Tudjuk, hol nyaral(nál) idén!

Ma már Erdély és a Partium valamennyi repülőteréről indulnak charterjáratok a népszerű külföldi turistaparadicsomokba. Ha tengerparti nyaralást tervezel magad és a család számára 2020-ban, jobban teszed, ha nem késlekedsz, és élsz az early booking nyújtotta lehetőségekkel, az utazási irodák ugyanis óriási kedvezményekkel várják a „korai madarakat”.

Miközben nem is olyan régen még elérhetetlen célnak tűnt egy egzotikus külföldi nyaralás valamely népszerű turistaparadicsomban, ma már viszonylag megfogható közelségbe kerültek az európai, törökországi, tunéziai vagy egyiptomi „riviérák”. Csak pénz legyen, persze, tudjuk mi is. De az early booking, vagyis az idő előtti foglalás nyújtotta kedvezményeknek köszönhetően egyre többen koktélozhatnak a végtelen kék tengerek partján. Hiszen akár 50 százalékkal olcsóbban nyaralhatunk, ha időben lépünk, s míg mások a téli sívakációt tervezgetik, már lefoglaltuk a nyaralást. Egy friss felmérés szerint pedig az utazni vágyók egyre szélesebb köre él is a lehetőségekkel, és röppen rá „korai madárként” az évről évre bővülő kínálatra.

Változó trendek

Évről évre nő azoknak a száma, akik már a nyaralást megelőző ősszel foglalnak az utazási irodáknál: míg öt éve még csak tíz romániai lakosból egy vásárolta meg a vágyott turisztikai csomagot legalább fél évvel az utazás időpontja előtt, jelenleg az utazni vágyók több mint fele több hónappal hamarabb dönt és vásárolja meg a hőn áhított turisztikai csomagot. Legalábbis ez derül ki az ország legtöbb charterjáratot működtető utazásszervezője, a Christian Tour minap nyilvánosságra hozott elemzéséből.

Cristian Pandel, a Bukarestből, Kolozsvárról, Temesvárról, Aradról, Nagyváradról, Jászvásárból, Bákóból, Craiováról, Nagybányáról és Marosvásárhelyről is charterjáratokat üzemeltető vállalat vezérigazgatója az elemzés nyilvánosságra hozatalakor elmondta, hogy  az általa vezetett utazásszervező az említett repülőterekről heti 48 charterjáratot indít immár hagyományosan görögországi, törökországi, egyiptomi, tunéziai, valamint spanyolországi célpontokba. Új célpont lesz jövőre Ciprus északi része – sok turista igényelte ugyanis, hogy ott nyaralhasson.

Antalya, az örök kedvenc

A gyerekes családok tehát azok, akik időben feltérképezik a lehetőségeket, összpontosítanak a szálláshelyek nyújtotta kedvezményekre és szolgáltatásokra, főként arra, hogy mit kínál a turisztikai csomag a legkisebbeknek. És a felmérés arra is választ ad, hogy hová utaznak a legtöbben az említett mintából.

A török riviéra a kisgyermekes családok kedvence

Antalya az örök kedvenc Christian Pandel tapasztalatai szerint, ahol vannak gyermekmedencék, a menü változatos, és játszóterek állnak rendelkezésre animátorokkal. Ráadásul szállodák széles köréből választhatnak mindazok, akik időben foglalnak. „Az ügyfeleknek lehetőségük van időben összehasonlítani az ajánlatokat, hogy kiválasszák a számukra legmegfelelőbbet” – idézi az utazásszervező közleménye Adriana Irimiát, a foglalásokért felelős menedzsert.

A 2019-es nyaralási preferenciákra vonatkozó statisztikáik is alátámasztják, hogy a török riviéra volt a legtöbbek által választott célpont, összesen több mint 45 ezer turistát utaztattak Antalyába.

A „korai madarak” pedig 2020-ra akár már fejenként 244 euróért (plusz 95 euró reptéri illeték) utazhatnak a Földközi-tenger török szakaszára, egy ötcsillagos, ultra all inclusive szolgáltatásokat nyújtó szállodába pedig már fejenként 315 euróért (plusz 95 euró reptéri illeték) lehet foglalni. Az árakban benne van a repülős utazás, valamint a transzfer a légikikötőből a szállodáig. Cristian Pandel szerint így egyértelmű, hogy 2020-ban is ez lesz a legkedveltebb nyaralási célpontjuk.

 

Mennyiért nyaralunk?

