ARCHÍV Gyerekszobából kék pöttyös kamaszbirodalom

Ha belegondolok, tini koromban mennyit néztem a falakat a szobámban… A nehéz, ősrégi szekrényt, a zöld szőnyeget, a redőnyös íróasztalt, amelyen a redőnyt nem igazán lehetett felhúzni, mert dugig volt füzetekkel, papírokkal. Volt egy kedvenc fotelem, amit az ágyam mellé húztam, hogy feltehessem rá a lábam, és jól kilássak az ablakon. Persze, hálás vagyok, hogy volt egy szobám egyáltalán. Ketesdi Enikő lakberendezővel arról beszélgettünk, hogy hogyan változtatható át egy gyerekszoba kamasz szobává. (Cikkünk a 2020-as Nőileg magazin májusi számában jelent meg.)

Egy kislány, Timi szobáját kellett átalakítanom tini szobává – meséli Enikő – nem volt egyszerű feladat. A szóban forgó szoba alakja keskeny, hosszú, a három ablak, a bejárati ajtó és a beugrások a falban nehezítették a tervezést. Timi kívánsága egy nagy franciaágy volt, egy nagy ruhásszekrény és egy babzsák, amin kényelmesen üldögélhet. Már kiskora óta hódol a türkizkék színnek, a kapucsínó kiegészítő színt közösen találták ki Enikővel. 

Látványterv a tiniszobához

A kamasz szobája nem csak egy olyan tér, ahol aludni lehet, hanem olyan, amely biztonságos menedéket is nyújt a világ problémái és szabályai elől. Több elvárásnak is meg kell felelnie. A kényelmes ágy mellett legyen tanulósarok. Egy kuckó az elvonuláshoz. A ruháknak-kiegészítőknek elegendő tárolóhely kell, és természetesen egy tinilány szobájából a tükör sem hiányozhat. Komolyabb összhatásra van szükség, mint egy kisgyerek szobája esetén. Ezt a színeknek és a formáknak tükrözniük kell.

Ugyanakkor szerettem volna, hogy ha egy kis játékosság is megmarad, amit a kiegészítőkkel, dekorációkkal lehet elérni, magyarázza a tervező.

A tervezés természetesen az ágy elhelyezésével kezdődött a szoba közepébe. Az ajtó mögött elég kevés volt a hely egy normál mélységű gardróbnak, mégis ott alakítottam ki, ugyanis a polcos résznek megfelelt, a vállfás részt kihúzhatós vállfatartóval oldottam meg. A fiókok méretét úgy választottam, hogy ruhákat, fehérneműket, de kiegészítőket, bizsukat és mindenféle apróságot lehet bennük tárolni.

Az íróasztalt az ablak mellett helyeztem el, hiszen a tanulási környezet kialakításának fontos eszköze a megvilágítás is, amelyet legjobb természetes fénnyel biztosítani. Mellette alakítottam ki az olvasókuckót, amely egyszerűen egy könyvespolcból és egy babzsákból áll. Az állólámpa használható olvasólámpának és egyben hangulatvilágításnak is. A geometrikus minták biztosítják a szoba játékos hangulatát. 

A tanulóasztal, a szék és a babzsák beszerzése még folyamatban van. Timi így is nagyon örült, hogy beköltözhetett megújult birodalmába, tudtuk meg Enikőtől. Pár frissen vásárolt kiegészítővel magunk is megváltoztathatjuk kamaszunk életterét, ettől rögtön új energiák szabadulhatnak fel bennünk és remélhetőleg gyermekünkben is.

Fotók: Györgydeák József

Friss lapszámunkat alább kérheted: