ARCHÍV Liverpool, a futball és a Beatles városa

Évekig álmodoztam arról, hogy egyszer elmegyek a Liverpool FC egyik hazai meccsére, vagy megnézem a Beatles kultikus történetének liverpooli helyszíneit, elsétálok a Penny Lane-re, és beülök a Cavern Clubba, ahol valaki épp a Here Comes the Sunt vagy az All My Lovingot játssza. Sikerült. Liverpool főleg a fociról és a Beatlesről szól, de ezen túl is tartogat meglepetéseket.

Szerencsések vagyunk, hiszen közvetlen repülőjárat van Kolozsvárról Liverpoolba, ahol a város nagy szülöttéről, John Lennonról elnevezett reptéren landol a gép – egyébként a fapados járatok közismerten nem drágák, s a scouserek városában, a központi részen igényes és nem túl sokba kerülő hostelszobát is lehet foglalni. Barátságos, nemzetközi hely.

Elsősorban meccsre jöttünk,

s hogy még sokan mások is ugyanezért, onnan tudjuk, hogy a mérkőzés előtt egy spontán csoportos beszélgetésen azt tárgyaljuk a Pool-mezt vagy -sálat viselőkkel, hogy kinek hová szól a jegye...

A Pier Head, vagyis a Három Grácia

Ahogy a focimeccsről és a Cavernről, úgy álmodoztam évekig a Három Gráciáról is: arról, hogy egyszer ott fogok állni a Mersey folyó partján, és csak bámulom azt a három épületet. Vannak a világ más nagyvárosainak szebbnél szebb épületei, egzotikusabb helyei, de számomra ez a hely egyfajta origó: a Royal Liver Building, a Cunard Building és a Kikötő Tanács hatalmas és gyönyörű szép épülete egymás mellett. Ezt a városrészt nevezik Pier Headnek – a híres Albert dokk gyönyörűen kiépített, felújított régi épületei közé tökéletesen passzolnak az új létesítmények.

Egy gyarmatbirodalom kikötője

2008-ban Liverpool Európa kulturális fővárosa volt, akkor sokat alakítottak a városképen, de nem csak a Beatles került a fókuszpontba. A város ugyanis építészeti szempontból is különleges, illetve a történelme is figyelemre méltó. A 17–19. században az angol gyarmatbirodalom egyik legfontosabb kikötőjének számított, igen jelentős rabszolgaelosztó központként is működött. Ha az embert érdeklik a kultúrtörténeti érdekességek, akkor olyan infókat is megtudhat itt, hogy a Beatles egyik kultikus dalának címe, a Penny Lane utcát és útkereszteződést jelöl, de az nem az aprópénzről, hanem egy rabszolga-kereskedőről kapta a nevét.

Albert dokk

A rabszolga-kereskedelemnek ma múzeuma van Liverpoolban – a dokkban, a Tate közelében. Ugyanitt, az épület másik felén, az alagsorban hozták létre a Beatles hivatalos múzeumát.

A The Beatles Story elnevezésű kiállításra legalább fél napot, illetve több órát szánjon rá az ember, s ne sajnálja a 16 fontos belépőt – ha érdekli a zene, illetve a beat- és rockkultúra, akkor nem fog csalódni.

A múzeum közeléből mindennap buszok indulnak az úgynevezett Magical Mystery Tourra: sárga buszon turistákat hordoznak végig a négy gombafejű liverpooli éveinek főbb állomásain, megállnak gyerekkori házaiknál, elmegy a busz a Penny Lane-ig, a Strawberry Fields kapujáig, majd a túra a Cavernben ér véget. Ezt azonban csak azoknak érdemes bevállalniuk, akik nagyon jól értenek angolul: a városban és környékén annyira speciális dialektusban beszélik az angol nyelvet, hogy igazi nehézség megérteni a helyieket – többek közt a buszos túrák idegenvezetőit.

Strawberry Fields Forever

Természetesen közben pörögnek az eredeti felvételek, nagyon hangulatos az egész, de mindezt bárki egymaga végigjárhatja, ha kicsit utánanéz a város nevezetességeinek és előre felkészül. Lennon gyerekkori háza a Menlove Avenue-n áll, egyébként nagyon közel van a Strawberry Fields-kapuhoz és a wooltoni Szent Péter- templomhoz is – a mellette található temetőben látható Eleanor Rigby sírja, a szemben levő kis egyházi épület falán pedig emléktábla hirdeti, hogy Paul és John ott találkozott először.

A belváros és az Anfield varázsa

A Mathew Street kihagyhatatlan, itt van ugyanis a híres Cavern Club, amely mindig tele van turistákkal – a Beatles legendás fellépőhelye eredetileg egy pincével odébb volt.

A ma üzemelő klubot a nyolcvanas években hozták létre, de részben úgy néz ki, mint az igazi 1961-ben.

Egy jó sört vagy egyebet itt illik meginni; az árát ne nézzük, mert életre szóló élmény,

ha épp élő zenét is hallunk. A Caverntől nem messze található a Church Street, a város egyik fő ütőere. Ezen vannak a puccosabb üzletek, márkaboltok, mi szem-szájnak ingere. Valahogy mégis nagyon barátságos, nagyon nemzetközi a belváros, és könnyen bejárható gyalog is.

Sok ázsiai emberen is lehet Liverpool FC-s sálat vagy trikót látni – a futball az, ami hozzánk hasonlóan nagyon sok embert idevonz.

Ha meccsjegyünk nincs is, az Anfield stadionhoz mindenképp menjünk ki, busszal alig húsz percre van a belvárostól. Az Albert és a The Park két régi kocsma a stadion mellett. Fantasztikus a hangulat – nem csak meccsnapon –, illetve a futballrajongóknak a stadiontúra  külön élmény. De még a nem futballrajongóknak is az: a foci a liverpooli mindennapok része, elég, ha egy mez vagy egy sál van rajtad, bármelyik belvárosi kocsmában arra eszmélhetsz, hogy Van Dijkről vagy Mo Salahról beszélgetsz egy írrel vagy egy skóttal...

A fotók a szerző felvételei.

Friss lapszámunkat alább kérheted: