A TikTok titka: 15 másodperces videókkal a népszerűségért

Veszélyeket is rejt magában az, hogy a mai felnőttek, még a legfiatalabbak sem ismerik a TikTok-univerzumot. Megpróbáltunk mélyre ásni abban a világban, amelyben a mai tinédzserek otthon érzik magukat.

TikTok: nagy titok sokunk számára. Az ismerőseim körében végzett kutatás szerint sokuk nem is hallott róla, és legalább ennyien vannak, akik ugyan hallottak róla, de (még) nem töltötték le az applikációt, mások idegenkedve figyelik, vagy éppen elkönyvelik, hogy tinédzser „hóbort”, s mennek tovább.

Mi az a generáció vagyunk – 30 és 40 év között vagy 40-en túl  –, akik az iwiw-vel (ó, jaj, nemcsak a TikTok-generáció, hanem még a mai húszasok sem találkozhattak vele, vagy csak a szülők nosztalgiázásából hallhattak róla) ismerkedtünk azzal, hogy mit jelent a közösségi háló, ahol rég nem látott ismerősökre bukkanhatunk. Mai ismereteink birtokában erősen fapados volt, de akkor a kor vívmányának számított. Aztán jött a Twitter meg a Facebook. Előbbiről kiderült, hogy magyar nyelven igen nehéz egy sms-nyi terjedelemben posztolni, így máig sem lett annyira népszerű, mint angolszász vidékeken. A Facebookot meg sokáig néztük kétkedve, hogy mi aztán nem csatlakozunk… Végül harmincas éveink elején beszippantott, és sokan ott is ragadtunk. Lett aztán az Instagram, ahová sok fiatal elmenekült, amikor már a nagymaminak is lett Facebookja.

TikTok titkokkal

És lett aztán szép csendben egy TikTok, amiről csak mostanság kezd lehullni a lepel, holott a tinédzserek már évek óta ott élik életüket, influenszerek, celebek, együttesek futnak be ott, és határozzák meg milliók mindennapjait. Azt, hogy mennyire titok, ami a TikTokon történik, mi sem illusztrálja jobban, hogy sok mai húszas mondja azt, hogy még ők sem tudják, hogy kisöccsük vagy húguk mit eszik rajta. A statisztikák szerint a 10–25 évesek, de jellemzően inkább a 18 év alattiak használják.

Mit tudnak róla „legjobb barátaink”?

Ha segítségül hívjuk két legjobb barátunkat, a Google-t és a Wikipédiát, kiderül, hogy a magyar média még igen keveset foglalkozott a témával, és szintén hozzánk hasonló távolságból indultak. A Wikipédián csak angol nyelvű szócikket találunk – így azoknak a szülőknek, akik nem ismerik a nyelvet, nincs túl sok esélyük értesülni arról az új „univerzumról”, amely beszippantotta csemetéjüket. Tulajdonképpen videómegosztó közösségi platformról van szó, amelyet a ByteDAnce cég birtokol, és 2012-ben alapított a kínai Zsang Ji-ming. Eredetileg Musical.ly volt a neve, de a tulajdonos ByteDance kínai cég még tavaly beolvasztotta másik alkalmazásába, s így lett TikTok. 2017 óta elérhető – ma 150 országban, 75 nyelven, és legalább félmilliárd felhasználója van világszerte – legalábbis a Wiki szerint. Tavaly pedig bejelentették, hogy a TikTok a hetedik legtöbb személy által letöltött app a 2010–2019-es évtizedben.

A TikTok lényege, hogy a felhasználók saját rövid, 15 másodperces videókat tölthetnek fel magukról, gyakran háttérzenével, gyorsíthatják vagy lassíthatják azokat, vagy filtereket alkalmazhatnak, vagy akár az eredetit imitáló, tátogós klipeket készíthetnek ismert dalokhoz. A reakciókat szintén meg lehet „fogalmazni” hasonló videókban, amivel úgynevezett „duettek” is készíthetőek a felugró kis ablakok révén. Lehetőség van továbbá privát fiókokat is létrehozni, amikor nem minden felhasználó fér hozzá a feltöltött tartalmakhoz, és csak a „kiválasztottak” nézhetik meg.

Mit ír a magyar sajtó?

