Grégoire Delacourt: Vágyaim listája

A történet főhőse egy középkorú nő, Jocelyne, aki egy rövidáruboltot vezet egy francia kisvárosban

Eredetileg úgy terveztem, hogy az ünnepekre való tekintettel egy könnyed, vidám, esetleg romantikus történetet ajánlok figyelmükbe, de aztán a kezembe akadt ez a könyv… Könnyed is, romantika is van benne, sőt, néhol vidámság is, de alapvetően szomorú és fájdalmas. Hogy miért ajánlom mégis ezt a művet? Hisz kinek van szüksége ezekre az érzésekre az évnek ebben a szakában? Talán pont azért, mert ez az időszak a családé, a szereteté, az odafigyelésé (kellene legyen), és ez a kis történet azt mutatja meg nekünk, hogy nem mindig figyelünk kellőképpen oda egymásra.

Illusztráció

A történet főhőse egy középkorú nő, Jocelyne, aki egy rövidáruboltot vezet egy francia kisvárosban, Arrasban, és egyszerű életét éli. Bár a mi szemünkben szürkének és unalmasnak tűnhet ez az élet, Jo mégis boldognak mondja magát, és rá-rámutat ennek az életnek az apró örömeire. Mindeközben nem titkolja a fájdalmas, keserű oldalát sem. Ettől annyira életszagú és hiteles a történet.  Jo nem áltatja magát: „Mindig hazudunk magunknak. Én például tudom, hogy igazából nem vagyok szép. A szemem nem kék, a férfiak nem látják meg benne magukat, nem akarnak elmerülni benne…(...). Az a fajta nő vagyok, akinek másfél ülőhely kell. (...) Csinosan felöltöztem, kék ruha volt rajtam aranyozott övvel, egy Dior-utánzat; ő pedig le akart feküdni velem. És a bókjai bizony le is vettek a lábamról. Látják, mindig hazudunk magunknak. Mert a szerelem nem bírja elviselni az igazságot.”

A mű alcíme, „A nők megérzik az ilyesmit” végig sejtetni engedi, hogy valami drasztikus fog történni Jo életében, ami akkor változik meg gyökeresen, amikor egy hatalmas összeget nyer a lottón. Szerencse ez, vagy szerencsétlenség? Bizonyára mindenki elgondolkodott már azon, hogy mihez kezdene az életben, ha bármit megvehetne, amit szeme-szája megkíván. Jo is így van ezzel, és elkezd listákat írni azokról a dolgokról, amikre vágyik. Ajánlom, hogy készítsenek Önök is egy-egy listát, kedves olvasók arról, amire vágynak. Egyet a könyv elolvasása előtt, és egyet utána. Kíváncsi lennék, hogy változik-e a lista tartalma?

Ajánlom szeretettel, és kellemes ünnepeket kívánok!