Illemkalandok „Az előadás idejére szíveskedjenek mobiltelefonjaikat kikapcsolni"

„Most nem tudok beszélni, színházban vagyok” – mondja a sor végén ülő néző, én meg azon gondolkodom, hogy vajon gondolatokkal tudnék-e ölni, de legalább a tudtára adni, hogy hagyja el a termet, és többet ne jöjjön színházba. Pedig elhangzott: „Az előadás idejére mobiltelefonjaikat kikapcsolni szíveskedjenek!”

Javában zajlik a színházi évad. Lássuk az illemszabályokat!

1. A mobiltelefon tilos!

2012, Szent György Napok. Székely Csaba Bányavirág című előadása a marosvásárhelyi színház előadásában. Egyik meghatározó színházi élményem, két okból is. Nos, aki látta a darabot, tudja, hogy önmagában is zseniális a humor benne. Jelenet: Viola Gábor mint Iván villanyégőt javít, Gulácsi Zsuzsa mint Irma segédkezik ebben. Hatásszünet – épp itt tartunk a jelenetben. A közönség soraiból megszólal egy mobiltelefon. Gulácsi Zsuzsa kimereszti a szemeit, és azt mondja: „Iván, neked van telefonod?” Ropogós kacagás. A jelenet nagyon ciki is lehetett volna, de a színésznő improvizált, és mivel a darab humora megengedte, még jól is sült el. De nem minden darab ilyen, és nem minden színész tud így reagálni egy ilyen kellemetlen helyzetre.

2. Érkezés

Legalább 10–15 perccel érkezzünk hamarabb, hogy legyen időnk elhelyezni kabátunkat a ruhatárban. Igen, fontos kitérő. A ruhatár használata kötelező! Ne menjünk kabáttal a terembe, ha mégis azzal mentünk be, semmiképp ne tegyük sem a hátunk mögé, sem az előttünk lévő szék támlájára. Akkor tartsuk az ölünkben. Ha már letettük a felöltőt, hagyjunk időt arra, hogy megtaláljuk helyünket. Kérjük az ültetők segítségét. Jól nézzük meg a helyünk számát, annál kellemetlenebb nincs, amikor fel kell állnunk a helyünkről, mert az valaki másé. Ha már megvan a hely, és az, mondjuk, a sor közepén van, arccal a néző felé haladjunk befelé, ne a fenekünkkel. Ha előttünk mennek el, segítsük azzal a bejutni próbálót, hogy mi magunk is felállunk, amíg elhalad előttünk. S természetesen az együttműködést illik megköszönni.

A szerző

3. Dresszkód

Bármilyen színházi előadás, operamű vagy hangverseny ünnepi viseletet követel meg! Tehát ne szégyelljük felvenni az öltönyt, a kiskosztümöt, netán a koktélruhát, még akkor sem, ha úgy érezzük, túlöltöztük az eseményt. Nem mi öltöztük túl, mások öltöztek alul. A hasonló események évtizedek óta erősítik az ünnepi alkalmak sorát, a protokollban is külön fejezet tárgyalja az ilyenkor megkívánt viseletet. Vannak országok és kultúrák, ahol nagyon szigorúan veszik a színházi megjelenést, ha azt nem tartod be, egyszerűen nem kapsz többet meghívást.

4. Vacsorázzunk otthon!

A színház nem mozi! Sem az előadás kezdete előtt, ne adj’ isten, az előadás közben sem illik ételt vagy italt fogyasztani. Arra ott van a büfé, ahol az előadás szünetében fogyaszthatunk valami frissítőt, de ha nem sikerült befejezni a szünet lejárta előtt, ne akarjuk a teremben elfogyasztani.

Plusz egy jó tanács: ha betegek vagyunk, inkább maradjunk otthon. Borzasztóan zavaró, ha nézőtársunk egész előadás alatt köhög vagy fújja az orrát.

Az új évadok előadásaihoz jó szórakozást kívánunk!

Kiemelt kép: Shutterstock