Azúrkék világ vége

Tavasszal, ha már nagyon várom a meleget, de a csíki tél még vissza-visszaköszön, mindig jó elutazni valahová délre, a napsütésbe. Idén Málta, a parányi, de csodás sziget volt a választás.

Tavasszal, ha már nagyon várom a meleget, de a csíki tél még vissza-visszaköszön, mindig jó elutazni valahová délre, a napsütésbe. Idén Málta, a parányi, de csodás sziget volt a választás.

A szállásfoglaláskor még csupán annyit tudtam Máltáról, hogy egy aprócska sziget a Földközi-tengeren, ide költöztek a keresztes lovagok, miután a törökök kiűzték őket Rodoszról a 16. században. Valamint azt, hogy tavasszal érdemes odalátogatni, mert ilyenkor még elviselhető a hőség, kevesebb a turista, zöldebbek és színesebbek a domboldalak. Kedvezőbb időszak (persze csak akkor, ha az ember nem csupán a hasát süttetné-tömné) városnézésre, egy vidék és kultúrája megismerésére.

Gyönyörű időben érkeztünk, 25–26 fok volt napközben, de este is alig csökkent 20 fok alá a hőmérséklet. Sliemában szálltunk meg, onnan utazgattunk csillagtúra-szerűen minden irányba. Autót bérelni nem érdemes, a kis szigeten tömegközlekedéssel mindenhová el lehet jutni. A hétnapos bérlet 21 euróba kerül, minden buszon érvényes, még Gozo szigetén is. A buszokat le kell inteni, másképp nem állnak meg, de mindig a „másik” oldalon kell várni őket, ugyanis a brit gyarmati örökségnek köszönhetően a közlekedés bal oldali. Ettől elsőre kicsit kaotikusnak tűnik a közlekedés, de valójában nem az.

Azoknak, akik órákig szeretnék süttetni magukat a napon egy széles, napernyőkkel és bárokkal felszerelt homokos tengerparton, Málta viszonylag szűkös lehetőségeket kínál. Nincsenek hatalmas homokos strandok, inkább a sziklás partok jellemzőek, kisebb-nagyobb azúrkék öblök, homokkő félszigetekkel. Időnként olyan érzésem volt, mintha elértem volna a világ végére. Szikla, nagy szakadék, aztán kék ég, kék tenger, ameddig a szem ellát.

Az egyszeri turista, ha Máltán jár, semmiképpen ne hagyja ki Gozo szigetét! Emberközeli, zöld, nyugodt ritmusú környezet. Érdekes volt látni Xlendiben, ahogy a sziklák mögött lemegy a nap, és ahogyan a parton kialakított sziklába vájt sópárló teknőkben ott csillog a dagály után lerakódott só. A parti homoksziklákon mászkálva néha az volt az érzésem, mintha a Holdon járnánk. A sziget északkeleti részén található, homokos Ramla Bay az egyik legnépszerűbb strand: csodás, türkiz, sekély víz és narancsos-vöröses homok jellemzi.

Ha egy igazán finom halvacsorára vágyunk, akkor Marsaxlokk halászfaluja kihagyhatatlan állomás. A kikötőben számtalan színesre festett kis halászhajó látványa fogad – a frissen fogott halakat, kagylókat érdemes megkóstolni.

Málta, a lovagok és a napfény szigete varázslatos úti cél!

A fotók a szerző felvételei. 

A cikk nyomtatott változata a Nőileg magazin 2017. júniusi lapszámában jelent meg. 

Előfizetésért látogasson el webáruházunkba >>>