Fekete István

Mit tehetsz, ha zaklatják a gyermeked?

Az okoseszközök elterjedésével a gyerekek internetes zaklatásnak való kitettsége igen magas. Egy több száz kilométerre lévő ismeretlen Facebook/Instagram „ismerős”, de akár a közvetlen környezetünkben élő személy is zaklathatja a csemeténket.

Fekete István: Online „könnyű” jelen lenni – A képernyőidő sötét oldala

Számtalan cikket olvastál arról, milyen káros hatással van a túlzott képernyőidő a gyerekekre. Rengeteg tanulmány született, „ki lehet olvasni” az internetet, hogy okuljon az ember belőle. De most nem a gyerekekről szeretnék írni, hanem a felnőttekről.

Tinédzserek az online veszélyek kereszttüzében: az Instagram és a deepfake

Emlékszel, mennyire szerettél a barátaiddal csevegni a szünetekben, órán vagy a buszon? Vagy, amikor a család tárcsás telefonján csüngtél órákat? A fiatalok – generációtól függetlenül – szeretnek titkokat osztani és szívügyekről beszélgetni.

Amikor bringát vettél neki, megtanítottad használni – Megtetted ugyanezt az okostelefonnal is?

Gondolom, te is meglepődnél, ha azt olvasnád egy ismeretlen számról érkező üzenetben, hogy „B@szódj meg, [a te neved]!”. Felnőtt fejjel sem könnyű kezelni egy ilyen helyzetet, mert a meglepetés ereje iszonyú, hát akkor egy gyereknek?

Legyünk valódiak a virtuális világban(?): BeReal

Amikor már szinte pezsgőt bontottam, mert a tini lányom törölte a TikTokot a telefonjáról, jött az újabb kérés: apa, letölthetem a BeRealt? Mit tud az a BeReal, amit a többi nem? – gondoltam. „A BeReal más, apa” – hangzott hangtalan kérdésemre a válasz.

Te tudod, hogy mit néz a gyermeked a TikTokon?!

Egy amerikai tanulmány szerint a tini lányok többsége naponta akár 2 óra 39 percet is eltölt a TikTok „társaságában". A TikTok fejlesztői ugyanis jól ráéreztek arra, hogyan kell addiktívvá tenni a felületet. Úgy találták ki, hogy beszippantson.

Lehet-e suttogva veszekedni?

Még mielőtt a gyerekek megszülettek volna, eldöntöttük a feleségemmel, hogy soha nem fogunk előttük veszekedni. Mélyen egyetértettünk abban, hogy lehetőség szerint meg kell kímélni őket a szülői veszekedés látványától. Talán mert elég volt, amit eddig láttunk, talán csak úgy gondoltuk helyesnek, hogy a gyermeket nem avatjuk be a kettőnk közötti vitákba.

Komolyan kell venni a játékot

A gyermekek nem szeretnek unatkozni. A felnőtt sem, de ilyenkor előszeretettel kapja elő az okostelefonját, rápillant a Facebookra, megnézi a leveleit, vagy éppen fellapozza a digitális (vagy nem) könyvét. A gyermeknél már nem ilyen egyszerű a képlet, mert lételeme a játék.

Gyermekvállalás – egy életen át tartó tandemugrás

A párkapcsolatok életciklusában egyszer csak eljön a pillanat, amikor a pár elhatározza: szintet akar lépni – minden téren. Van, aki egészségesebb életmódra vált, elkezd bringázni vagy tandemugrani, és van, aki gyermeket vállal. Mi utóbbiba csaptunk bele. Háromszor.

Apák, anyák, szarkalábak – Nagycsalád lettünk

Akkor az idén legyen minden nap karácsony, szűnjenek meg a hétköznapok, és maradjon csak az ünnep – készültem a pandémia kezdetén a múlt évre. Amikor együtt a család, nem kellett dolgozni menni, és zárva a boltok. És amikor bent rekedtünk a saját házunkba, hát mit tehettünk? Ünnepeltünk. 

Csemetéink a képernyő előtt: öt okos mobilalkalmazás gyerekeknek

A kijárási korlátozás új kihívások elé állított szülőt és gyereket egyaránt. Mit lehet csinálni a négy fal között? A szerencsésebbek egy ideig eljátszanak a kertben, de a nap huszonnégy órából áll, és még ha nyolcat alvással is töltünk, még mindig marad 16 óra, amit hasznosan kellene eltölteni.

Tudjuk, hogy hol jár a gyermek?! Fokozattabban figyeljünk csemeténk szabadidejére

Sok szülő elköveti azt a hibát, hogy létrehoz egy Facebook-profilt kiskorú gyerekének – bár még nincs 13 éves – „csak le ne maradjon semmiről”, amivel aztán olyan lavinát indít el, amit aligha lehet megállítani. Megfelelő útbaigazítás nélkül csúnya következményekkel járó folyamathoz fog a szülő asszisztálni.

Mobil a suliban: tiltsuk, tűrjük, támogassuk?

Míg Nick Gibb oktatási miniszter ki szeretné tiltani a brit iskolából az okostelefonokat, és a franciák még 2018-ban törvénybe foglalták sulis jelenlétét, addig Magyarországon nincs egységes álláspont ezen a téren. Erdélyben hasonló a helyzet: a szülők egyik része megengedő, a másik harcol ellene. Vajon kinek van igaza, és hogy lenne jobb? – ezt kutatjuk.

Sok szülő-gyerek problémát megold a képernyőidő-funkció

Hihetetlen, hogy mennyire rezonálnak velünk gyerekeink: nem kell mondanom semmit, csak rájuk nézek, és rögtön tudják, hogy most játék lesz. Felcsillan a szemük, az arcuk csak úgy ragyog a boldogságtól, mert megjött „a legyőzhetetlen Robot Robi”, és indul is a birkózás!

Férfi fakanállal – Tudja, mit kavar

Amikor a férfi főz – valójában ezt nem is kell tovább ragozni: erdélyi férfiakat kértünk fel, osszák meg a Nőileggel egy-egy kedvenc receptjüket. Ám nem alkalmi konyhakontárokról van szó, hanem olyan pasikról, akik rendszeresen, örömmel és jól főznek.

Statisztából főszereplő: egres

Sokáig nem értékeltem az egrest. Az epret lestük folyton, szemenként szedtük, ahogy érett. Majd a ribizlit, de a málnát vártuk a legeslegjobban, mert abból kevés volt. Az egres mindig csak statiszta volt a konyhában.

Toszkána feltölt, pozitív életérzést ad, elvarázsol

Van már bakancslistád? Tudod, azon dolgok sora, amelyet az ember meg akar még tenni hátralevő élete során, mielőtt „feldobná a bakancsot”. Ha nincs, épp ideje elkezdeni írni egyet. Ha nem másért, hát azért, hogy felírhasd rá Toszkánát.