgyi ügyvédlakást, marosvásárhelyi kávéházat és nyomdát, de a tordátfalvi iskola épülete és egy-egy homoródalmási és balavásári porta is megcsodálható a korhűen berendezett székelykeresztúri patika, valamint a kézdivásárhelyi divatáru-kereskedés mellett.

Fotó: Beliczay László

Exkluzív stíluskavalkád Gernyeszegen

Egészen különleges, egynapos fesztiválra várják Gernyeszegre a klasszikus-, a népzene, a dzsessz és a romantikus helyszínek szerelmeseit: különböző zenei világok találkoznak a GernyeFest-en. A Fejes Művészeti Akadémia a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézettel karöltve hív július 10-én az exkluzív zenei élményre a Teleki Kastélyba, koradélután népzenei koncertek, táncház és pártakészítés várja az érdeklődőket az Erdélyi Hagyományok Háza szervezésében, majd a Fejes Művészeti Akadémia mentor programjában résztvevő diákok adnak elő részleteket a világ zeneirodalmának remekeiből. Az este 8 órától kezdődő koncertre is érdemes kimenni a Maros megyei településre: stílusok kavalkádját ígérik a szervezők Bach zenéjétől kezdődően a kortárs dzsessz improvizációig, az elektronikus alapoktól az indiai rágáig.

 

Régizene és Dzsessz is lesz Csíkban

Ismét lesz Régizene Fesztivál és Nyári Egyetem Csíkban. A Románia legrégebbi fesztiváljának számító rendezvényt július 9–17 között tartják, a középkor, a reneszánsz és a barokk zenei alkotásai csendülnek fel ezúttal is, korabeli hangszereken vagy azok korhű másolatain, korabeli előadói stílusban. Ugyanakkor a fesztivál továbbképzési lehetőséget is biztosít zenészek számára hangszeres mesterkurzusokkal és előadásokkal. Ugyanakkor végre újra megrendezik a népszerű Csíki Jazz Fesztivált is, a hónap utolsó hétvégéjén, azaz július 28–31 között. Igazi „ínyencségekkel" várják idén is dzsessz-rajongókat és nemcsak.

Új helyszínen a Míves Emberek Sokadalma

Nem a Székelytámadt várban, hanem a székelyudvarhelyi Sétatéren tartják idén a Míves Emberek Sokadalmát, a közkedvelt népművészeti fesztivált. A szervezők szerint idén is számos míves ember és portéka fogja megtölteni az udvarhelyi parkot élettel és vidámsággal, megörvendeztetni a látogatókat a hagyományőrző művészetükkel. Aki kíváncsi a  régi-új kézműves világra, nagy szeretettel és rengeteg míves alkotással várják július 14–17 között a gesztenyefák árnyékába.

Múlt és jelen: Electric Castle újra

Aki pedig a mai kor elektromos zenéit élvezné, világszínvonalú fesztiválra és lemezlovasok zenéire vágyna évszázados díszletek között, a bonchidai Bánffy kastélyban a helye ugyanebben az időszakban: idén ugyanis ismét lesz Electric Castle, július 13–17 között lehet pörögni a pazar látvány- és hangzásvilágban.

Gasztroprogramok Hargita megyében

Bográcsolni várnak minden érdeklődőt július 15–17 között Borszékre, a lenyűgöző táj mellett a Bogrács Feszt elnevezésű rendezvényért is megéri ellátogatni a borvizeiről híres Hargita megyei településre. A szervezők multikulturális művészeti és kulináris fesztivált-, testnek és léleknek egyaránt táplálékot ígérnek. És szintén a Hargita megyei Gasztronómia éve programsorozat részeként hívnak közös főzésre a Gyimesi kalibás ízek elnevézésű rendezvényre, július 23-án Gyimesközéplokra. Mindkét helyszín szép túrázási lehetőségekkel is kecsegtet.

Ami örök: Tusványos

31. alkalommal lesz Bálványosi Nyári Szabadegyetem Tusnádfürdőn, július 1924 között. Szinte mindegy is, hogy mit kínál az ötnapos program, mivel a Kárpát-medencében az egy négyzetkilométeren előforduló legtöbb ismerőst és barátot kínálja, mi biztosan beírjuk a naptárunkba. Merthogy nem üldögéltünk az Olt partján hajnalig, nem táncoltuk csatakosra magunkat a Csűrben három éve. 

Nánásiék Erdélyben

Aki követi Nánásiék, azaz a többszörösen díjazott televíziós műsorvezető, Ördög Nóra és Nánási Pál fotóművész, valamint Mici és Venci kalandjait Facebookon vagy Instán, most örülhet: előadássorozattal érkeznek ősszel Erdélybe – október 10-12 között láthatjuk, hallhatjuk őket Marosvásárhelyen, Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön. A részletekről még nem posztoltak, de biztosak lehetünk benne, hogy fognak.

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk