Tech-cucc: Digitális édes élet

Appok, közösségi képmegosztók, on-line szolgáltatások, melyek megkönnyítik a mindennapjainkat: ez a Tech-cucc. A márciusi magazinból hoztuk el a rovat hasznosságait: Pinterest, a világ rádiói, fotók digitalizálása.

Valószínűleg olvasóink közül is sokan használják a Pinterest közösségi portált okostelefonjukon. Nem véletlen.

Legnőcisebb közösségi oldal

Akik még nem ismerik, de szeretik a szép frizurákat, körmöket, szeretnének életmód-, utazási, főzési, lakberendezési vagy éppen DIY (do it yourself, vagyis csináld magad) tippeket kapni és/vagy adni, letöltésre ajánljuk a Pinterestet. Kuriózumképpen: miközben a legtöbb közösségi oldalt nagyjából fele-fele arányban használják férfiak és nők, ez az a platform, ahol a nők bő 25 százalékos fölényben vannak a tavalyi statisztikák szerint. Vigyázat, függőséget okozhat!

A világ rádiói egyetlen helyen

Álmodoztál már arról autóban ülve, a konyhában főzőcskézve vagy bármilyen tevékenység mellett, hogy háttérzörejnek a kedvenc rádiód hallgasd, belefülelj a magyarországi adók kínálatába, netán felfedezd a világ bármely országának zenei kínálatát? Az okostelefonok világában erre is van megoldás. Elég letölteni a Radio FM applikációt, és akkor már csak internet-hozzáférés kell, hogy ne csak az a pár adó szóljon, amelyet FM vagy AM hullámhosszon behoz a rádiókészülék, hanem az összes romániai, magyarországi adó megszólalhasson, esetleg kameruni, finnországi, görög, spanyol, thaiföldi vagy éppen amerikai egyesült államokbeli adók csendüljenek fel a készülékén vagy kihangosítva a hordozható hangfalakon. Felfedezésre fel!

Régi fotók digitalizálása

Szinte minden háztartásban van legalább kétpolcnyi album, néhány fióknyi fénykép. Gyerekkorunk, esküvőnk, szüleink, nagyszüleink életének fontos momentumai, kirándulások, bulik a barátainkkal. Sárgulnak, fakulnak, esetleg digitalizálnánk házi módszerrel. Ti is biztosan próbáltátok már lefotózni fényképezőgéppel, telefonnal a fotót, de vagy a szélek nem passzolnak, vagy bevilágít a vaku, vagy rossz helyre esik a fókusz.

Jó lenne beszkennelni, de szkenner azért nem sok háztartásban hányódik. Ez viszont ma már így nem igaz.

Elég egy okostelefon és egy app-letöltés: írják be a Google Playbe vagy az App Store-ba, hogy fotószkenner, és máris számos ingyenes szkennelőapplikációt találnak. Csak ki kell választani egyet, és jöhet a digitalizálás!

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

A cikk nyomtatott változata a Nőileg magazin 2020. márciusi lapszámában jelent meg.