A földöntúli szépségtől Hófehérkéig

Ionescu Éva székelyudvarhelyi kozmetikus két éve kezdett különleges sminkeket készíteni. Így született az a látványos fotósorozat, amelyből most ízelítőt nyújtunk. 

Ionescu Éva székelyudvarhelyi kozmetikus két éve kezdett különleges sminkeket készíteni. Így született az a látványos fotósorozat, amelyből most ízelítőt nyújtunk. 

{hirdetes}

Inspirációt bármi adhat a sminkhez – mondta Éva: egy verseny témája, szakmai lapban látott kép, a természet, vagy akár egy mindennapi élethelyzet. De meghatározó a modell hajának színe, egyénisége is. A smink elkészültével gyakran teljes átváltozás érhető el. Néha a szem, néha a száj lesz hangsúlyos, attól függ, mit emel ki a szakember. Kreatív játék ez az arccal, a színekkel, árnyékolással, formákkal, csillogó kövekkel.

Fotó: Nagy Flórián, modell: Benedek Tímea

Nem kis munka egyébként egy különleges smink elkészítése, van közöttük olyan, amelyik hat órát vett igénybe, az egyszerűbb alkalmi sminkre is legalább egy órát kell szánni – hívta fel a figyelmet Éva.

Az ősz meleg színei

Fotó: Nagy Flórián, modell: Hajdú Enikő

Ilyen extrém sminkeket általában szakmai versenyeken, divatbemutatókra készítenek. De például a  „Hófehérke” fantázianevű alkotás akár egy év végi ünnepi megjelenés dísze is lehet. Ezért megkértük Évát, lépésről lépésre mondja el nekünk, hogyan készült – hátha valaki kipróbálná.

Szépség a mozaikban

Fotó: Nagy Flórián, modell: Varga Márta

„Az alaposan megtisztított száraz arcra kevés, kézzel, egyenletesen felvitt sminkalap, azaz bázis került. Nagyon világos alapozót tettem rá, az alapozásból a fülek és a száj sem maradt ki. Utána korrektort kentem a szem alá, majd következett a fixáló púder felvitele. A szemhéjra a bézs három árnyalatát dolgoztam össze. A műszempillák felragasztása után megrajzoltam a szem vonalát tussal, majd szempillafestékkel áthúztam a pillákat. A szemöldököt ceruzával és kevés szemöldökporral formáztam meg. A hangsúly a szájra került ezen a sminken. Az alapozós szájat megrajzoltam kontúrceruzával, amelynek vonalát az ajak irányába kissé bennebb satíroztam. A rúzs ugyanolyan árnyalatú, mint a ceruza! Két rétegben vittem fel, az első réteg után papírtörlővel leitattam, erre került egy kevés a fixáló púderből, majd a második réteg a cseresznyepiros rúzsból. A sminkhez kevés korall színű pirosítót vittem fel, végül tussal megrajzoltam azt a kis „szépségpöttyöt”. Létezik fixáló spray is, hogy egy ilyen csodás alkotás minél tovább tartson, érdemes használni.”

Földöntúli szépség

Fotó: Nagy Flórián, modell: Vajda Klaudia

Az ünnepi sminkeket egyébként Éva szerint tudni kell viselni. Akárkire nem lehet erős sminket kenni, az arcfestésnek találnia kell a személy stílusához, megjelenéséhez.