Mit ígér május? – Programok testnek, léleknek

Fit Maratonra várnak minden sportkedvelőt május 14-én a székelyudvarhelyi sportcsarnokba. A nagyszabású esemény 12 órán keresztül mozgásban tartja az érdeklődőket – ígérik a maratont szervező udvarhelyi oktatók. Az egésznapos rendezvényen kipróbálhatjuk az alakformáló bodyartot, a pilatest, a jógát, a zumba fitnesst, ismerkedhetünk a deepwork, az X training és a fit step alapjaival is.

Bárki rátalálhat itt az új sportszenvedélyére vagy magasabb szintre emelheti az eddigi mozgáskultúráját – bátorítanak a szervezők. Aki szereti a kihívásokat, és kellőképpen kitartó egy egésznapos mozgáshoz, csatlakozhat a Fit Maratonhoz Udvarhelyen.

Életbátorság a KULT fesztiválon

Alternatív kulturális fesztivál debütál a marosvásárhelyi várban, május 20–22 között. „Úgy érezzük, az irodalom, a zene, a művészet szimpátiája áthelyezhető egy vonzó, felszabadult együttes keretbe. Hiszünk abban, hogy ezek az alkalmak képesek eltörölni a kulturális közegek íratlan konvencióit városunkban, így korfüggetlenné, élvezhetőbbé, fogyaszthatóbbá teszik mindezt” – vallják az ötletgazdák, akik irodalmi és képzőművészeti programokkal, rendhagyó kiállításokkal, előadásokkal és workshopokkal várják a közönséget, ugyanakkor koncertekkel és bulikkal. Az alternatív fesztivál az életbátorság címszó köré szerveződik.

Könyvvásár Csíkban és Szentgyörgyön

Tartalmas gondolatok, népszerű szerzők, jeles illusztrátorok képi világai, igényes zenével fűszerezve: ezekből és sok-sok könyvből építik fel idén a Csíkszeredai Könyvvásárt május 12–15 között. Ám az igazán értékes könyves világhoz szükség lesz még valamire az Erőss Zsolt Arénában: Önre, Rád, kedves Olvasó!

És Sepsiszentgyörgyön is könyvvásárral egybekötött kortárs irodalmi fesztivállal népszerűsítik az olvasást, május 26–29 között a Sepsibook-on, ahol egyebek mellett találkozhatunk Bereményi Gézával és Zágoni Balázzsal, Mészöly Ágnessel és Vida Gáborral, de a Klasszik Lasszóval is.

Fergeteges orgonashow és balett Kodály művekre

Kászonaltíz és Négyfalu után Kovásznán és Kézdivásárhelyen is fergeteges orgonashowt ígér Rákász Gergely, de koncertet ad a hónap folyamán Sepsiszentgyörgyön, Szentegyházán, Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson, Udvarhelyen, Marosvásárhelyen és Vajdaszentiványon is. Erre május 12-24. között kerül sor. A részletes program elérhető a művész hivatalos Facebook-oldalán.

És ugyancsak erdélyi turnéra indul májusban a Győri balett, a Romance című koreográfiával a magyar zenetudós és népzenekutató előtt tiszteleg.

Kortárs képzőművészet és falikárpitok Udvarhelyen

Az udvarhelyiek május 21-ig láthatják a Haáz Rezső Múzeum képtárában Zsigmond Aranka textilművész falikárpit tárlatát. Az elmúlt 15 évben New Yorkban élő és alkotó festő- és textilművész 2019 óta ismét Székelyudvarhelyen él, hazahozta roppant sokszínű kreativitását és mérhetetlen alkotókedvét. A budapesti Magyarság Háza pedig a Magyar Művész Világ című, a diaszpórában alkotó képzőművészek válogatott munkáiból rendezett tárlatát hozta el a székely anyavárosba, néhány hétig még az is látható a Művelődési Házban.

Rejtett mintázatok: tudomány és művészet a Mikó-várban

A hálózatkutatás az elmúlt évek egyik legígéretesebb tudományos módszertani újdonsága, hatékony eszköznek bizonyult a kulturális, társadalmi jelenségek, így a képzőművészeti színtér vizsgálatához is. A csíkkarcfalvi születésű Barabási Albert-László, világhírű fizikus és hálózatkutató által vezetett BarabásiLab célja, hogy kiderítse, hogyan néznek ki, hogyan fejlődnek és hogyan befolyásolják a hálózatok a komplex rendszerek megértését. Most Rejtett mintázatok címmel debütál Székelyföldön Barabási kiállítása, egyfajta tudományból és művészetből szőtt mozaik, amelyben a két terület elemeinek kereszteződéséből új mintázatok alakulnak ki. A Rejtett mintázatok célja, hogy a hálózati gondolkodást közelebb hozza a művészethez és az érdeklődő nagyközönség szélesebb köreihez. Az izgalmas tárlat augusztus végéig lesz látható a Csíki Székely Múzeumban.

Mégis lehet Erdélyi Történeti Galéria Szászfenesen

Bár korábban politikai csatározások tárgyát képezte, talán mégis megnyílhat a Kolozs megyei Szászfenesen az Erdélyi Történeti Galéria 2026-ban. Az Erdélyi Történeti Múzeum új épülete, az összesen 8 ezer négyzetméter hasznos felülettel rendelkező, háromemeletes múzeum-komplexum az országos helyreállítási terv legnagyobb erdélyi befektetése a turizmus és kultúra terén, költségvetése 15 millió euró. Ugyanakkor nemcsak kiállítóteret terveznek Szászfenesre, de ide költöztetnék az Erdélyi Történeti Múzeum raktárait és restaurátori laboratóriumait is.

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock