Virtuálisan bandázunk és „kurzusra járunk”

Mit tesz az ember, ha a négy fal közé kerül? Avagy: Mit tesz az emberrel az otthonmaradás? Teszünk-veszünk, mondhatnánk két szóban, de lássuk, mivel töltik fölös idejüket a Nőileg munkatársai. (Cikkünk a 2020-as Nőileg magazin áprilisi számában jelent meg.)

„Nem tudok úgy lefeküdni, hogy ne nézzek sorozatot, s ne egyek meg egy egész tábla csokit. Reggel aztán mehetek futni. Hát normális vagyok?”. „Ki kell mosnom a házipapucsom, most, hogy csak ebben járok…” – ízelítő a frissen létrehozott messenger-csoportunkon zajló beszélgetésekből. 

Pletyónak hívják a csoportot, de mentálhigiéné a javából.

A barátnőimmel a bezártság első napján hoztuk létre, s azóta mindent is megbeszélünk ott. Azt is, hogy ki milyen zoknit visel éppen. Mindezt úgy, hogy négyünk közül hárman egy épületen belül dolgozunk, s vírusmentes időkben néha hetekig nem találkozunk, mert nem érünk rá. (Forrai Szerénke)

Pletyó

Én unalmasnak fogok tűnni, de friss háziasszony lévén, nagyon élvezem az otthoni teendőket. Most, hogy háztartást kell vezetnem, és ráadásul nem csak magamról, hanem még egy emberről gondoskodnom kell (azaz nem kell, mert természetesen jön), egészen megváltozik az időbeosztásom. A kényszer szülte szabadidőmben is imádok tenni-venni a lakásban: kipakolok olyan zugokat, amelyekre sosem lenne idő, komótosan végzem el a feladatokat, most meg épp a meszelésen jár az eszem.

És a főzés... Na az az új szenvedélyem: bármennyi időt rá tudok szánni, és nem vagyok rest megkeresni az aznapi tökéletes fogást. Újító típus vagyok, tehát szeretek hozzátenni, elvenni, kicserélni, kísérletezni. Banális dolgok, de tökéletesen lefoglalnak a #maradjotthon időkben. (Ménessy Kinga Kitty)

Most van idő nagyokat beszélgetni, társasozni, játszani, jó filmeket nézni, sokat olvasni. Mi Scrablet játszunk, vagy kérdezz-feleleket, és van egy 100-as listánk olyan filmekről, amelyeket érdemes megnézni. Ezeket pipálgatjuk ki. Szeretem a sorozatokat is, főleg magyar szinkronnal, mert közben bármit lehet csinálni (főzni, takarítani).

Nekem a doktoros sorozatok a kedvenceim: Grace klinika (16 évad), Dr. House (8 évad), Doktor Murphy (3 évad). Imádok olvasni, akár telefonról is. Letöltöttem a Kindle alkalmazást, hozzá sok-sok könyvet. Persze, nem így az igazi, de így is olvasmány az olvasmány. Most fejeztem be D. Tóth Kriszta Jöttem, hadd lássalak c. könyvét, és nekifogtam Náray Tamás Utolsó reggel Párizsban c. könyvének. Ha van kert, legyetek a friss levegőn minél többet, és vigyázzatok magatokra, egymásra! (Csatlos Tünde)

Marcell az „űrhajó-repülővel”

Kapcsolódó

Pár hete vasárnap délután eldöntöttük, családi filmet nézünk, olyat, amitől az alig hatévesünknek nem lesznek rémálmai. Rá is találtunk az Elveszve az űrben (Lost in space) című tévésorozatra, és vicc nélkül mondhatom, rákattantunk mind egy szálig. Akaratlanul is napi téma lett: ugyanis a látottakat a gyakorlatban is modelezzük a fiammal.

Röptetjük a repülőt, ami itt űrhajó, üzemanyagról, szélmozgásról, robotokról, bolygókról és meteoritokról beszélünk, mintha értenénk. De tudásunkat illetően nincs hiányérzetünk, és ez jó, mindannyian szórakozunk.

Szerencsére eddig jó időt kaptunk, a roller sem pihent. Nem bandázunk most, kárpótol a közeli természet, bár egyre ritkábban és rövidebb ideig. A házban aztán órákig elvagyunk a Gazdálkodj okosan társasjátékkal. Ott is hol a házrészletet, hol a biztosítást fizetjük, és szidjuk a bankot –  szóval, nincsen baj, míg sikerül a falak közt az életet játszani, odakint pedig a fikciót életre váltani. (Barabás Blanka)

A nyíresben

Nem vagyok egy tapasztalt kiránduló, inkább csak az örök kívánkozó, aki másoktól várja, hogy megszervezzék a túrát. De most, hogy mindenki magára van hagyatva, felhatalmazottnak éreztem magam, hogy saját kezembe vegyem a kirándulásaink sorsát. Kezdő szint: a Rétyi Nyír. Nem mi vagyunk az egyetlenek, akik a fehér fák közt bóklásznak, de bőven van tér itt mindenkinek. Sétálni, sárkányt eregetni, biciklizni.

És már leporoltam a bibliográfiát, az Erdély hegyei cjmű sorozatot, hogy előkészítsem a következő szintet.

A másik, aminek nekifogtam, egy online kurzus, amit már régebb vásároltam meg, és 12 pontban végigvezet az életed különböző területein, segít végiggondolni, hogy merre, hogyan menjél tovább. Gondolom, mindenkinek van egy-két olyan könyve, vagy, mint esetemben, online kurzusa, ami a megfelelő pillanatra várt, hogy végig legyen tanulmányozva. (Gereöffy Andrea)

+ 1 tipp: olvasd a Nőileg magazin friss, áprilisi lapszámát nyomtatott vagy digitális formában, ha inspirációra van szükséged. Mély interjúkra, elgondolkodtató témákra vágysz, vagy éppen újítanál a konyhában és jól jönne egy recept? Közel 100 oldal áll rendelkezésedre, hogy kedvedre válogass izgalmas tartalmaink között: www.noileg.ro/elofizetes!

Kiemelt kép: Shutterstock