Tinédzserek az online veszélyek kereszttüzében: az Instagram és a deepfake Digitális család

Emlékszel, nem is olyan régen, mennyire szerettél a barátaiddal csevegni a szünetekben, órán vagy a buszon, valamint hazafelé sétálva, meg-megállva? Vagy, amikor a család tárcsás telefonján csüngtél órákat, s a lehető leghalkabban beszéltél, nehogy meghallják a gondolataidat? Vagy, ha nem volt a családnak telefonja – mint nekünk – akkor a szomszédtól telefonáltál, és talán még halkabban beszéltél, mert nem szeretted volna, ha rákérdeznek legféltettebb titkaidra? A fiatalok – generációtól függetlenül – szeretnek titkokat osztani és szívügyekről beszélgetni.

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Arra emlékszel, amikor egy új focicipővel – lányok esetén ruhával – bővült a ruhatárad? Ugye, fontos volt számodra is, hogyan reagálnak barátaid az újdonságra? Ugye, fontos volt, hogy menőnek találják? A fiatalok – bármelyik generációról is beszélünk – szeretnek a barátokkal lenni, titkokat osztani, és (főként a lányok) szívügyekről beszélgetni. Nem is csoda, hogy a közösségi média olyan népszerű most a fiatalok körében. A Facebook, Instagram, TikTok és társai olyan felületet biztosítanak a Z generációnak, ahol megoszthatják legújabb divatcikkeiket, megjelenésüket, gondolataikat, és

össze tudják hasonlítani magukat másokkal.

Bár a mi generációnk körében (még) nagyon népszerű a Facebook, a tinik az Instagramon „laknak”. Miért? – kérdeztem a lányom. „Apa, mindenki ott van, aki számít, látjuk egymás fényképeit, tudunk csevegni, beszélgetni és videókat nézni, szóval…” – hangzott a válasz. Azaz, minden egy helyen.

Nem is csoda, hogy a Mentsétek meg a Gyermekeket Románia segélyszervezet 2023-as felmérése alapján az Instagram a legnépszerűbb a 15 év feletti lányok körében. Ezt követi a TikTok és a WhatsApp. Most nem szeretnék kitérni arra, hogy az online és az offline interakciók között mi a különbség, de ugye, abban mindannyian egyetértünk, hogy az offline világban a visszacsatolás jelenidejű, és egy hús-vér személytől érkezik, azonnal, míg a közösségi média felületére küldött poszt voltaképpen tapogatózás a sötétben.

A felkiáltójel: az idegenekkel való kommunikáció

Amikor először kezdtem használni az Instát, kb. 13 éve, akkor még csak fotókat lehetett posztolni. A folyamatos újításoknak köszönhetően, az egykori fotóplatform egy kommunikációs felületté nőtte ki magát. Az említett felmérés szerint a fiatalok 75 százaléka az Instagramot használja kapcsolattartásra. Egy dolgot azért érdemes kiragadni az információhalmazból: mint minden közösségi média platformon, itt is érdemes odafigyelni, mit oszt meg magáról az ember. Vagy az ember lánya. Elmondom, miért.

Deepfake, azaz mély hamisítvány, meztelen képek

A mesterséges intelligencia elterjedésével olyan eszközökhöz férnek hozzá a tini lányokra vadászó „ragadozók”, amelyekkel egy ártatlannak tűnő képet szexuális termékké degradálnak pillanatok alatt, így szabad prédává válik. Mint minden tinit, ezeket a lányokat is felkészületlenül éri a támadás, és sajnos védtelenek ezzel szemben, mivel a technológia fényévekkel megelőzi a törvénykezést.

Nézzünk néhány példát: az iOS App Store-ban még mindig elérhető a FaceMagic alkalmazás. Míg az App Store-ban egy szórakoztató, ártalmatlan, arccsere alkalmazásként jelenik meg,

a pornográf oldalakon megváltozik a hirdetés szövege: „Készítsen pornót mesterséges intelligenciával másodpercek alatt!”

Ez már mindjárt másképp hangzik.

Ha megnézzük a híreket, máris felbukkan a hasonló alkalmazások gyakorlati használata: New Jerseyben a 14 éves Francesca Mani egyike a több tucat tinilánynak, akiknek fotóit ismeretlen vagy ismerős (?) fiúk manipulálták, és különböző felületeken megosztották másokkal. Beverly Hillsben 5 középiskolás diákot csaptak ki, mivel a mesterséges intelligencia segítségével hamis meztelen képeket gyártottak és osztottak meg 16 osztálytársukról.

Sextorsion, zaklatás, szexuális átverés

Innen már csak egy lépés a szexuális tartalmú netes zsarolás vagy sextorsion, ahogy az angol mondaná. Bár az Instagram új működési elve alapján a 16 év alatti profilok alapbeállítása privát, tehát elméletileg csak az van a követők között, akiket ismer a tini, nem lehet kizárni a kamu profilokat. A becserkészés, behálózás mesterei ismerik a módját, hogyan kell beférkőzni egy felkészületlen tini bizalmába. És abban a pillanatban, amikor létrejön a kapcsolat, már csak egy gombnyomás, és indulhat az oda-vissza fotóküldés, vagy elég a már posztolt fotók átfuttatása a mesterséges intelligencia döbbenetes erejére épített fotómanipuláló alkalmazásokon, és

lazán lekerülnek a ruhadarabok a szülei által gondosan nevelt virágszálról.

A virágszálból préda lesz, védtelenné és kiszolgáltatottá válik, ha nem elég erős és felkészült ahhoz, hogy ellenálljon a zsarolásnak, és azonnal beszámoljon a szüleinek a helyzetről.

Változások, új eszközök az Instagramon a tinik védelmében

A szexuális tartalmú netes zsarolás már annyi áldozatot szedett Amerikában, hogy az FBI, a szenátushoz benyújtott jelentésében már egy folyamatosan növekvő fenyegetésről beszél, rávilágítva a tinik kiszolgáltatottságára. Egy tanulmány szerint Észak-Amerikában és Ausztráliában 1000 (!) százalékkal nőtt a szexuális tartalmú netes zsarolások száma az elmúlt másfél évben. De

ez csak a jéghegy csúcsa, hiszen csak a jelentett eseteket tartalmazza.

A sextorsion ijesztő méretei miatt a techóriás, a Meta nemrég bejelentette, hogy új eszközöket vet be az Instagramon, amelyek célja, hogy megvédjék a tinédzsereket. A közlemény szerint a tesztelés alatt álló funkciók között szerepel a meztelen fotók cenzúrázása, ezzel is próbálnak harcba szállni a képes zaklatás és zsarolás ellen. Ez azt jelenti, hogy a kiskorú felhasználók elhomályosítva fogják kapni a meztelen képeket, de a felnőtteket is bátorítják a funkció bekapcsolására. A felhasználók előtt több választási lehetőség áll: a) megnézik a meztelen fotót (igen, meg fogják nézni), b) jelenthetik, és letilthatják a képeket küldő felhasználót.

A legnehezebb a szexting – azaz a szexuális jellegű felvételek – elleni harc.

A kiskorú felhasználókat arra fogja figyelmeztetni a platform, hogy legyenek elővigyázatosak a fényképek elküldésénél, valamint arra, hogy bármikor visszavonhatják a kép elküldését. Ezek az új funkciók tesztelés alatt állnak, egyelőre nem tudni, mikor fogják bevezetni, és azt sem, hogy fokozatosan, kontinensenként lesz-e elérhető a funkciócsokor.

Szándékosan választottam messzi példákat, de egy dolgot nem szabad figyelmen kívül hagyni: az áldozatok, ugyanúgy, mint a ragadozók, itt élnek közöttünk.

korábban írtuk

Tudós nők – Dr. Csata Enikő: Izgalmas társaság él a „lábunk alatt”
Tudós nők – Dr. Csata Enikő: Izgalmas társaság él a „lábunk alatt”

Csata Enikő jelenleg Varsóban él, Gyergyótekerőpatak mellett a franciaországi Toulouse is a szíve csücske. Egy nagyszerű tanára vette rá a hangyákkal való foglalkozásra, ő pedig valószínűleg szintén sokakat nevel majd hangya-szeretetre.