Oversized – Erre figyelj, ha csábít a bő, a trottyos ARCHÍV

Régi mantránk, hogy nem kell minden új trendre felülni, és ez hatványozottan igaz például a túlméretezett, bő ruhákra: egyszerűen van, akinél nem működik. De íme néhány tipp, ha kísérleteznénk. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. novemberi lapszámában jelent meg.)

Minden divatbolt kirakatából a bő, trottyos, buggyos darabok kacsingatnak: tombol az oversized trend, de már nemcsak a kabátok és felsők lettek bővebbek, hanem a nadrágok, farmerek is. S bár a mindent is eltakaró divatirányzatról azt gondolnánk, hogy megengedő, a valóság sajnos ettől távol áll. Az oversized-trend ugyanis igen keveseknek áll jól. 

Maradj a méreted közelében!

Amennyiben kipróbálnád a trendet, de nem speciálisan oversized-ra tervezett darabot vásárolsz, akkor a ruhaméretednél legtöbb két mérettel nagyobb darabot válassz!

Habár néha – ritkán – egy S-es méretű alkaton is jól nézhet ki egy XXL-es felső, általában az a baj a túlzottan nagy méretekkel, hogy nemcsak ott bővek, ahol kell, hanem mindenhol. Ugyancsak fontos – személyes – tanulság: oversized cuccokat nem lehet online rendelni, ugyanis túl nagy a hibahatár. Ha szeretnénk kipróbálni a trendet, akkor szánjunk rá időt, és próbáljuk fel a kiszemelt darabokat. 

Alacsony, dús keblű hölgyek, állj!

Igen, sajnos az alacsonyabb, dús keblekkel megáldott és/vagy telt lányoknak ez a trend nagyon ritkán előnyös. Alapvetően a kicsi alkatot elnyeli a sok anyagfelesleg, az oversized szabású darabok olyan hatást keltenek, mintha a ruha viselné a személyt, és nem fordítva. Másrészt, az alacsony és mellben erős alkaton nem segít a bő felső, hiszen ellenkező hatást ér el: nagyobbnak tűnhetünk pont ott, ahol nem szeretnénk. 

Strukturált lazaság

Az oversized cuccok mintegy „lefolynak”, elfolynak rajtunk, ha tehát formátlan a darab, akkor az sehogy sem néz ki. Fontos tehát odafigyelni, hogy az ilyen daraboknak legyen valamilyen struktúrája: kerüljük a nagyon laza anyagokat, olyan darabokat válasszunk, amelyek önmagukban is jól tartják magukat.

Ugyanakkor segít, ha például a kötött pulóvernek strukturált a nyaka, megtartja formáját, vagy ha az oversized kabátnak szabott gallérja van. A követendő szabály: valami olyan struktúra kell, amely kitűnik az anyagtengerből. 

Kontrasztok, kontrasztok

Habár a kifutókon láttunk erre is példát, alapvetően nem szerencsés bő alsóhoz bő felsőt társítani. Minden az egyensúlyról szól: egy nagyon bő pólóhoz, pulóverhez válasszunk szűk farmert vagy nadrágot. Ha a bő répagatya mellett döntünk, akkor azt egy testhezálló felsővel társítsuk, és azt lehetőleg tűrjük be a nadrágba. 

Mesterfogások

A túlméretezett darabok legnagyobb hátránya, hogy elnyelik úgymond a viselőjüket, ezért fontos kiemelni az alakot. Például a bő felsőket elől a nadrágba, szoknyába tűrjük be, így ha a hátsónkat el is takarja a sok anyag, a „forma” mégis látszódjon. Jó ötlet a bő ruhákat, kabátokat derékban övvel, kendővel átkötni, így visszanyerjük a testünk arányait. 

Az arányokra is figyeljünk: bő felsőhöz szűk alsót válasszunk, de – hogy az arányosság megmaradjon – kissé darabosabb lábbelivel egészítsük ki a szettet. 

Óvatosan a mintákkal

A nagyon mintás, rátétekkel elhalmozott vagy vastag, kötött anyag még nagyobb hatást kelt, ezt is tartsuk szem előtt, amikor oversized darabokat választunk. Alapvető szabály, hogy minél magasabb valaki, annál jobban állnak rajta a bő, buggyos darabok, ellenben a nem modellalkatú lányoknak nem árt odafigyelni: a túldekorált, vastag oversized daraboknál könnyen elveszhetünk a sok anyagban. 

Summázásként viszont fenntartjuk: nem kötelező (sőt!) minden trend-gyorsvonatra felülni! Azt és olyat viseljünk, amiben jól érezzük magunkat! Kísérletezni lehet, de ne külső kényszerre tegyük. Tartsuk szem előtt: a divat mindig változik, a stílus viszont örök.

Fotók: Shutterstock

korábban írtuk

Kolcsár-lak: gyerekzsivaj, rend és szabályok
Kolcsár-lak: gyerekzsivaj, rend és szabályok

Kissé bizonytalanul keresgéljük a Kolcsár-lakot Sepsiszentgyörgy peremén, de Kolcsár Linda vidáman integetve vár a házuk teraszán. Bár egész nap rendezkedett, három gyerkőc mellett még mindig nem tökéletes a rend – szabadkozik, miközben behív. Örökmozgó waldorfos óvónő, énekes, előadások szereplője, Zente, Zonga és Zselyke édesanyja, Kolcsár József (Jocó) színész-rendező felesége. Linda különböző szerepei egybefonódnak – és ezt az otthonuk is szépen tükrözi. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. novemberi laps