Holdfényes májusok

Lesz talán ebben a májusi hónapban alkalmunk a langyos estéket is megtapasztalni – már csak amiatt az el nem hanyagolható tény miatt is jó lenne, hogy rengeteg koncertre hívnak Erdély-szerte.

Lesz talán ebben a májusi hónapban alkalmunk a langyos estéket is megtapasztalni – már csak amiatt az el nem hanyagolható tény miatt is jó lenne, hogy rengeteg koncertre hívnak Erdély-szerte.

Ajándékkoncertekre minduntalan sor kerül, ha diáknapokról van szó Székelyudvarhelyen. A XXVII. kiadásához érkezett rendezvénysorozaton szabadtéri koncertet ad a Bagossy Brothers Company zenekar. A kicsiből naggyá lett indie rock, alternatív rock, folk-rockot játszó együttes népszerű slágereikkel és legújabb dalaikkal örvendeztetik meg rajongóikat május 10-én. Előzenekaruk a már befutó 4S Street lesz.

 

A Middlemist Red újra nálunk turnézik. A magyarországi, pszichedelikus-rockot játszó igen közkedvelt fiatal zenekar hosszas pihenés után újra a húrok közé csap. A fiúk nem lazsáltak, hiszen készülőben van a harmadik nagylemezük, ezért új dalokkal is meglepik a közönséget. A zenekar – hazai állomásaikat követően – május 16-án Temesváron, május 17-én Szatmárnémetiben, május 18-án pedig Kolozsváron zenél.  

Henrik Ibsen Norája május 16-án megtekinthető a Kolozsvári Állami Magyar Színházban, Nagy Botond rendezésében. A modern kivitelezésű darab ismertetője a következő: „ A kóma egy kiszolgáltatott állapot. Tehetetlenség. Egy helyben toporgás. A szabadság ellentéte. Az ember hajlamos arra, hogy bebörtönözze magát hazugságokba, elképzelt valóságokba, régi traumákba, ismétlődő bántalmazásokba. Hajlamos engedni a kóma-állapotnak és tehetetlenül reménykedni a csodákban. De meddig tarthatjuk fogva saját magunk? Meddig cicomázhatjuk hazugságokkal magáncelláinkat? És mi történik, ha felébredünk az eszméletvesztésből? Ha rájövünk, hogy a csoda, amit várunk, csak egy tátongó fekete lyuk, ami hologramokban oldódik fel és végleg magunkra hagy?”. Az előadás korhatáros, 14 éven felülieknek ajánlott!

Sárik Péter Trió sikersorozata, a Jazzkívánságműsor ezúttal Gyergyószentmiklósra utazik. Első műsorukat magyarországi premierje után New Yorkban mutatták be, hatalmas sikerrel. A formációhoz Falusi Mariann is csatlakozott, a közönség mindenütt imádja őket. A zenészek az elmúlt évtizedek legnagyobb hazai slágereiből válogatták össze a repertoárt, a dalokat pedig átdolgozták a csapat saját stílusára. Őket május 13-án, 19 órától a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központban hallhatják, jegyek a Gyergyószentmiklósi Művelődési Ház jegypénztárában válthatók.

A Maros Megyei Múzeumban Nicolae Tonitza és kortársai gyermekekhez kapcsolódó műveiből nyílt kiállítás, mely egész májusban látogatható. A kiállítás apropóját a román festőművész Gyerekszoba című újonnan megvásárolt festménye jelenti. Ehhez kapcsolódóan nemcsak Tonitza művészetében kutatták fel a gyermekkor tematikáját a múzeum munkatársai, hanem kortársai, Ștefan Dimitrescu, Ion-Theodorescu Sion, Nicolae Vermont, Camil Ressu, Dimitrie Paciurea, Nagy István és mások alkotásaiban is. A gyermekvilág egész palettáját elénk tárja a kiállítás nem csupán festményeken keresztül, hanem szobrok, grafikák, öltözet, archív iratok gyűjteményével is. A tárlat 4-10 év közötti gyermekeknek is kínál szórakozást, az interaktív műhelyben kockák, kirakósok, babák, kifestők, hangos mesék, Tonitza műveinek minőségi másolatai mutatják be és hozzák közelebb az alkotó világát, mágikus kapcsolatát a gyermekekkel.

Kiemelt kép: pixabay.com

Aktuális lapszámunkat most itt kérheti >>> 

Előfizetésért látogasson el webáruházunkba >>>