Heti összefoglaló: család, nyaralás, logisztika

E heti inspiráló, elgondolkodtató írásainkból válogattunk.

Dr. Ercsey-Ravasz Mária: az anyaságot és a kutatói pályát nem könnyű összehangolni

„Az, hogy nő vagyok sosem éreztem, hogy hátráltatott volna, pedig fizikus vagyok, és ezen a tudományterületen viszonylag kevés a nő, főleg a kutatók közt. Azt hiszem, ezt a szüleimnek köszönhetem, mivel már gyerekkoromban úgy neveltek, hogy ne gondoljam azt, hogy ez hátrány lehet."

[embed]

korábban írtuk

]

Én gyerekem, te gyereked – mozaikcsaládos erdélyi krosszóver nyaralás idején

„Mindenkinek saját gyereke van, még véletlenül sincs kettőnek azonos érdeklődési köre, vagy nagy áldás lenne, ha mindhárman azonos véleményen lennének egyszerre, esetleg ugyanaz tetszene mindenkinek. Na, és ezeknek a gyerekeknek van másik szülőjük, a másik szülőnek házastársa, új gyerekkel… Nem fokozom."

[embed]

korábban írtuk

]

Mozaikcsalád: ha van türelem, tisztelet egymás iránt, kialakul a szeretet is

„A pótszülők gyakran szembesülnek azzal, hogy a legjobb igyekezetük ellenére sem sikerül jó kapcsolatot kialakítani a gyerekkel, de figyelembe kell venni, hogy ez időigényes folyamat, mert a gyerekek nem gombnyomásra működnek – egyébként a felnőttek sem.”

[embed]

korábban írtuk

]

Ezt egy életen át kell játszani

„Három gyerek után villámként csapott belém a felismerés: a gyermekvállalás olyan, mint egy tandemugrás. Ám míg a tandemugrás meghatározott ideig tart, addig a gyermekek – jó esetben – valamilyen szinten életed végéig veled maradnak, így a gyermekvállalás egy életen át tartó tandemugrás”. Vendégszerzőnk, Fekete István kedvenc extrémsportjáról mesél. Gyermekeiért őrülten rajongó, elfogult apukaként.

[embed]

korábban írtuk

]

Amitől minden pár retteg – „A sikertelenség sokszor a női és férfi méltóságot veszi el"

In vitro fertilizáció. Idegenül hangzik, ám vannak párok, akiknek ismerős a latin kifejezés. Szó szerinti jelentése: üvegben történő megtermékenyítés, de általában úgy fordítják: szervezeten kívüli. A köznyelv lombikbébi kezelésnek hívja. Ehhez szükség van egy egészséges petesejtre és egy hímivarsejtre, a kettőt találkoztatják mesterséges körülmények között, majd a kész embriót beültetik az anyaméhbe. Ám ezt az eljárást több hónapos vizsgálat és hormonkezelés előzi meg, ami rendkívül megterhelő lehet mind testileg, mind lelkileg. És nem csak a nőnek.

[embed]

korábban írtuk

]

Azt remélem, hogy a munkám révén kicsit mindenki közelebb kerülhet önmagához.

Nem csak a külseje izgalmas, hanem minden, amivel foglalkozik, legyen szó a Trianon utáni újrakezdés polihisztorairól, a feledés szélén álló színésznőkről, vértanúk özvegyeiről vagy éppen a női lovasok viselettörténetéről. Szebeni Zsuzsa színháztörténész, Háromszék egyetlen magyar női diplomatája, aki 2017-től vezeti a Balassi Intézet Magyar Kulturális Központjának sepsiszentgyörgyi fiókját.

[embed]

korábban írtuk

]

Augusztusi lapszámunkból

„A szabadság illúziójával verték át az embert, hogy dolgozzon egész életén keresztül a nagy házért és az autóért, hitelt vegyen fel, mert ez a vissza nem térő alkalom. Nézze csak meg a másik embert, ő is így csinálja. Nekem se sikerül mindig megfogni és megélni a pillanatot. De amikor igen, akkor a könnycsepp, ami kicsordul, az igazi" – mondja augusztusi mellékletünkben Szilágyi Szilamér unitárius lelkész.

[embed]

korábban írtuk

]

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock