Poga – ékszer a mindennapokra

Az ékszer öltöztet – ezt mi, nők, nagyon jól tudjuk. Ezért szeretünk különlegesebb alkalmakkor egy-egy gyönyörű nyaklánccal, fülbevalóval, karkötővel mutatkozni. De mi van a hétköznapokkal? Igen, néha egy egyszerű bizsu is megteszi, de ha különleges darabokat szeretnénk hétfőre vagy csütörtökre is, ajánljuk Kurkó Tekla üveglencsés és textil ékszereit.

Az ékszer öltöztet – ezt mi, nők, nagyon jól tudjuk. Ezért szeretünk különlegesebb alkalmakkor egy-egy gyönyörű nyaklánccal, fülbevalóval, karkötővel mutatkozni. De mi van a hétköznapokkal? Igen, néha egy egyszerű bizsu is megteszi, de ha különleges darabokat szeretnénk hétfőre vagy csütörtökre is, ajánljuk Kurkó Tekla üveglencsés és textil ékszereit. 

Tekla az otthon töltött gyermeknevelési időszaknak köszönheti a Pogát. Mint nagyon sok kismama életében, egyszer csak őbenne is megfogalmazódott a gondolat, hogy úgy csinálna, alkotna valamit. Hobbiként kezdett el fülcsiket készíteni, először csak saját részre, majd egy barátnője megmutatta azokat néhány ismerősének, és jött a váratlan siker: szinte mindet felvásárolták, sőt jöttek az első megrendelések is. A vásározást is egy barátnőjének köszönheti, aki becsalogatta őt a vásárok világába. Így szép lassan szinte minden székelyföldi, erdélyi sokadalomban megtaláljuk a Poga ékszereket. 

Hogy miért éppen Poga? Ez volt a legrövidebb, legjátékosabb, legfrappánsabb név, amit talált Tekla a gomb szó kapcsán. A gomb ugyanis az ékszerek egyik alapanyaga, és a poga a gomb szó jelentése lett nyelven. Az egyik technika ugyanis, amivel a Poga-ékszerek készülnek, a textillel bevont gomb, a másik pedig az üveglencsés változat. „Az üveglencsések készítése számomra nehezebbnek bizonyult, sok időbe került, míg sikerült tökéletesre elkészíteni őket. Meg kellett találnom a megfelelő ragasztót és a megfelelő üveglencsét. Ezekhez számítógépen szerkesztem meg a fotókat.” Ezt is, mint az ékszerkészítés csínját-bínját, autodidakta módon, internetről tanulta meg és szívta magába. „Azokat a képeket, amelyeket előzőleg megszerkesztettem, előhívatom, majd utána ragasztom rá az üveglencséket, aminek száradnia kell pár napot. Aztán kivágom őket és ragasztom bele a fémalapokba” – magyarázza, hogyan készülnek az ékszerek. Azokhoz, amelyek gombból készülnek, megvásárolja a különböző textilanyagokat, a gombokat bevonja a textillel, és úgy kerülnek bele a fémalapba.  

A Pogának különleges, letisztult, messziről felismerhető stílusa van. Ehhez azonban kellett egy kis idő – vallja be Tekla. Az üveglencsések esetében folyamatosan lehet újat hozni, hiszen rengeteg fotó van, ami az interneten kering, és amit ékszerré lehet alakítani, csak egy kis kreativitás, képzelőerő szükségeltetik hozzá. A textiles ékszerek esetében először egyszínű anyagokat használt, azért, mert itthon elég szűk a kínálat. Miután rátalált nagyon szép anyagokra az interneten, a lehetőségek tárháza ezen a területen is bővült. Kedvenc üzlete Amerikában van, ahová eddig csak egyszer jutott el, de a testvére segítségével onnan is sikerül néha egy-egy textilt beszerezni.

Egyedi kérések is érkeznek Teklához. Van, aki maga küld egy fotót, amelyet viszont szeretne látni az ékszerben. Mások csak elmondják, hogy mit szeretnének, és közös ötletelés, keresgélés után készül el a munka, továbbá van, aki a már elkészült ékszerek közül választ magának. A vásárlói köre elég tágas, a kislányoktól az 50 éves nőkig mindenki viseli az ékszereit, amelyek már Magyarországra, Angliába, Amerikába, Kanadába, sőt Ausztráliába is eljutottak már.

A cikk nyomtatott változata a Nőileg magazin 2017. áprilisi lapszámában jelent meg. 

Előfizetésért látogasson el webáruházunkba >>>