Tamás Kincső: Rossz vicc

Vacsora közben Előd vicceket mond, amit az iskolában hallott. Az első kettő ártatlan gyerektréfa. Janka lelkes hallgatóság, őszintén nevet rajtuk. Egyik a nőnek is új, megdicséri a fiút, aki türelmesen, ügyesen adja elő, nem lövi le a poént, és nem értelmezi a tartalmat.

Vacsora közben Előd vicceket mond, amit az iskolában hallott. Az első kettő ártatlan gyerektréfa. Janka lelkes hallgatóság, őszintén nevet rajtuk. Egyik a nőnek is új, megdicséri a fiút, aki türelmesen, ügyesen adja elő, nem lövi le a poént, és nem értelmezi a tartalmat.

– Most én is mondok egyet, amit még nem hallottam – mondja a nő. – Felmérést végeznek a sofőrök memóriájáról. Az autóvezetőknek át kell haladni egy forgalmas útszakaszon, közben figyelni a környezetre. A gyalogátjárónál egy csinos nő áll sárga ruhában. A férfi vezetők mindegyike emlékszik a nőre, azonban tízből kilenc esküszik rá, hogy a nő ruhája zöld volt. 

A gyerekek nevetnének is, meg nem is, nemigen értik a poént. Előd megbátorodik és előrukkol még egy viccel:

– Tudod, mami, Lacika szokott mondani felnőttes vicceket is, amiben szex van.

– Igen, a gyerekeket ebben a korban már foglalkoztatja a nemiség, a szex. Ez teljesen normális.

– Elmondjam? – kérdi a fiú.

– Persze.

– Na, jó. A lány mondja a fiúnak, aki a barátja: „Mondj valamit, amitől nőnek érzem magam!” Erre a fiú: „Fogalmad sincs, hogy kell betolatni a garázsba.” 

Nem nevet senki. Janka az anyjára néz, majd megszólal:

– Hát ez nem valami nagy vicc!

– Persze, pont te mondod, aki elmesélni sem tudsz egy viccet szóról szóra! – förmed rá Előd.

– Tényleg nem egy jó vicc, Előd, Jankának igaza van. A legtöbb nő óvatosabban vezet a férfiaknál. Azon viccelődni, hogy a nők nem tudnak parkolni, butaság.

– Különben meg az osztályban én vagyok a legjobb viccmesélő – mondja a kicsi sértődötten.

– Á, nem értitek – legyint a fiú.

– Egy vicc attól jó, ha a lényege egyértelmű, és a hallgatóban összeáll a váratlan poén. Ha ez nem történik meg, a vicc vagy rossz, vagy rosszul van elmondva.

– Mindegy, látom, nem érted.

A tányérokat a mosogatókagylóhoz hordják. Előd somfordál az anyja után.

– Tudod, a szexet így mutatják – formáz egyik keze két ujjával gyűrűt, amibe ügyesen bedugja a másik mutatóujját –, vagy úgy is mondják: „betolatni a garázsba”.

– Én ezt értem, és sejtettem, hogy erről van szó – mondja a nő –, de a szexre a garázsba tolatás elég gyenge hasonlat, másrészt pedig a legtöbb fiú annyit sem tud a szexről, mint a lányok, akik hamarabb érnek. Attól még nem fogja egy lány nőnek érezni magát, ha a fiú azt mondja: „Nem tudsz semmit a szexről.”

– Mi az a szex? – pördül oda Janka, és egyenesen az anyja szemébe néz.

A nő nagy levegőt vesz, de mire belefogna a magyarázatba, a kislány ismét pördül a sarkán és eltűnik. Nem bánja.

Kiemelt kép: Shutterstock

A cikk nyomtatott változata a Nőileg magazin 2017. októberi lapszámában jelent meg. 

Előfizetésért látogasson el webáruházunkba >>>