Az ünnep bűvöletében: utazás a legszebb karácsonyi vásárokra

A fahéjas forralt bor finom illata, csengőszó, csillogó díszekbe és fényekbe öltözött fenyők, szép dallamok, ínycsiklandó finomságok – a karácsonyi vásárok elengedhetetlen kellékei. Az elsőt Bécsben rendezték 1296-ban, napjainkban pedig szerte a világon várják azokat, akiket már adventben hatalmába kerít az ünnep varázsa. Most Szebenbe, Budapestre, Pozsonyba és Bécsbe kalauzoljuk Önöket.

A fahéjas forralt bor finom illata, csengőszó, csillogó díszekbe és fényekbe öltözött fenyők, szép dallamok, ínycsiklandó finomságok – a karácsonyi vásárok elengedhetetlen kellékei. Az elsőt Bécsben rendezték 1296-ban, napjainkban pedig szerte a világon várják azokat, akiket már adventben hatalmába kerít az ünnep varázsa. Most Szebenbe, Budapestre, Pozsonyba és Bécsbe kalauzoljuk Önöket.

Kevesen tudják, hogy Szebent is a tíz legszebb karácsonyi vásár helyszínévé választották, ezért ha vásározó körútra indulunk, érdemes itt kezdeni. Nagyszeben, amely az erdélyi szászok kereskedelmi és szellemi központja volt évszázadokon át, 2007-ben elnyerte az Európa kulturális fővárosa címet. Ez nem is csoda,  hiszen a pezsgő szellemi élet mellett épített öröksége sem elhanyagolható: a hangulatos főtér középkori árkádjaival a turisták kedvence, a Brukenthal-palota Erdély legkiemelkedőbb barokk épületeinek egyike, a Hazugok hídja Románia legrégibb öntöttvas hídja, a nagyszebeni karácsonyi vásár pedig Európa egyik legrangosabb vására. A  Nagypiac téren mintegy 65 faházikóból álló ünnepi városka várja a látogatókat, a gyerekeket kisvonat, körhinta, Mikulás-műhely hívogatja. A mozgás szerelmeseire is gondoltak, a 900 négyzetméter felületű szabadtéri jégpálya igazi attrakciónak számít minden évben.

A következő karácsonyi vásár színhelye, melyet nem hagyhatunk ki, Budapest. Itt prémium minőségű termékekkel, színvonalas kulturális és gyermekprogramokkal várják a látogatókat. Forró finomságok illata száll a levegőben, gyerekzsivajtól hangos a tér közepén kialakított korcsolyapálya. Meghitt hangulatban borozhatunk kedvesünkkel, és páratlan gasztronómiai élményben lehet részünk, hiszen számtalan kézműves csokoládé, mézeskalács, kürtőskalács sorjázik a standokon, amelyek csak arra várnak, hogy megkóstoljuk őket. Adventi körutunkat színesíthetjük egy gödöllői látogatással, megtekinthetjük a Grassalkovich-kastélyt, ahol Sissi királyné is megfordult, és Magyarország egyik legnagyobb barokk kastélya.

pozsonyi karácsonyi vásár a következő, ami kihagyhatatlan, ha az ünnep rajongói vagyunk. A gazdag történelmi múlttal rendelkező település több évszázadon keresztül Magyarország fővárosa volt. A város legvonzóbb és leglátványosabb része a vár és az  Óváros, amely történelmi nevezetességek és kulturális intézmények tömkelegét kínálja. Ha szívesen csavargunk a romantikus, szűk utcácskákban, és szeretjük felfedezni a történelem nyomait a modern világban, Pozsony biztosan nem okoz csalódást! A hagyományokhoz híven minden év decemberében varázslatos karácsonyi hangulatot áraszt a Fő tér, a Ferencesek tere  és a Hviezdoslav tér. A város legszebb részén mennyei illatok szállnak, és a karácsonyi dalocskák igazi ünnepi hangulatot idéznek. Közkedveltek a hagyományos nemzeti gasztronómia ételei és italai, legnépszerűbb a káposztaleves, a látogatók szeme előtt elkészített hús- és halételek, a forró grog, a puncs és a karácsonyi méhsör.

Ha karácsonyi forgatag, akkor irány Bécs! A Wiener Adventzauber, azaz a Bécsi adventi varázslat elnevezésű vásár kihagyhatatlan. 1296-ban I. Albrecht császár adta meg a lehetőséget a bécsi kereskedőknek és boltosoknak, hogy decemberi vásárt tartsanak a város lakosságának. Innen indult a tradíció. A Mária Terézia téren alakítják ki az úgynevezett karácsonyi falut, ahol több mint 60 árus kínálja eredetibbnél eredetibb portékáit, ételeit és frissítőit. A feldíszített épületek és fák romantikus hangulatot kölcsönöznek a délutánoknak, estéknek. 150 standnál kínálják a legkülönfélébb ajándékokat, díszeket, édességeket, forró puncsokat, italokat. A bécsi városlátogatás során feltétlenül nézzük meg az Albertina múzeumot, amely a világ egyik legjelentősebb és legnagyobb grafikai gyűjteményének otthona, ugyanakkor állandó kiállítása a Batliner-gyűjtemény: olyan jelentős művészek mesterművei csodálhatók meg itt, mint Monet, Degas, Renoir, Cézanne, Picasso, Mark Rothko vagy Sam Francis. De nem hagyhatjuk ki a világhírű Állami Operaházat, a Hofburg királyi palotát, a Mária Terézia teret, a Parlamentet, a Városházát, a Burgtheatert, a Votiva templomot és a Szent István-székesegyházat (Stephansdom) sem.

Idén a Hedon Express utazási irodával ellátogathat Európa legszebb karácsonyi vásáraira! Ha Önt is elvarázsolja az ünnep hangulata, utazzon velünk egy adventi vásárkörútra! December 1-én indul az 5 nap, 3 éjszakás Nagyszeben–Budapest–Pozsony–Bécs kirándulás, melynek ára 279 €/fő.

MOST  15 euró kedvezménnyel utazhat!  Az akció 2016. november 7-ig tart.

Az ár tartalmazza a 2-3*** szállást három éjszakára, (első éjszaka Budapesten, második-harmadik Pozsonyban), a szállítást és a magyar nyelvű idegenvezetést. Hívjon minket bizalommal! Telefonszám: 0745425077 vagy 0756107916

E-mail: hedonexpress@yahoo.com
Web:
 http://hedon.ro/