Bibliai tájakon, februárban

Ha elegük van a hidegből, ide elrepülhetnek.

Míg itthon gyapjúsálba burkolózva töltjük a téli hideg napokat, talán nem is jut eszünkbe, hogy csupán háromórányi utazással akár jó meleg tengerben is lubickolhatunk megfizethető áron. Kolozsvárról ugyanis ennyi idő alatt röppentünk át tavaly februárban az ókori zsidó királyságok jelenlegi lüktető szívébe, Tel-Avivba.

Felvillanyozva a gördülékeny autóbérléstől, elsőként a Holt-tengerhez látogatunk el. Ha már itt járunk a júdeai pusztában, illik felkapaszkodni a Masada-hegyre, ahol Heródes király palotájának romjait találjuk, és azt a Krisztus előtti időkből származó erődítményt, ahol a rómaiak ostrománál közel ezer védő választotta a tömeges öngyilkosságot a rabszolgasors helyett. A hegy azóta is a zsidók kegyeleti helye. Február közepén meglepetésszerűen ér a 30 fokos hőség a Masada tetején, ezért a hegyről leérve nyílegyenest belehemperedünk a Holt-tengerbe hűsülni. Az élmény páratlan: mintha vízágyon feküdnénk, miközben lágyan simogat a kissé olajos, tömény sós víz. A híres Holt-tengeri iszapborogatás már csak ráadás a fáradt tagjainknak.

Túrázás kipipálva, másnap indulhatunk Jeruzsálembe felfedezni mindazt, amit évezredek óta őriz magában a hely. Végigjárjuk az óvárost, a történelmi helyszíneket, és időnként úgy érezzük, mintha a Názáreti Jézus filmben statisztálnánk. Tel-Avivval ellentétben mégis jó látni azt, hogy itt él a hagyomány. A konzervatív szent város a szellemiséget, az örökkévalóságot hordozza. Lépten-nyomon lenyűgöz a keresztény, a zsidó és az iszlám vallások egyidejű jelenléte, a kulturális sokszínűség. Miután fegyveres katonák átnézik táskáinkat, beléphetünk a Siratófalhoz. A hatalmas kőtömbök több ezer éves imádságáradat emlékét őrzik. Az átszellemült imádkozókat, az ódon falak közé beszúrt több millió kis fohász-cetlit látva bennünket is áthat a hely szelleme.

Tel-Avivban felocsúdunk és ellazulunk. A több kilométer hosszú tengerparti sétányon végigsétálva beigazolódik első benyomásunk: Tel-Avivban egy átlagos hétköznap délelőttön is lüktet az élet, itt képtelenség unatkozni. Az örökifjú, nyugat-európai stílusú és színvonalú, kozmopolita nagyváros a szórakozás, a nagyvilági élet központja.

Bár a zsidó ünnepnap, a Sabbat a mozdulatlanság miatt okozott némi kellemetlenséget, és az ottani árak sem kedveztek a pénztárcánknak, úgy érezzük, sikerült három napba besűríteni annyi élményt, amivel elégedetten térünk haza, és mindenkit lelkesen arra buzdítunk, hogy fedezze fel magának Izraelt. 

Útinapló rovatunkat Ön is szerkesztheti. Kellemes, kedves, varázslatos, izgalmas utazások beszámolóit várjuk (legtöbb 2500 karakter), három nagy felbontású, saját készítésű kép kíséretében a szerkesztoseg@noileg.ro email címre. Szerkesztőségünk a legérdekesebbnek ítélt írásokat megjelenteti.