Lakásunk és a karácsonyfa új ruhája

Használjuk a régi, anyáinktól megörökölt díszeket, a tavalyelőtt vásárolt dekorációt, vagy újítsunk és kövessük az éppen aktuális divatot? Ez a két kérdés világszerte foglalkoztatja a nőket a téli ünnepek közeledtével, és sokan közülük csak az utolsó utáni pillanatban bólintanak rá egyikre vagy a másikra.

A döntést a lakberendezési áruházak sem könnyítik meg, ugyanis a legtöbb már októbertől kínálja a különféle ajtó-, ablak-, asztal- és karácsonyfadíszeket, dekorációkat, filczoknikat, és még nem is esett szó a különféle színű, például kék, piros és pink műfenyőkről.

Aki egyedi dolgokért rajong, felkereshet kézműveseket, akiket jóval karácsony előtt ajánlott mozgósítani.

A klasszikustól az extrémig

Ha mégsem sikerül önmagunkkal dűlőre jutni, megszívlelhetjük a stílusszakértők tanácsait, akik szerint idén is több stílus kínál megoldást. 

A klasszikus vonal az arany és a piros árnyalatait sorakoztatja fel, természetesen zölddel fűszerezve. A vidámabb hangulatért Mikulás-figurákat, mókás manókat, piros sapkás rénszarvasokat is érdemes beszerezni.

2019-ben az arany és a piros, valamint a fehér díszítés is visszatér

Az elegáns irányzat fehér, arany és ezüst színekkel hódít, két utóbbit ma már bátran társíthatjuk, holott korábban ezt egyáltalán nem tanácsolták. Dekorációs elemként használhatók a hófehérbe öltöztetett, csúcsos süvegű manók, nyurga lábú angyalok.

A télies hangulat kedvelőinek valószínűleg a havas irányvonal fog tetszeni, amelynek nyilvánvalóan a fehér az alapja, de ott van még az ezüst, a mohazöld és a mentazöld is. Itt hóemberfigurákat, jégcsapokhoz hasonlító gyertyatartókat és dércsípte koszorúkat is találunk.

Sándor-Nagy Julianna mesés kopogtatója

Sötétbarna, sötétzöld és konyak árnyalat uralja a természetes irányzatot, amelyben makkok és hóval borított tobozok, fa és plüss rénszarvasok, baglyok köszönnek vissza. Alapanyaga a fa, a fém, az üveg és a kerámia, de felbukkanhat a puha szőrme is.

Az előkelő vonalat fekete, mélykék és aranyszínek uralják, a díszek pedig üvegből, porcelánból vagy bársonyból készülnek. Néhol sárga és ezüstszínt is belopnak a díszítésbe.

Az extrémebb stílus rajongói választhatják a szivárványszínű vagy fekete-fehér karácsonyfát, előbbi csak akkor lesz igazán stílusos, ha sikerül megtalálni a hozzá passzoló gömböket.

 

Szakemberre is bízhatjuk

A Kolozsváron élő lakberendező, Petric-Florian Zsuzsanna szerint különleges ereje van, ha a hagyományoknak megfelelően a családtagok együtt ékesítik a lakást, ám egyre inkább elterjed az is, hogy szakemberre bízzák a karácsonyi díszítést.

„Az ünnepi dekoráció melegséggel tölti meg a házat, s bár csupán egy rövid szakaszról van szó, ilyenkor is érdemes figyelmet szentelni az apróbb részletekre.

Zsuzsanna szerint saját belátásunkra van bízva, hogy milyen színeket választunk, ami visszatérő lehet a lakás többi dekorelemén

Mindenképp olyan dekorációt válasszunk, amely közel áll hozzánk, legyen az hagyományos mézeskalácsos, csillogós-aranyos vagy hideg, minimalista skandináv, a lényeg, hogy meghitt légkört teremtsünk” – ad tanácsot Zsuzsanna.

Itthon a megszokott stílus felé hajlunk

„Vidékünkre többnyire a természetes fenyők, a gyerekkorból megörökölt, általában piros színű díszek jellemzők” – meséli a székelyudvarhelyi Sándor-Nagy Julianna, aki a téli időszak beköszöntével adventi koszorúkat, kopogtatókat és díszeket alkot a maga, a családja számára, illetve rendelésre is.

Julianna kedveli az újszerű megoldásokat

Úgy látja, a külföldi trenddel ellentétben itthon elég kevés vendéglátó egységnél áldoznak a karácsonyi díszítésre. „Próbálom követni a divatot, és a megrendelőket is igyekszem rábeszélni arra, hogy olyan dekorációt készítsünk, amely igazodik az éppen aktuális stílushoz. A nyitottság persze más kérdés, ember- és helyfüggő. Általában az asztalokra kérnek díszítést…” – fűzi hozzá.

Legfontosabb a harmónia

Bár minden évben újabbnál újabb díszeket készít, Juliannánál sem hiányoznak a piros gömbök a fáról. „Az advent a várakozás időszaka, minden egyes dísz fokozza a hangulatot, szenteste pedig a karácsonyfa teszi fel a koronát az ünnepre” – véli.

Julianna kezét, ízlését dicséri ez a kopogtató

Hasonlóan vélekedik Petric-Florian Zsuzsanna is, aki szerint nem annyira a trendek határozzák meg a karácsonyi hangulatot, hanem az, ami a szívünkből jön. Azt javasolja, hogy „válasszunk ki három-négy kellemes színt, amelyet bátran társíthatunk egymással, és következetesen vigyük végig a dekoráción, a csomagoláson és a karácsonyfadíszeken, hogy a lakásunk egységes és stílusos hangulatot árasszon. Zsuzsanna díszei évek óta ugyanazok, néha pedig a gyerekeivel készít újakat. Szívesen veszi őket elő évről évre, így mindegyikről eszébe jut egy-egy kedves emlék.

Tehát elsősorban tőlünk függ, hogy milyen irányvonalat választunk: megmaradunk-e a jól bevált dekorációs elemeknél, vagy kipróbálunk valami újat. Bárhogy is döntünk, egyszer van karácsony egy évben, kár lenne, ha a stressz legyűrné a meghittséget.

 

Kiemelt kép: Pixabay

A cikk nyomtatott változata a Nőileg magazin 2018. decemberi lapszámában jelent meg.