Biztonságos netszörfözés: hogyan kezeld a gyerek képernyő előtt eltöltött idejét Digitális család

Családapaként sokat gondolkodtam azon, hogy mit tehetek a gyermekeim biztonságáért – mind a valós életben, mind a digitális világban. Mivel van némi tapasztalatom a technológia terén, és azt láttam, hogy ezekkel a kérdésekkel nem vagyok egyedül, arra gondoltam: megosztom veletek azokat a megoldásokat, amelyek elősegítik a gyerekek biztonságos szörfözését az interneten.

Egy ismerősöm mondta a napokban (nem fogom pontosan idézni), hogy amikor egy gyereknek biciklit veszel, megtanítod használni azt, és ugyanez vonatkozik az okostelefonra/táblagépre/számítógépre is, csakhogy erre már nincs idő, mivel a gyerek sok esetben digitálisan képzettebb, mint a felnőtt. Ez a cikk arról az alkalmazásról szól, amely nagyobb kontrollt biztosít a gyerekek kütyüje felett, és elősegíti az egészséges digitális szokásokat.

Ha megteszed ezt a lépést, szembesülnöd kell azzal a kellemetlen helyzettel, hogy a gyerek őrjöngeni fog, de ez a mobilalkalmazás felér egy Magne B6 kezeléssel: mindössze egy félóra, egy sor mély légzés, és már nem kell büntetéssel fenyegetőzni, a gyerek önként fogja letenni az okostelefont/táblagépet.

Google Family Link

A mobilalkalmazások gyűjtőneve Google Family Link. Voltaképpen két alkalmazás van: az egyiket a szülő, a másikat a gyerek készülékére kell telepíteni. Első lépésként rendelkezned kell Google-fiókkal, ha nincs, akkor hozz létre magadnak egyet, majd töltsd le a Google Family Link szülőknek alkalmazást a Play Store áruházból, és vedd magadhoz a gyerek készülékét.

1. Bejelentkezel a Gmail-címeddel, és azt mondod, hogy te vagy a szülő. Ha a gyereknek nincs e-mail-címe, létrehozhatsz egyet a Google Family Link alkalmazásból.

[gallery type="rectangular" ids="28826,28829"]

2. Amint megvan a felhasználónév, a következő lépésben be kell bizonyítanod, hogy tényleg te vagy a szülő. Az alkalmazás több opciót kínál, válaszd a számodra legkényelmesebb módszert.

Miután ez megvan, jöhet a gyerek készüléke. Első lépésként ellenőrizd, hogy ne legyen más Google-fiók beállítva a gyerek készülékén, mivel az a cél, hogy kontroll alatt tartsd a kütyüt. Ezt megteheted a Beállítások -> Fiókok vagy Felhasználók és fiókok elemre kattintva. 

A Google Family Link gyermekeknek és tinédzsereknek alkalmazás letöltése után jelentkezzél be a gyerek e-mail-címével.

Ahhoz, hogy működjön a mobilkontroll, össze kell kapcsolnod a kütyüket: írd be a szülői eszközön megjelenő, 9 karakterből álló beállítási kódot. Az utasításokat követve megtudod, hogyan működik a felügyelet, és hogyan fejezheted be a beállítást. 

Mit érsz el a Family Link app letöltésével?

Az alkalmazás biztonságosabb környezetet és egészségesebb digitális szokásokat segít elő. Például, a gyerek eszközén a következő felügyeleti beállítások lépnek érvénybe:

  • Google-keresés-szűrők;
  • Google-tevékenység-beállítások;
  • Google Play-vezérlők;
  • a Chrome webhelykorlátozásai;
  • képernyő-időkorlát;
  • eszközhely;
  • alkalmazástevékenység;
  • alkalmazások letiltása és alkalmazásengedélyek.

S akkor megvan a csodaszer, nyugodtan hátradőlhetek, mert tökéletes biztonságban van a gyermekem?

Nem. A Family Link nem nyújt százszázalékos védelmet, de egészen jól működik a tartalomszűrője. Ajánlott megnézni az alkalmazásokban az egyéni szűrőbeállításokat. Bizonyos Google-alkalmazások (például a keresés és a Chrome) rendelkeznek olyan szűrőbeállításokkal, amelyek a Family Linkben is megtalálhatók. A 13 éves vagy idősebb gyermek esetén a YouTube Korlátozott módjával szűrhető a potenciálisan felnőtteknek szóló tartalom. Azt viszont vedd figyelembe, hogy a szűrők nem tökéletesek, így néha átcsúszhatnak olyan tartalmak (akár explicit, grafikus tartalmak is), amelyeket nem szeretnél, hogy a gyermeked lásson. Azt javasoljuk, hogy nézd át az alkalmazásbeállításokat, illetve a Family Link által kínált beállításokat és eszközöket, és döntsd el ez alapján, hogy mi lenne a legmegfelelőbb a családod számára.

Letöltési link:

Google Family Link szülőknek

Family Link tinédzsereknek (Android)

Kiemelt kép: Shutterstock