Szabadon Szent Iván havában

Június havában kicsit a múltban, a jelenben, de a jövőben is élünk. Legalábbis ami a kulturális programajánlónkat illeti. A művelődés, az örökségek ápolása, na meg a szórakozás is megadatik, csak hagyni kell, hadd sodorjon magával.

Június havában kicsit a múltban, a jelenben, de a jövőben is élünk. Legalábbis ami a kulturális programajánlónkat illeti. A művelődés, az örökségek ápolása, na meg a szórakozás is megadatik, csak hagyni kell, hadd sodorjon magával.

Pár napja Kolozsváron, a 18. TIFF-en mutatták be telt házas termekben Reisz Gábor második nagyjátékfilmjét, a Rossz versek címűt, amiben az alkotó azt keresi, hogy ki is ő ebben a „mai magyar harmincas” masszában.

Elkészülte óta szép utat járt be a film: díjazták az idei Torinói Filmfesztiválon, az Emir Kusturica által elnökölt zsűri odaítélte a Monte Carlói Filmfesztivál fődíját is, és nemrég a Magyar Filmdíj négy kategóriájában bizonyult a legjobb munkának. A lassan kultikussá váló film most más erdélyi nagyvárosokban is megtekinthető lesz, így Vásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Besztercén, illetve Székelyudvarhelyen – június 14-én látható 20 órától a Stúdió Moziban –, Csíkszeredában pedig szeptemberben, a Filmszereda alatt mutatják be.

Jelenet a filmből/ forrás: filmtekercs.hu

Röviden a sztori: a 33 éves Merthner Tamás magánélete romokban, mert párizsi ösztöndíját töltő barátnője, Anna éppen most szakított vele. Tamás önsajnálatában, a múltjában kezdi keresni a választ arra, hogy a szerelem valóban csak akkor létezik-e, amikor már gyakorlatilag nincs. Magánéleti problémáinak feldolgozása mellett, Tamás emlékeiből ébred rá a mai társadalom elveszettségére is, ezúton kapunk egy rendkívül szubjektív képet Magyarország jelenéről.

Nagyváradon koncertezik a The BlackBirds együttes. Az idén 15 éves Beatles-emlékzenekar Best of Beatles műsorát adja elő, a leghíresebb Beatles-dalokkal a Szent László Napokon, június 28-án lép fel.

A The BlackBirds a legrégebbi magyar, ma is aktívan működő Beatles-emlékzenekar. Számukra a legfontosabb a Beatles-dalok leghűbb, legautentikusabb felidézése a színpadon.

Múzeumok éjszakája – Székelyudvarhelyen is meghonosodott ez a nagyszerű eseménysorozat, melynek során nemcsak szakmáznak a meghívottak, a kiállításokon túl zenei csemegével is szolgál évről évre a Haáz Rezső Múzeum. Június 22-én, szombaton a ház kertjében a No Sugar zenekar szórakoztatja a nagyérdeműt. A banda a kétezres évek közepén alakult, s azóta változott is, de a pop-rock maradt.

A Guzsalyas Alapítvány, a Hagyományok Háza Hálózat – Erdély és a Kallós Zoltán Alapítvány közösen nyitotta meg május elején az Erdélyi Élő Népművészet című kiállítást. Erdély sokszínűségére, történelmi, társadalmi, kulturális sajátosságaira fókuszálva olyan alkotók munkáit állították ki, akiknek az elmúlt évtizedek során már intenzív kapcsolata alakult ki az anyaországi népi iparművészeti mozgalommal, akik olyan értékeket követnek, olyan minőségi munkát végeznek, mely a népi kézművesség területén kimagasló jelentőséggel bír, követendő és példaértékű Erdély többi kézműves alkotója számára is. A kiállítást a Kallós-múzeumban augusztus 25-éig, keddtől vasárnapig 9–16 óra között, a Gyűjtemény nyitvatartási idejében láthatják (Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény, Válaszút). 

Kiemelt kép: Rossz versek/24.hu

Aktuális lapszámunkat most itt kérheti >>> 

Előfizetésért látogasson el webáruházunkba >>>