Új szakma születőben: vlogger

Fiatalok, jópofák, nagydumások. Nyitott szemmel járnak a világban, követik a trendeket,  gondolatmenetük jól felépített, kiválóan érvelnek,  intelligensek, kreatívak, s talán egy kis színészi vér is csörgedez bennük. A mindennapokban átlagos fiatalok, szabadidejükben azonban vloggerek, azaz mondanivalójukat egy kis kamera előtt mondják el.

Fiatalok, jópofák, nagydumások. Nyitott szemmel járnak a világban, követik a trendeket,  gondolatmenetük jól felépített, kiválóan érvelnek,  intelligensek, kreatívak, s talán egy kis színészi vér is csörgedez bennük. A mindennapokban átlagos fiatalok, szabadidejükben azonban vloggerek, azaz mondanivalójukat egy kis kamera előtt mondják el.

{hirdetes}

Mindössze pár éve jelentek meg nálunk is a vloggerek, fellelhető helyük a YouTube videómegosztó csatorna. Ezek a fiatalok napi nyolc órát töltenek el azzal, hogy kitalálják a következő videó tartalmát, és ápolják a kapcsolatot milliós nagyságrendű rajongótáborukkal. S hogy mitől ér el milliós nézettséget egy vlogger? Facebook üzenetet küldtünk a két legismertebb erdélyi vloggernek, a sepsiszentgyörgyi Dezső Bencének (alias 2Face) és a brassói Elekes Leventének, abban reménykedve, hogy a több száz rajongói levél között nem vész el a miénk sem.

Bence a valóságban van

Akit a YouTube-on látsz, az 2Face, akit itt látsz, az is. Dezső Bence a valóságban van. Nem gond, hogy néha skizofrén vagyok, lassan megszokom– ezt a 17 éves Bence írja magáról  az egyre divatosabb kérdezz-felelek telefonos alkalmazásban, az ask.fm-en.A háromszéki tini a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Gimnázium tanulója, szabadidejében pedig többnyire magyarországi követőinek készít vlogokat. Véleménye szerint a vlogozás hatására több személyisége alakulhat ki egy fiatalnak, amelyeket sokszor sem a környezetében élők, sem a barátai nem tudnak elválasztani egymástól.

Bence és Umf, egy szimpatikus kék figura, akinek akkora a „baráti köre” a Facebookon, hogy esélyed nincs ismerősnek jelölni.

Bence videóinak 5,5 millió megtekintése van a YouTube-on, és több mint 63 ezer ember követi. Ezt fenntartani nem könnyű, csapatát egy menedzser és egy grafikus erősíti, és hamarosan két új taggal bővül. „Komolyabban két és fél éve foglalkozom ezzel. Ennyi idő kell is egy alap minőséghez, amivel sok embert el lehet érni.”

– Hogyan választod ki a témákat?

– Mindig arról kell beszélni, ami éppen felkapott. Én ki merem mondani, amit gondolok, és el is várom, hogy akinek más a véleménye, ossza meg velem. Nem szoktam negatív kritikát kapni, de ha kapok, jól kezelem. Ha nem építő jellegű, csak rosszindulatú, nem foglalkozom vele.

– Miért vonz a vlogolás?

- Mert felkapott. Itthon még csak most kezd kiforrni, Amerikában azonban már házakat építenek belőle. Véleményem szerint ez fogja felváltani a televíziót. Mostanában a 14–19 éves korosztály kezd elpártolni a tévétől, és mennek át a YouTube-ra, mert azt néznek rajta, ami őket érdekli, és akkor, amikor őket érdekli.

Karriert lehet erre építeni

Bence büszkeségként éli meg, hogy a másodszorra megrendezésre kerülő budapesti Online Video Stars Fesztiválon részt vehet.

– Romániában rengeteg magyar videós van, de egyikük sem tud kitörni. Szerencse kérdése is, ezért én nagyon büszke vagyok a számokra, amiket elértem.

Hogy mi a pontos recept ezekhez a számokhoz, arról már a brassói vloggertől, Elekes Levitől érdeklődtünk.

Műfaj, amiből szép karriert lehet csinálni

Elekes Levi rengeteg időt tölt el azzal, hogy megfigyelje az embereket, sokszor generál olyan szituációkat, amelyekben reakcióikra kíváncsi. A brassói fiatalember 16 éves kora óta önfenntartó, elköltözött szüleitől, nem dolgozik, hanem azt csinálja, amit szeret, és szerinte ez hatalmas különbség. 19 éves, és a román ajkú közönségnek szolgáltat vlogokat.

Levi is nevet szerzett a szakmában

YouTube csatornája elérte a 6,6 millió megtekintést, feliratkozóinak száma közel 180 ezer, videóinak nézettsége pedig eléri a 200 ezret is. Három és fél éve, barátai unszolására kezdett a vlogozásba.

– Mitől olyan vonzó ez a fiatalok számára?

– A szüleinknek a televízió volt az innováció, az új generációknak ez már az internet. A gyerekek nagy része a neten nő fel, ez formálja az egyéniségüket, mintegy virtuális, második szülőként. Innen már csak egy kattintásra vagyunk mi, hiszen követőink száma alapján az élvonalban szerepelünk. Az én videóim talán azért annyira népszerűek, mert mindennapi témákról beszélek bennük. Mindent megteszek, hogy éreztessem a nézőkkel, hogy mi, vloggerek, nem vagyunk sztárok, hanem ugyanolyan emberek vagyunk, mint ők. Ha ismernénk egymást, akár barátok is lehetnénk.

 Mire vagy a legbüszkébb?

 Arra, hogy minden hibámat fejlődésként fogtam fel. Mindig két opció van. Egy pofontól meg lehet torpanni, vagy lehet tanulni belőle. Én mindig a másodikat választottam.

Követőkből és elismerésből sincs hiány

– Mire használod a megszerzett népszerűséget?

– Megteszek mindent, hogy követendő példa legyek a tinédzserek számára. Fontos, hogy mindig azt adjuk másoknak, amit mi is szeretnénk kapni. Sokkal jobb úgy mosolyogni, ha mások is mosolyognak körülöttünk. Ez a célunk.

– Mit gondolsz, mi a jövője ennek a hivatásnak?

– Véleményem szerint elsősorban a jelene érdekes. Ma ez egy olyan műfaj, amelyből szép karriert lehet csinálni.

Akárhogyan nézzük, amit ezek a fiúk művelnek, munka. A kapcsolattartás magas szintje. Ugyanakkor az is kétségtelen, hogy egy új foglalkozás van születőben, hiszen ezek a fiatalok jól élnek ebből, és a reklámokból, amelyeket a megszerzett népszerűség kínál fel számukra. Mindezek ismeretében, továbbra is marad a kérdés, hogy óriási népszerűségüknek mi lehet a titka?

Kiemelt kép: businessinsider.com

A cikk nyomtatott változata a Nőileg magazin 2015. júliusi-augusztusi lapszámában jelent meg. 

Előfizetésért látogasson el webáruházunkba >>>