Most az előfoglalási periódusban egy törökországi nyaralás két főre all inclusive ellátással, négycsillagos szállodában nagyjából 800 eurónál kezdődik, az ötcsillagos szálloda viszont 1000 euró fölé ugrik. Egyiptom és Tunézia hasonló árfekvést képvisel, 500–600 euró/fő az egyhetes all inclusive nyaralás. A görög szigeteken található szálláshelyek már ellátás nélkül is foglalhatók, egy hétre nagyjából 350–400 euró/fős áron, a félpanziós ellátást tartalmazó csomagok pedig fejenként 500–600 euró körül mozognak. Egy hét a bolgár tengerparton egy kétgyerekes család számára all inclusive ellátással nagyjából 700 eurónál kezdődik, Montenegróban vagy Horvátországban pedig egy hétre már 500–600 euróért lehet apartmant foglalni, ellátás nélkül. Ciprus, Spanyolország, Málta kicsivel magasabb árfekvések, félpanziós ellátással 600–700 euró/fő az egyhetes nyaralás.

Előnyök és hátrányok

„Ha a foglalások száma nem is növekedett, az érdeklődés mindenképp” – vont mérleget a Nőileg megkeresésére Janka Katalin, a kolozsvári székhelyű Boomerang Services utazási iroda ügyvezető igazgatója. Mint részletezte, az early booking ajánlatoknak megvannak az előnyei és a hátrányai is. Legfontosabb előnyük természetesen a standard árakhoz viszonyított kedvezményes árfekvés, amely esetenként elérheti akár a 40 százalékot is. Ez természetesen utazástípus-, célpont- és szállodafüggő. A másik legfontosabb előnye az, hogy ilyenkor még van, amiből választani, mivel előfoglaláskor minden szállodában, minden charterjáraton vannak még helyek. Ez az, ami leginkább megkülönbözteti a last minute ajánlatokhoz képest, ahol sok esetben kedvezményes áron juthatunk hozzá egy-egy nyaraláshoz, ellenben az már inkább szerencse kérdése, korlátozott lehetőségekkel.

Az előfoglalások hátrányaként említhető Janka Katalin szerint, és ezért is óvakodnak sokan a korai foglalástól, hogy előre kell fizetni, és/vagy az attól való félelem, hogy ha valami közbejön, és mégsem tudnak elutazni, akkor ugrik a nyaralás. „Ezekre az esetekre ajánljuk mindenképp az útlemondási biztosítást, ellenben erről is tudni kell, hogy csak bizonyos eseteket fedez, tehát nem minden esetben érvényesíthető” – tanácsolta egyúttal a szakember.

Hova utazunk?

Kérdésünkre, hogy náluk melyek a legnépszerűbb célpontok, rámutatott, természetesen elsősorban a kínálat határozza meg azt, hogy mi a kedvenc. Ugyanakkor fontos szempont az is, hogy egy-egy célpont mennyire megközelíthető, illetve árban mennyire megfizethető. „Ezeket szem előtt tartva a 2020-as nyári szezon kedvencei közé sorolhatjuk majd Bulgáriát, Törökországot és Görögországot a szigeteivel együtt. Az újra felfutóban lévő Egyiptom és Tunézia tud alternatívája lenni a törökországi all inclusive szállodáknak, Ciprus, Málta, Mallorca pedig a görög szigeteknek. Az aktívabb vakációt kedvelők és saját autóval utazók meg Montenegró, Horvátország, Albánia, Olaszország felé is szívesen elmozdulnak majd” – vetítette előre Janka Katalin.

Az aktív pihenés híveinek úticélja Albánia és Montenegró

Mennyiben határozza amúgy meg az utazási célpontot, preferenciákat, hogy fiatal pár, család gyermekkel vagy idősebb pár utazik? – kérdeztük még Janka Katalintól. Válaszában kiemelte: aki okosan utazik, az saját igényeit, kényelmét tartja szem előtt. A fiatalok általában a mozgalmas, turistaélettel teli, szabadon felfedezhető célpontokat kedvelik. A kisgyerekes családok a kényelmes, könnyen megközelíthető, homokos, lassan mélyülő partszakaszos szállodák all inclusive-ját választják, a nagyobb gyerekesek pedig inkább belevágnak autós utazásokba, amelyek során különböző városokat, parkokat, partszakaszokat fedezhetnek fel. Az idősebb korosztály szereti a szervezett formát és a kényelmes utazást.

Kiemelt kép, fotó: Shutterstock