Te tudod, hogy mit néz a gyermeked a TikTokon?! Digitális család

Egy amerikai tanulmány szerint a tini lányok többsége naponta akár 2 óra 39 percet is eltölt a TikTok „társaságában". És itt a társaság kifejezés használata szándékos. A TikTok fejlesztői ugyanis jól ráéreztek arra, hogyan kell addiktívvá tenni a felületet. A regisztráció nagyon gyorsan megy – bár elvileg 13 év alatt nem lenne szabad regisztrálni –, és amint megvan a fiók, máris indul a végtelen videófolyam. Nagyon nem mindegy azonban, hogy a gyermekünk egy gólpasszt néz meg vagy egy öngyilkosságra készülő tini utolsó mondatait. Merthogy igen, ilyen videók is elérhetőek – ha szülőként nem korlátozod.

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Az okostelefonnal – akarva-akaratlanul – beférkőzik a közösségi média is a gyermekeink életébe. Mert a barát/barátnő már használja, neki már réééég meg van engedve, és korlátlanul ömölhet a szenny a különböző platformokon keresztül. Ahhoz, hogy megértsük, hogyan hat a gyermekeink életére a közösségi média, illene megkérdezni őket. Nem mintha válaszolnának, de néhány próbát megér. Mivel töltik az idejük online, mi jön velük szembe? Nem mindegy, hogy egy gólpasszt néz meg vagy egy öngyilkosságra készülő tini utolsó mondatait. Védekezni nem egyszerű, mert

a TikTokot (és a többi közösségi médiát, de tovább megyek: még a streaming szolgáltatásokat is, mint a Netflix) úgy találták ki, hogy beszippantson,

mert mindenik a figyelmedet akarja. A regisztráció nagyon gyorsan megy – bár elvileg 13 év alatt nem lenne szabad regisztrálni –, és amint megvan a fiók, máris indul a végtelen videófolyam. Még nem tud semmit rólad az alkalmazás, de azzal, hogy automatikusan elindul a „Neked” feedben megjelenő videó, reagálására késztet. És közben figyel. Téged figyel. A többmilliós videó adatbázisban rengeteg népszerű videó van, ezeket dobja fel legelőször, hogy elemezze, mi érdekel téged.

A YouTube-on a videók nézettségének 70 százaléka az ajánló algoritmusnak köszönhető. Ez a TikTok esetében 90-95 százalékra tehető, állítja Guillaume Chaslot, az Algo Transparency kezdeményezője, egy, a Wall Street Journalnak adott interjúban. Az interakciód alapján dönti el a TikTok algoritmusa, milyen szálat erősítsen. Én például letettem a telefonom egy percre, miközben egy helyi énekesnő videója indult, és azóta folyamatosan megjelenik a videófolyamomban. Akárcsak a gázai övezetben önmagát újságírónak tituláló személy videói, mert egyszer végignéztem az egyik felvételt.

Minél többször időzöl el egy bizonyos típusú tartalom felett, annál inkább erősödik az a vonal.

Ha valakinek tini a gyermeke, akkor tudja, hogy a hangulatuk mennyire hullámzó. Tegyük fel, hogy épp rossz hangulata van, és megragadja a figyelmét egy kissé borongós hangulatú videó. A TikTok algoritmusa rögtön rögzíti ezt, és ebből kiindulva, néhány perc múlva feldob még egy hasonló témájú videót. Ha a gyerek megnézi, akkor tovább erősödik ez a szál, és ilyen jellegű tartalmakat fog ajánlani a „Neked” videófolyamban. A platform működési irányelvei tiltják ugyan a véres, hátborzongató, felkavaró vagy rendkívül erőszakos tartalmakat, nekem azonban mindössze pár másodpercbe került erőszakos felvételekre bukkanni, például a gázai övezetből.

Mivel a videók automatikusan indulnak, a felhasználó kénytelen jelezni, hogy a hangulatának megfelelő-e a videó vagy sem: megnézi, vagy tovább görget. Ezzel a gesztussal tovább finomítja az algoritmus által megrajzolt digitális énképet. Minden görgetéssel és megnézett videóval egy lépéssel távolabb kerül a népszerű videóktól, és egyre inkább kialakítja a saját személyes érdeklődésének megfelelő videó tartalmakat.

A TikTok mindkét irányba el tud vinni: jókedvtől ragyogó táncosoktól egészen az öngyilkossági gondolatait megosztó felhasználókig.

És nem is kell olyan hosszú idő, hogy az algoritmus felismerje, vagy akár kitalálja a hátsó gondolataid. A felülelen megtalálható tartalmak mennyisége óriási, és a platform működtetői számára továbbra is kihívás a bántó, felkavaró, brutális videók kiszűrése. Így vagy úgy, a feltötött tartalom bekerül a felhasználók videófolyamába, és most már ott tartunk, hogy a szuicid gondolatok megosztása megszokottá válik az akár 10 perc terjedelmű mozgóképekben. Mindössze használnod kell az alkalmazást.

A Wall Street Journalban megjelent cikk szerint, az algoritmus 45 perc használat után képes volt felismerni, hogy a felhasználó mélyponton van, ezért egyre több depresszív tartalmat jelenített meg neki.

Nem is merek belegondolni, hogy ez mire vezethet egy önmagát kereső, kirekesztett tini esetében.

Talán ez vezetett a Nasca öngyilkossághoz 2022-ben (a 16 éves Chase Nasca azután végzett magával, hogy több mint ezer kéretlen, erőszakos és öngyilkosságot népszerűsítő videót kapott a TikTokon – szerk.megj.).

Ma, hetekkel a felfedezett szülői felügyelet opció – merthogy van ilyen! – aktiváláshoz szükséges meghívó elküldése után jött a hír a lányomtól: a korlátozás szükségtelen, leiratkozott a TikTokról. Egy kő esett le a szívemről. De jött utána rögtön az újabb kérés: szeretnék BeReal fiókot. Megengeded?

korábban írtuk

A TikTok titka: 15 másodperces videókkal a népszerűségért
A TikTok titka: 15 másodperces videókkal a népszerűségért

Veszélyeket is rejt magában az, hogy a mai felnőttek, még a legfiatalabbak sem ismerik a TikTok-univerzumot. Megpróbáltunk mélyre ásni abban a világban, amelyben a mai tinédzserek otthon érzik magukat.