Csatlos Tünde

Ahol a kényelem dominál: egy ház, amely nem akar kitűnni a tájból

Épp csak kiérünk Marosvásárhelyről, felkaptatunk a dombon, és mintha egy távoli erdőszélre értünk volna. Itt pillantjuk meg Fábián Gyöngyvérék házát. Nem hivalkodó, nem akar kitűnni a tájból, szinte beleolvad a természetbe.

Kiss Géza: A gyerekek közt kiteljesedek

Negyvenkét évesen döntött úgy, hogy a jól menő építkezési vállalkozása mellett a szociális szférában helyezkedik el, egy gyermekotthonban fog dolgozni. Tíz gyermek nevelője a marosvásárhelyi Dorcas családi típusú gyermekotthonban.

Kristó Kinga gépészmérnök: A klienseknek kikerekedett a szeme attól, hogy velem kell a technikai dolgokat megbeszélni

Ha nem a fém- és bútoripari családi vállalkozásnál, akkor saját műhelyében dolgozik Kristó Kinga. Nem kimondottan női légkör, ezért próbált más irányba nyitni, és kötött ki a cuki állatkáknál. 3D nyomtatóval készít nyuszit, medvét, kapibarát.

Vagány múzeumok ehejt, a szomszédban – Kevésbé ismert gyűjteményeket ajánlunk

Tekeregni csalogat az idő, s gyakran vagyunk ötlettelenek, hová menjünk hétvégén, mi az, amit még útba lehetne ejteni, egy-egy kirándulás mellett. Kevésbé ismert múzeumokat, gyűjteményeket ajánlunk, amelyek remek szellemi töltődés lehetnek a családnak.

Ha gubanc van a bugyiban – A hüvelygyulladást nem szabad félvállról venni

Éget, viszket, folyik, kellemetlen, és rögtön megszabadulnánk tőle. Négy nőből három átesik rajta legalább egyszer élete során. A hüvelygyulladás a leggyakoribb panasz, amellyel a nők orvoshoz fordulnak. Mégis keveset, és nem szívesen beszélünk róla.

Helmeczy Dorottya: Erdélyben nagyon impulzív döntések születnek, ettől ilyen meseszerű

Tizenhárom éves lányként határozott meggyőződéssel tudta, mi szeretne lenni. Gyermekkori álmát valósította meg azzal, hogy ma producerként dolgozik, és mint egy mesehős, mindent megtett azért, hogy ez megvalósuljon.

Kiss Eszter restaurátor: Elsősorban arra kell vigyázni, ami a miénk

Kiss Eszter falkép- és vászonkép-restaurátor az elmúlt századok (fal)festményei közt éli az életét. Apró lépésekkel megtisztítja a történelem nyomaitól örökségünk őrzőit, hogy mi is ugyanazt láthassuk, mint elődeink, századokkal ezelőtt.

Ahol négy-öt gyerek mondja: Anya, szeretlek!

Öröm és kihívás, hit és lazaság, no meg csapatmunka – az édesanyák szerint ez a recept a jól működő nagycsaládos léthez, bár egyénenként más-más arányban igénylik ezeket. Egy „összetevő” azonban közös: a kiapadhatatlan szeretet.

Köllő Nóra ceremóniamester: Nincsen esküvő baki nélkül

Egy modern köntösbe bújtatott vőfély, aki segíti a párokat a nagy nap lebonyolításában. Kicsit kaméleon – mondja magáról –, mert forgatja a szemeit mindenfelé egész éjjel, hogy mindent lásson. Hogyan lesz egy nő az esküvők karmestere? Köllő Nóra mesél.

Szemüveges lett a gyerek!

A gyermek szeme nem felnőttszem, hiszen sok tekintetben eltér attól. Például abban, hogy állandó növekedésben van, és sokkal érzékenyebben reagál betegségekre, gyulladásokra, zavarokra.

Biró Edina geológusmérnök: Amikor kérdezték, hogy mit tanulok, mindenki teológiát hallott a geológia helyett

Amikor házat építettünk, szükség volt egy mintára a földből, a mintavétel után történt egy elemzés, és ez fontos volt az építkezés során. Egy ilyen munka a geológusmérnök feladatai közé sorolható? Ezt is megkérdeztem Biró Edinától.

Nagy-László Kinga tájépítész: Egy új kert kialakítása olyan, mint egy ajándék kicsomagolása

Nyolcadikos volt, amikor sétált a Szamos partján, és megfigyelt egy kis szigetet a víz közepén, elhanyagolva, szeméttel tele, kacsák úszkáltak körülötte. Nagy-László Kinga változtatni szeretett volna a tájon, szebbé tenni azt. Ma már ez a munkája.

Csodavárás vagy csalódás? – Vegyük észre a meghitt pillanatokat!

Eszeveszetten közlekedő, ideges embereket látunk mindenhol, véget nem érő nagytakarításban, ajándékkeresésben vagyunk, és túlórázunk a munkahelyen. Ebben a feszült, stresszes történetben kellene rátalálnunk a karácsonyi csodára. Van erre esélyünk?

Kisné Portik Irén: Kell az embereknek a karácsony

Mi rejtőzik a karácsonyi csoda mögött? Milyen jelentéstartalommal bírnak azok az ételek, amelyek ma is az ünnepi asztalra kerülnek? Ismerjük és tartjuk még az ünnepkörhöz tartozó hagyományainkat? Kisné Portik Irén néprajzkutatót kérdeztük.

Zongor Réka ügyelő: Ezt a mesterséget nem lehet könyvből elsajátítani

Mondd a szakmád, és megmondom ki vagy! Négy éve ezzel a felütéssel indult útjára a Mesterségem címere rovatunk, amelyben olyan emberekkel beszélgetünk, akik munkájáról nem feltétlenül tudjuk, mivel jár.

Markó Béla: Nincsen elenyészés, csak enyészet és körforgás van

Enyészet – ritkán fordulunk ehhez a szóhoz – mélázik el Markó Béla író, költő, az RMDSZ egykori elnöke. Mint mondja, a természet jut eszébe róla, és ilyen értelemben már nem is olyan sötét ez a gondolat, hiszen a természet tavasszal föltámad, ősszel elenyészik, télen alszik, és készül a föltámadásr

A várakozás éke: adventi kalendárium

A karácsonyra való ráhangolódás egyik legjobb formai megjelenítése az adventi kalendárium. Megerősíti bennünk az advent üzenetét, a várakozás csodáját, és minden napba belop egy kis örömöt, szeretet. És hát, valljuk be, ki ne szeretne minden nap egy kis meglepetést kapni? A végtelennek tűnő ötletbazárból mutatunk most néhányat. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. decemberi lapszámában jelent meg.)

Feketelista: Kényeztetést követő, kényelmetlen fertőzések

Ahogy beköszönt a hidegebb évszak, ki ne vágyna arra, hogy egy pihentető hétvégét töltsön egy olyan helyen, ahol melegvizes medence, jakuzzi, szauna és egyéb kényeztetés várja? Csakhogy érdemes elővigyázatosnak lenni, mert egy wellness-hétvégén komoly fertőzéseket is elkaphatunk. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. novemberi lapszámában jelent meg.)

Erdők, mezők üzenetét hordozzák: a gombák

Rendszeresen, hetente több alkalommal fogyasztva, a gombák rákmegelőző hatásúak, D-vitaminnal látják el a szervezetet, hozzájárulnak az agy, valamint az emésztőrendszer egészségéhez, ezáltal a jobb immunitáshoz is.