Koppenmalmö – Nyugodt nagyvárosok a tenger partján

Kellemes óceáni éghajlat jellemzi Svédország harmadik legnagyobb városát, ha kiegyezünk a nyári 20–21 Celsius-fokkal. Malmö gasztronómiai fellegvárnak számít számos luxuséttermével, furcsán csavart toronyépületével és csatornákkal átszőtt óvárosával. Koppenhága Walt Disney kedvenc vidámparkjával, számos múzeummal, rendhagyó épületekkel és Andersen kis hableányával vonzza a turistákat.

Kellemes óceáni éghajlat jellemzi Svédország harmadik legnagyobb városát, ha kiegyezünk a nyári 20–21 Celsius-fokkal. Malmö gasztronómiai fellegvárnak számít számos luxuséttermével, furcsán csavart toronyépületével és csatornákkal átszőtt óvárosával. Koppenhága Walt Disney kedvenc vidámparkjával, számos múzeummal, rendhagyó épületekkel és Andersen kis hableányával vonzza a turistákat.

Svédországban újraértékelendő a pontosság fogalma. 10:20-kor indul a reptéri transzferbusz Malmőbe. A fejünk feletti képernyőn villognak az állomások, a sarkában az óra: 10:18-kor a vezető begyújtja az autóbusz motorját, az ajtók záródnak. Amikor 10:19-ről 10:20-ra vált a képernyőn a számsor, az autóbusz kigördül a reptér parkolójából. Nem is csodálkozunk később, amikor az Öresund-hídon tervezünk átkelni, hogy már csak a gyorsuló vonatot látjuk elsuhanni. Pedig lélekszakadva rohantunk a kijelölt vágányhoz, és éppen 13:40 van, az indulási idő. Valószínűleg akkor váltott 13:41-re az óra…

Híd a tenger felett 

A tenger önmagában is eléggé vonzó tud lenni, hát még egy híddal fölötte! Két szigetet, két várost és két országot köt össze. Malmőből Koppenhágába jutni 40 percet vesz igénybe. Európa leghosszabb hídja 21 kilométeren keresztül függ a Balti- és az Északi-tenger felett, 2010 óta minden valamirevaló dán filmben megvillan. És nem elég, hogy tengermélység van alattad, a sínek (és a fölötte haladó autópálya) egyszer csak lekanyarodik a föld alá, hogy aztán előbukkanhassunk, és a tenger fölött folytassuk nyugis utunkat Koppenhágáig.

 

Koppenhága főtere

Szőkék, magasak 

Fegyelmezetten és többnyire súlyfelesleg-mentesen közlekednek az úton a svédek, a dánok hasonlóan; magasan, szőkén és méltóságteljesen beszélgetnek a sült lazac és a pácolt hering fölött az éttermekben. Bár fehér bőrűek, mégsem tűnnek sápadtaknak. Napbarnítottak, ápoltak, és valamennyien tökéletesek. És van hajuk. Ez azért kuriózum, mert nem igazán látni kopasz embert: az idősebb férfiak is dús, igényesen vágott hajjal járnak-kelnek. Öltönyben, nyakkendőben, de kerékpáron suhan az elfoglalt üzletember, miniszoknyában, de sportcipőben a középkorú hölgy és az iskolás lány is. Nem csoda, ha a dánok boldogságindexe kimagasló a világon, talán kibiciklizik a stresszt. Nem mellesleg az autósok sem kénytelenek dugókban szenvedni. 

Fehér éjszakák, csillagászati árak 

A tenger partján szó szerint kimagasló látványt nyújt a Turning Torso, Európa második legmagasabb lakott épülete: 190 méter magas, 52 szintes, és ki van csavarodva. A lakó- és irodaépület azonban sajnos nem látogatható. Júniusban alig pár órát megy le a nap, ezek a skandináv éjszakák, a fehér éjszakák.

Fura látvány, hogy 22:30-kor kijössz a sörözőből, és még világosság van, hajnalban pedig nem tudsz olyankor kelni, hogy ne lenne már világosság... Apropó, kocsma. Két sörért 130 svéd koronát fizettünk, ami átszámolva: körülbelül 75 lej. A későbbiekben lemondunk... az átszámolásról.

Tömbházak Malmőben

Malmőben négy Michelin-csillagos étterem is található, egyet-kettőt felkeresünk, bekukkantunk, aztán mégis lemondunk az ott étkezésről, és egy olasz pizzázóban vacsorázunk. Koppenhágában kíváncsian fényképezzük a Nomát, a kopottasan modern épületet a világ tíz legjobb étterme közé sorolták: állítólag mennyei északi ételeket kínál Izlandról, Dániából, Grönlandról és a Feröer-szigetekről. Mi azonban Smorrebrodsmaddal verjük el éhségünket, ami mindenütt kapható, a marhahúsos rozskernyérből készült szendvics népszerű, és egész finom! 

A hableány és Carlsberg városa 

A kis hableány szobra Koppenhága partján enyhe csalódás, a meglepően kis méretű, barna szobor körül mégis állandóan villognak a vakuk, és hemzsegnek a turisták. Andersen szobra a város főterén figyel. A Guiness-rekordok múzeumában megtudjuk, hány harisnyakötőt tud levenni egy férfi a fogával a táncoló lányokról bizonyos idő alatt, számos sportrekord, valamint a világ legkisebb és legnagyobb embere is megtekinthető. Az útikönyvben szereplő Erotikamúzeum két éve bezárt, sörivóknak azonban kötelező a Carlsberg-múzeum.

A Guiness-rekorder sörgyűjtemény még borkedvelőként is lenyűgöző: több mint 22 ezer palack csillog a polcokon, közöttük a mi országunkból származók is! A világ egyik leghíresebb vidámparkja, a Tivoli gyermekekkel kötelező program, de meg kell nézni a Rosenborg-kastélyt is, amely a dán királyi kincsekkel a dicső múltat is felvillantja. A város talán leglátványosabb része Nyhaven, azaz az új kikötő. Korábban tengerészek lepukkant törzshelye volt kocsmákkal, bordélyházakkal, ma igazi vonzerőt jelent hangulatos bárjaival, elegáns éttermeivel, lakóhajókkal a parton.

A fotók a szerző felvételei. 

A cikk nyomtatott változata a Nőileg magazin 2016. szeptemberi lapszámában jelent meg. 

Előfizetésért látogasson el webáruházunkba >>>