A Google tanúsága szerint a magyar nyelvű média tavaly kezdett foglalkozni a TikTokkal. Volt, aki tudni vélte, hogy ez az app le fogja győzni az Instagramot, megint mások a benne rejlő veszélyekre figyelmeztettek. „Nemrég az öregnek egyáltalán nem mondható Fluor (Tomi – szerk. megj.) nyilatkozta azt a 24-nek, hogy a baromi népszerű TikTok nevű applikációt már se ő, se Marsalkó Dávid – akivel kb. egyidősek – nem igazán értik, pedig tudják, hogy mennyire fontos platform most ez a zenében a fiataloknál.” Közös elem amúgy minden magyar, de akár angol nyelvű cikkben is, hogy a 18+ generáció nem igazán van otthon ebben a „buborékban”.

Népszerű, mert…

Szlahotka-Gödri Orsolya közösségimédia-szakértő azt mondja, a felület különlegessége éppen az, hogy a felhasználók a rendelkezésre álló eszközökkel (hangok, szűrők, effektek) 3–60 másodperces zenei és saját tartalmat közvetítő videókat tudnak készíteni. Bár a videók jellemzően 15–30 másodpercesek, egy ilyen anyag előállítása alsó hangon egy órát is igénybe vehet, és ebbe nem számoltuk bele feltétlenül a tervezést, díszletkészítést. Vannak olyan videók, amelyek több napon, héten keresztül készülnek.

A TikTok azért menő, mert a használatra bocsátott technológiával gyakorlatilag ugyanolyan videóklipek készíthetők, amilyeneket a nagy sztárok is készítenek. Könnyen hozzáférhető és tökéletesen alkalmas eszköz az önkifejezésre. A mai fiatalok eszközhasználati igényeihez illeszkedik, a sajáttartalom-gyártás mellett kihívásokhoz, trendekhez lehet csatlakozni, közös, úgynevezett duettvideókat is készíthetnek, közösen énekelnek, folytatnak párbeszédeket. A rövid videó mint formátum érdekes, izgalmas, dinamikus alkalmazás, mely egyaránt élvezetes a tartalomfogyasztóknak és a tartalomkészítőknek”

– avatott be a részletekbe a szakértő.

Abban pedig, hogy miért a legfiatalabbakat szippantotta be a leginkább ez a közösségi platform, fontos tényező, hogy nekik igen, másnak viszont nincs feltétlenül annyi felesleges ideje, amennyi a színvonalas tartalom gyártásához szükséges – fejtette ki Orsolya.

Amerika hadat üzent a TikToknak

Biztonsági fenyegetésnek tartja, ezért az amerikai haditengerészet betiltotta a kormányzat által adott mobiltelefonokon a TikTokot – számolt be december végén a Reutersre hivatkozva az Index.hu. Mint rámutattak, azok a katonák, akik a kormánytól kapott mobiltelefonjaikról nem távolítják el a népszerű kínai alkalmazást, a készülékeken keresztül nem férhetnek majd hozzá a haditengerészet intranetszolgáltatásához. A haditengerészet arról nem számolt be, hogy milyen veszélyeket jelent az applikáció.

Lappangó veszélyek

A fiatalok eszköz- és internethasználati szokásainak a megismerése, követése és szülő/felnőtt általi szabályozása napjainkban elengedhetetlen, hangsúlyozta a szakértő. Mivel ezek a felületek elsősorban az önkifejezés terei, a közzétett tartalmak a fiatal érzelmeit, gondolatait, életeseményeit tükrözik. „Hasznos, ha szülőként, gondozóként vagy tanárként tudjuk, hogy mi foglalkoztatja gyermekeinket” – mondta Orsolya, aki szerint súlyosabb probléma és kontrollvesztés a veszélye, ha a szülői figyelem/támogató háttér hiányában a gyerekek, tinédzserek ezeken a felületeken egymásnak esnek.

„Nemcsak a közzétett tartalmak alatt kibontakozó gyűlöletbeszéd, de a zaklató privát üzenetek is okozhatnak problémát. A gond ilyenkor az, hogy egymás – legtöbb esetben alaptalan – cikizése olyan lelki és személyiségfejlődési traumákat okozhatnak, amelyeket később rendbe tenni már csak segítséggel lehet”

– figyelmeztet Orsolya.

Ha egy-egy fiatal kiemelkedik a közösségből, és úgynevezett véleményvezér/influenszer lesz, „a népszerűség helyén kezelése, az önértékelés egészséges fejlődése és a tinédzser támogatása elengedhetetlen, amennyiben az érintett mentális egészségére is szeretnénk odafigyelni” – szögezte le a közösségi média ismerője.

Fotó: Shutterstock