Zene, színház vagy fordítva

Színház, zene, szórakozás, kellő komolyság, magunkba fordulás: ki hogy szeretné indítani ezt a vadonatúj évet? A lehetőség mindenki számára adott, a januári kultúrkínálatunkban ezúttal is törekedtünk arra, hogy ne hagyjon hidegen.

Színház, zene, szórakozás, kellő komolyság, magunkba fordulás: ki hogy szeretné indítani ezt a vadonatúj évet? A lehetőség mindenki számára adott, a januári kultúrkínálatunkban ezúttal is törekedtünk arra, hogy ne hagyjon hidegen.

A Kiscsillag zenekar, amely 2005-ös megalakulásakor hobbi garázszenekarként határozta meg magát az akkor még aktív Kispál és a Borz árnyékában, mára Magyarország elsőszámú rock zenekarának számít. A gitáralapú és különböző stílusjegyeket felvonultató dalok, a lendületes előadásmód, Lovasi összetéveszthetetlen szövegvilága az egyik legkarakteresebb, legegyedibb hangú, mindegyre megújuló zenekarrá tették a Kiscsillagot. Székelyudvarhelyen a Zújgében január 24-én 20 órától őket hallhatják. 

A színházkedvelők sem maradnak program nélkül. Zenés szilveszteri kabaréját a Hahota Színtársulat Székelyudvarhelyen és Csíkszeredában is bemutatja. A hülyeség nem akadály! című előadást különböző időpontokban láthatják az érdeklődők: január 15–18. között Csíkszeredában 19 órától a Szakszervezetek Művelődési Házában, továbbá január 21-én, hétfőn, 22-én, kedden és 23-án, szerdán 19 órától, 24-én, csütörtök délután 17, illetve 20 órától a székelyudvarhelyi Művelődési Házban. Jegyek már kaphatók elővételben, ugyanakkor az érdeklődők további helyszínekről is kaphatnak információt a társulat honlapján. 

A Váróterem Projekt  Zéró című előadása január 21-én látható a kolozsvári ZUG.zone-ban. A társulat a darabról csak ennyit ír: „Egy névtelen művész festékszóróval fújt sírfelirata, egy akárkié.” A Játéktér erdélyi színházi portál pedig ezt gondolja róla: „A Zéró tükröt tart, mint minden jó színházi produkció, és a Váróterem Projekt előadása ez utóbbi kategóriába tartozik. ” Jegyek a reservr.net oldalán kaphatók!

A Váróterem projekt társulata frissen végzett színészekből, illetve más színházi szakemberekből áll. Repertoárjukban a felnőtteket megcélzó produkciók mellett elsősorban gyermekeknek szóló bábelőadásokat is készítenek. A csapat nyitott a kísérletezésre, legyen szó akár improvizáción alapuló munkáról vagy már meglévő szöveg fel- vagy átdolgozásáról, társadalmi érzékenységű témák színreviteléről. 

Újra Kolozsváron a Kistehén! A magyar alternatív együttes nem először jár nálunk, de ezúttal is felejthetetlen koncertélményt ígérnek az erdélyi közönségének. Tehát mindenki jegyezze fel a naptárába: 2019. január 24-én Kistehén a Form Space-ben. Jegyek az eventbook.ro honlapján kaphatók. Fergeteges buli lesz, érdemes ott lenni! 

Decemberben nyílt a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont udvarhelyi székhelyén néprajzos kiállítás Népi motívumok mai használatban címmel. A 2015–2018 között megvalósult kézművesképzések anyagából áll össze a tárlat, a képzések irányítója Bartos Tünde néprajzos bútorfestő volt. A székelyudvarhelyi Bartos Kézműves Műhelyben két hónapon át elméleti és gyakorlati órák váltották egymást, a kurzuson 12 gyakorlott kézműves vett részt. A tárlat megtekinthető január 31-éig, hétköznaponként 9 és 15 óra között a Forrásközpontban (Székelyudvarhely, 1918. December 1. utca 9. sz., 2. emelet).

Kiemelt kép: pixabay.com

 A cikk nyomtatott változata a Nőileg magazin 2019. januári lapszámában jelent meg. 

Aktuális lapszámunkat most itt kérheti >>> 

Előfizetésért látogasson el webáruházunkba >>>